Jan Guillou och Göran Lambertz om fallet Thomas Quick

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har friats i tre av de åtta fall där han tagit tillbaka sina erkännanden och hela rättsprocessen har kallats Sveriges största rättsskandal. Samtidigt går Göran Lambertz, före detta justitiekansler, ut och säger att morddomarna inte alls var felaktiga.

Efter att Sture Bergwall, före detta Thomas Quick, friats för tre av de åtta mord han dömts för är det många som ropar rättsskandal. I Nyhetsmorgon debatterade Göran Lambertz och Jan Guillou fallet Quick.

I måndags skrev Göran Lambertz en debattartikel i Dagens Nyheter där han hävdade att morddomarna mot Sture Bergvall faktiskt var korrekta.
- Jag ville berätta att jag tycker att det uppstått ett par rejäla missförstånd. Den första felaktiga slutsatsen man dragit är att han är oskyldigt dömd och den andra är att det här är en rättsskandal och att allt har varit fel enda från början, sa Göran Lambertz.

Stor skandal

Något som Jan Guillou, som säger sig ha varit kritisk till domarna mot Quick sedan 90-talet, inte alls håller med Göran Lambertz om:
- Eftersom prognosen är tämligen säker för att han kommer frias för alla de åtta domarna så har vi ju bevisligen att göra med åtta felaktiga morddomar. Det är ju unikt i vår rättshistoria - det har aldrig inträffat något liknande och det måste ju betraktas som skandal, sa han i Nyhetsmorgon.

"Domarna var korrekta"

Även om Thomas Quick frias för alla morden så menar Göran Lambertz att domarna i sig inte var felaktiga.
- Situationen var en annan när han erkände och ville bli dömd. Bevisningen räckte och domarna är korrekta. Det kan mycket väl vara så att han är skyldig till alla åtta mord fastän han frikänns i dag och det förstår inte så många, sa Göran Lambertz.

Grundläggande fel

Även om Jan Guillou håller med om att domarna kan ha varit korrekta utifrån den situation som rådde när de föll så säger han att det finns grundliga fel som borde ha tänt varningslampor för de inblandade.
- Göran Lambertz tillhör de jurister som jag respekterar mest i Sverige så jag är väldigt ledsen för att han har fel på den här punkten, sa Jan Guillou.

Se också i klippet hur Jan Guillou försöker övertyga Göran Lambertz att han har fel. De båda berättar också vad de vill få ut av att en granskningskommission går igenom fallet.

Mer om fallet Thomas Quick:

Mordutredning återupptas efter 24 år

Därför kan Tomas Quick-fallet vara vår tids största rättskandal

Professorn: Så tar sig deltaviruset förbi vaccinet

Många av oss ser vaccinbeviset som ett stort och viktigt steg mot en öppning av samhället, av världen kanske man kan säga. Men samtidigt kommer uppgifter om nya virusmutationer. Den senaste är delta-varianten som först upptäcktes i Indien och som nu spridit sig till flera länder. I Sverige har viruset spridit sig i 11 regioner, men härjar som mest i Värmland och Blekinge, berättar Ali Mirazimi, professor klinisk virologi KI och sakkunnig FoHM. Så länge vi har samhällsspridning finns det hela tiden risk för olika mutationer.

Skenande åtgång på Anitas käpphästar

Anita Andersson är förskolelärare i Tranås. Här berättar hon hur starten till käpphästtillverkningen startade och vilka som är favoriter.
Någon hästmänniska är hon inte själv, men dotterns hästintresse har kanske någon del i framgången. Hittills har det blivit över 200 käpphästar.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.

Marcus: Alla i Sverige tycks ha glömt det här

Nedräkningen har startat och frågan är om det kommer att smälla när Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven kommer träffas för att diskutera marknadshyror idag. Marcus tror på smäll och ger sin analys av det kritiska läget i politiken.
Ett hett läge, menar Marcus Oscarsson om den pressade situationen om Vänsterpartiet kommer att fullfölja hotet om misstroende. Men man har missat en viktigt punkt som kan vara avgörande för dagens möte.

E-hälsomyndigheten: Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

Från och med den 1 juli kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 ladda ner EU:s så kallade Covidbevis. Annemieke Ålenius från E-hälsomyndigheten berättar hur vi ska komma åt tjänsten för att göra det lättare att resa mellan länder i EU. Tjänsten heter Covidbevis och inom Eu heter det: The EU’s Digital COVID Certificate.

