Mikael Romero berättar vad som hände bakom kulisserna under Mona Sahlins Tobleroneaffär

Mikael Romero, som var Mona Sahlins pressekreterare när det hände, har skrivit en bok hur det såg ut på insidan under Tobleroneaffären.
- Jag är arg och orolig inför framtiden, berättar han.

Chokladen Toblerone är en del av politisk svensk historia. Den gjorde att Sverige inte fick en kvinnlig statsminister 1995.

Tobleronen kom i vägen för Sveriges första kvinnliga statsminister

För 17 år sedan var Mona Sahlin en politikerstjärna och när Ingvar Carlsson meddelade sin avgång var hon den naturliga efterträdaren för många. Men Sveriges största mediadrev Tobleroneaffären kom emellan. Mikael Romero, som var Mona Sahlins pressekreterare när det hände, har nu skrivit en bok hur det såg ut på insidan under Tobleroneaffären. Han berättar att han vill ta med läsaren innanför dörrarna på Rosenbad och visa att politiker inte är maskiner som hanterar såna här kriser som ingenting utan att det är mycket känslor inblandat.

- Jag är arg och orolig inför framtiden. Varför har vi aldrig haft en kvinnlig statsminister sedan 1876? Det jag berättar är hur mycket svårare det är för en kvinna i politiken och hur mycket svårare det är för en kvinna att bli statsminister, säger Mikael Romero.

Vill att vi ska lära oss något av det som hände

Han vill med sin bok sätta siktet på framtiden och hoppas att vi med den kan lära oss något om hur vi behandlar varandra i politiken, hur drevjournalistiken fungerar och skillnaden på manligt och kvinnligt. Han berättar om hur fruktansvärt han upplevde journalistdrevet mot Mona Sahlin:
- Var det verkligen rimligt det som hon utsattes för och den skada hennes varumärke fick? Hon var fram till det här hände en av Sveriges populäraste politiker, sen gick det väldigt fort och det kom alla dessa starka aversioner mot henne.

Konspirationer

I sin bok påstår han också att det fanns något konspiratoriskt i bakgrunden.
- Det är klart att det fanns en väldig massa gubbar som inte ville se en övertygad, handlingskraftig feminist som statsminister. Och de här gubbarna, och det är det här jag är så kritisk till, fick ett väldigt utrymme av journalisterna bara för att de var kritiska. Journalisterna blev därför nyttiga idioter som sprang deras ärenden.

I boken ställer han också frågan om det som hände Mona Sahlin kunde ha hänt en man och hans eget svar är: Nej.
- Jag ger flera exempel på hur mycket tuffare det är för en kvinna i politiken. Hur hennes kläder recenseras och de frågor hon får. Det är oändligt mycket svårare för en kvinna att bli statsminister, säger Mikael Romero.

Mer om Mona Sahlin:

Lördagsgäst: Mona Sahlin om politik och musik.

Thomas Bodström kommenterar sin nya bok Inifrån, om maktspelet i politikens korridorer

Stor intervju med Mona Sahlin

Prins Philip begravs: ”Önskade en nedtonad ceremoni”

Idag begravs Storbritanniens Prins Philip i St George's kapell i Windsor. Ceremonin är på grund av pandemin begränsad till endast 30 gäster, däribland Philps maka sedan 73 år, Drottning Elisabeth. Tomas Kvarnkullen finns på plats i Windsor och rapporterar om hur begravningen kommer gå till.

”Vad händer när man är så ledsen att man vill dö?” – skrev bok om skilsmässan

Författaren Martina Haag berättar om disciplinen och att hon låtsas att hon har en sträng chef, när det egentligen är hon själv som bestämmer. ”Allt grundar sig i stenhårt arbete” säger hon själv. Hon pratar även om boken om skilsmässan som fått folk att komma fram till henne på stan och till sist samarbetet med William Spetz och kommande filmen.

Våriga smaker av rabarber och ramslök

Tove Nilsson gör en grön pasta med ramslök och spenat. Även en ravioli med parmesan, burrata och cannellinibönor. Hon avslutar med en ljuvlig mandelkaka med rabarber.

Per Skoglund om dagens V75: ”En sjuhelsikes travdag”

Travet sänds från Bergsåker denna lördag. Per Skoglund berättar mer om dagens sändningar och vad vi kan förvänta oss. Vi får även träffa fantastiska Paralympikern Zebastian Modin och hans guide Robin Bryntesson.

Morgonmissen i Nyhetsmorgon som får alla att skratta

När Nyheternas Matilda Boza ska förklara ett telegram från Nyheterna om barn och pollenallergi blir det aningen förvirrat. Kaffe nån? Undrar Steffo efter att Matilda skyller missen på den tidiga morgonen.