Berne Stålenkrantz menar att William Petzälls död kunde ha undvikits

Riksdagsmannen William Petzäll väntade förgäves på en behandlingsplats och förlorade till sist striden mot drogerna. Ordförande för svenska brukarföreningen, Berne Stålenkrantz, menar att hans död kunde ha undvikits.

I helgen hittades William Petzäll död i Varberg, bara 24 år gammal. Han hade vid flera tillfällen offentligt pratat om sina missbruksproblem och hade under lång tid sökt hjälp. Enligt vännen och ordförande i svenska brukarföreningen Berne Stålenkrantz så skulle William kunnat vara vid liv i dag om han hade bott i till exempel Stockholm. Berne Stålenkrantz menar att missbruksvården ser väldigt olika ut i olika delar av landet:

- Den styrs mycket av attityder tyvärr. Men han hade sökt behandling med metadon och subutex, som är substitut för opiater, i ett års tid men togs inte in i programmet. Men om han hade bott i Stockholm så hade han varit med, det är jag 100 procentigt övertygad om för här i Stockholm är det helt andra attityder.

Olika attityder

Enligt Berne Stålenkratz så följer samhällets attityder mot de som tar knark med in i vården:

- Jag tycker det är så bra som en krönikör skrev i går i Expressen att om inte en riksdagsledamot och så pass offentlig person kan få hjälp, hur ser det då ut för de som verkligen har problem?

Subutex och metadon

William Petzäll hade redan provat andra behandlingsformer utan större framgång.

- Ingen har dött eller dör i ett program med metadon eller subutex. Däremot så dör folk när de står i kön och väntar på att få, eller när de blivit ofrivilligt utskrivna. William skulle inte ha behövt vara död i dag, det är det som gör så jävla ont, säger Berne Stålenkrantz.

Ersätta knark med knark

Det finns en attityd att man ska vara väldigt restriktiv med metadon och subutex eftersom det är högpotenta läkemedel. Många anser att det bara innebär att ersätta en drog med en annan.

- Ja, det kanske man förvisso gör, men vad gör det? Vi överlever. Jag sitter här i dag själv för att jag har metadon själv sedan 14 år tillbaka, säger Berne Stålenkrantz.

Svensk narkotikapolitik

Han hade följt William Petzälls kamp för att komma in i ett behandlingsprogram i ett år. Denna vecka skulle William Petzälls vårdgaranti ha infallit och då skulle han ha kunnat sökt hjälp i något annat landsting. Den chansen fick han dock aldrig.

- När jag fick det här beskedet i lördags så tog jag det fruktansvärt hårt för jag vet att han ville ta sig vidare i framtiden och börja plugga till att bli gymnmasielärare. Målet för svensk narkotikapolitik måste ändras till att rädda liv, säger Berne Stålenkrantz.

Mer om William Petzäll:

Riksdagsvilden Petzäll dömd för narkotikabrott

William Petzäll: "Ordentlig suparkultur inom politiken"

Petzäll kommer polisanmäla

Misstänkt dataintrång hos Expressen

Kristersson (M): Vi står redo att bilda regering

– Jag är beredd att bilda ny regering vilken dag som helst. Det finns förutsättningar för ren borgerlig regering om partierna vill ha en ny och bättre regering, sade Ulf Kristersson efter misstroendeomrösningen.

”Ibland är det svårt att vakna och överleva dagen”

Sepsis, som tidigare kallades för blodförgiftning, är en av våra vanligaste dödsorsaker i Sverige och cirka 40 000 svenskar drabbas årligen. Petra Kormos drabbades av sepsis efter sin första förlossning för cirka 4 år sedan och fick amputera båda fötterna för att inte bli rullstolsburen.

Första prognosen - så blir midsommarvädret

Årets kanske viktigaste väderprognos är här, så blir årets midsommarväder. Hur har vädret varit tidigare år? TV4Vädrets meteorolog Linda Eriksson tar oss igenom tidigare köld- och värmerekord och ger en färsk prognos för hela landet.

Så förblir du kompis med barnen i sommar

Sommarlov brukar stavas ledighet och mer tid till att umgås med barnen vilket lätt kan leda till bråk och konflikter. Men hur bråkar man egentligen med ett barn? Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld guidar oss.

Bakslag för franska extremhögern

TV4Nyheternas Elisabet Frerot tar oss igenom veckans största utrikespolitiska händelser, bland annat om de franska regionalvalen, det historiska toppmötet mellan Joe Biden och Vladimir Putin i Genève och det kontroversiella valet i Iran.

Danmarks öde står på spel: ”Hela Parken ska gunga”

Sportens Ali Reza är på plats i Köpenhamn och bevakar fotbolls-EM. Ikväll måste det bli vinst för Danmark om de ska hålla sig kvar i turneringen. Ali Reza pratar även om Sveriges sista gruppspelsmatch som spelas på onsdag.

Partiet med total dominans på sociala medier

Emanuel Karlsten förklarar hur svenska politiska partier och deras partiledare använder sociala medier. Vilka har uppnått total dominans och vilka har fortfarande en bit kvar att gå?

Vänstern står fast vid att fälla Löfven

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar står fast vid att fälla Stefan Löfven i dagens omröstning i riksdagen. Partiet godtar inte det förslag om förhandling mellan bostadsmarknadens parter när det gäller marknadshyror för nyproduktion, som statsminister Stefan Löfven och centerpartiets Annie Lööf lade fram på en gemensam presskonferens. Vänsterpartiet kommer att rösta för att fälla regeringen i dagens misstroendeomröstning klockan tio i riksdagen.

Detta händer om regeringen faller – talmannen förklarar

Det är ett dramatiskt läge i svensk politik just nu, och om några timmar vet vi hur det gått i misstroendeomröstningen. Riksdagens talman, Andreas Norlén berättar vilka olika alternativ som kan bli utgången under dagens omröstning.