Ronny Svennson ger 4 solar – Steffo vill höja: Jag älskar det här!

Veckans filmpremiärer får Steffo att vilja jabba upp filmen In the Heights av Jon M. Chu. Och inte nog med detta det finns fler gobitar som får höga betyg denna vecka. Här är filmerna som recenseras: The United States vs Billie Holiday (BIO), In the Heights (BIO), Charlatan (BIO) och Katla (NETFLIX).

Så blev Biden och Putins möte: ”Låga förväntningar - höjde stämningen”

Joe Biden och Vladimir Putin möttes för första gången som presidenter i Schweiziska Genéve, i ett försök att tina upp relationerna, som beskrivits som de kyligaste sedan kalla kriget. Våra utsända korrepondenter Stefan borg i New York, och Johan Fredriksson i Sankt Petersburg ger sin analys av tungviktsmötet som trots allt hölls på respektabel nivå.

Terese Cristiansson om de uppblossade striderna mellan Israel och Palestina

Israeliska flygvapnet har attackerat Gazaremsan igen. Det som ett svar på att bränder blossat upp i södra Israel, efter att brandballonger skickats iväg från palestinska områden. Det här var det första större våldsutbrottet, sen Israel och Hamas kom överens om eldupphör för snart en månad sen. Här ger vår Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson en bild av det upptrappade läget och om hur detta kommer att påverka presidentvalet i Iran imorgon. Sittande presidenten Hassan Rouhani har suttit sin tid och kan inte bli omvald, men prognoserna ser ett rekordlågt valdeltagande.

Li Pamp: ”Patina är helt rätt på utemöblerna”

Inred trädgården med antikviteter och förläng ditt vardagsrum med fina grejer som har hög skrytfaktor. Men främst måste det vara något du vill vara i och tycker om. Just nu peakar trädgårdantiviteterna, säger antikexpert Li Pamp.
Här ger Pamp konkreta tips på vad du ska hålla utkik efter i Nyhetsmorgons Antikskola.

Så fixar du midsommar frisyren:

Även om vi inte kan gå på några jättefester än, kan det vara trevligt att lägga lite krut på frillan till exempel på midsommarafton. Här visar frisören Hillewi Gottfridsson enkla knep på hårmodellen Louise Friberg. Bland annat en frisyr som Steffo snabbt döpt till prinskorvsfrisyren. Blir ju bra då både prinskorv och fin frisyr passar på midsommarafton.

Säpochefen om ökade säkerhetshot mot Sverige: ”Vi ligger steget efter”

Klas Friberg, Säkerhetspolischef om hoten som ökat mot Sverige. Hoten har breddats och fördjupats på flera plan. Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka de närmaste åren. Hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism.
Gemensamt för de kriminellas möjligheter att vara mer aktiva med sin olagliga verksamhet är digitaliseringen, menar Friberg. Tack vare det internationella tillslaget "Trojan Shield operation" kunde man gripa över 800 personer misstänkta för grov brottslighet världen över. Informationen man kom över gjorde det möjligt för svensk polis att frihetsberöva 155 personer och därmed förhindra ett tiotal mord. Men Sveriges lagstiftning gör det omöjligt för svenska myndigheter att genomföra en liknande åtgärd.

Avslöjade en Catfish-bedragare: ”Jag blev helt besatt”

Ann Edliden, journalist och författare berättar om nya nya boken "Någon annans tidsfördriv" som är baserad på hennes egna liv. När den tillsynes perfekta Petter visar sig bara vara en falsk profil på en datingapp inser Doris att hon blivit lurad av en så kallad catfish. Tillsammans med andra drabbade startar hon därför ett kvinnligt hämdkollektiv för att avslöja personen som lurat dom.

Marcus: Skickligt agerat av Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller sätter sig i nya förhandlingar. Marcus Oscarsson om den hårda pressen Vänsterpartiet sätter på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bästa tipsen på utomhuslekar

Sommaren är här och vi spenderar mycket tid utomhus. Men för att göra det roligare att umgås utomhus är Åsa Wallerud här och tipsar om roliga spel och lekar för hela familjen.

40-punktlistan som ska bekämpa kvinnors utsatthet: ”En milstolpe”

Regeringens åtgärdsprogram för att bekämpa mäns våld mot kvinnor har resulterat i en 40 punkter lång lista, som innehåller flera förslag som kvinnojourerna kämpat för i många år. Hör Jenny Westerstrand, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige berätta om hur detta ska sätta stopp för övergreppen.