Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Sofia Nordqvist fick sin uppväxt förstörd av mobbning

Denna vecka är det skolstart och för många också starten på fortsatt mobbning. Sofia Nordqvist utsattes för nätmobbning i skolan och berättar hur det förstörde hennes barndom.

Uppdaterad: Publicerad:

En stor del av all mobbning sker i dag på nätet och Friends har tillsammans med Johanna Nilsson givit ut boken Gilla hata horan som handlar om just nätmobbning. Sofia Nordqvist vet precis vad det handlar om:


- Det började med att folk i min klass skrev elaka saker om mig på Lunarstorm. De kunde sitta bredvid mig i datasalen och skriva elaka saker och elaka kommentarer, säger Sofia Nordqvist.

Nätmobbning annorlunda?


Är det någon skillnad mellan att bli utsatt för mobbning på nätet eller direkt?
- Nej, det gör lika ont. Sen när det är på internet så vet man också att det är riktigt mot just dig så jag tycker nästan att det är värre, säger Sara Nordqvist.

Ingen sade ifrån


Nyhetsmorgons psykolog Jenny sade tidigare i veckan att om man ska stävja mobbning så är det följarna som man ska försöka påverka så att de säger ifrån. För Sara Nordqvist var det aldrig någon som stod upp.

- Jag önskade att det var någon som visade att de såg mig, hörde mig, trodde på mig. Men alla bara blundade för det när jag var yngre.

Starka känslor


Till slut orkade Sofia Nordqvist inte gå till skolan längre. Hon skolkade under högstadiet och socialen blev inkopplad. Hon berättar att det gick så långt att hon ville ta sitt eget liv. Nu har hon lämnat det bakom sig och håller på att skriva om bok om sina upplevelser. Men känslorna är starka när hon tänker tillbaka på vad som hände:

- Jag är chockad över att ingen vuxen människa stod upp för mig för jag var bara ett barn. Jag missade hela min barndom.

Fler artiklar om mobbning:

Medling ska stoppa mobbningen i skolorna

Regeringen inleder en stor satsning mot mobbning

Hälften av Sveriges unga utsätts för nätmobbning

Hit kan du vända dig vid frågor om mobbning