Andreas Carlsson: "X Factor är Idol på steroider"

Nu har äntligen Sveriges nästa stora underhållningsprogram X Factor premiär, ett format som gjort succé världen över. Juryn besökte Nyhetsmorgon för att berätta vad som särskiljer X Factor från andra talangprogram.

Efter många, långa månader av väntan är det äntligen dags - i kväll har X Factor - en av TV4:s största satsningar någonsin - premiär. X Factor har redan blivit ett program att räkna med ute i världen och kan ta äran för att ha vaskat fram artister som Leona Lewis och band som One direction. I den svenska versionen så kommer talangerna att bedömas av en stjärnjury som består av Marie Serneholt, Ison Glasgow, Orup och Andreas Carlsson. Tillsammans ska de med hjälp av tittarna ta fram Sveriges nya stjärnskott, artisten eller bandet som har "det".

Andreas Carlsson, som tidigare suttit i juryn till Idol, berättar om vad som är nytt med X Factor:

 - Skillnaden är att när talangerna kommer in så står de redan inför en publik. Man får en mikrofon, får sjunga på riktigt och vi i juryn blir mentorer som hjälper talangerna att bli bättre. Dessutom ligger programmet mer i paritet till hur branschen ser ut. Man kliver in i musikbranschen när man är med i X Factor och vi hjälper dem att bli bättre artister redan från början. Det här är Idol på steroider!

Marie Serneholt, som själv slog igenom som femtonåring i A-teens, kan verkligen relatera till vad de sökande utsätter sig för.

 - De är jättemodiga som ställer sig upp på den stora scenen och uppträder direkt! Jag kommer att försöka coacha alla på olika sätt då de alla är individer, men några små saker har man väl fått med sig genom sina femton år i branschen.

Ison Glasgow, hiphopartisten i duon Ison & Fille, tar steget in på den riktigt kommersiella scenen i och med juryuppdraget för X Factor.

 - Jag fastnade för att formatet riktade sig till en bredare publik. Alla andra musikprogram var så smala och man visste vem som skulle gå vidare redan från början. X Factor är nytt och fräscht och man är med och hjälper deltagarna på ett helt annat sätt. Om de gör dåliga uppträdanden så faller det på mig, snarare än att man - som i andra program - bara slussar ut dem för tidigt.

Hör coacherna berätta mer om vad vi har att vänta och se exklusiva klipp ur premiäravsnittet i klippet!


MER X FACTOR:

One directions hälsning till de svenska fansen

Förhandstitt: Kristin Amparo

Förhandstitt: Oscar Zia

Vem har X Factorn? Simon Cowell berättar

Professorn: Så tar sig deltaviruset förbi vaccinet

Många av oss ser vaccinbeviset som ett stort och viktigt steg mot en öppning av samhället, av världen kanske man kan säga. Men samtidigt kommer uppgifter om nya virusmutationer. Den senaste är delta-varianten som först upptäcktes i Indien och som nu spridit sig till flera länder. I Sverige har viruset spridit sig i 11 regioner, men härjar som mest i Värmland och Blekinge, berättar Ali Mirazimi, professor klinisk virologi KI och sakkunnig FoHM. Så länge vi har samhällsspridning finns det hela tiden risk för olika mutationer.

Skenande åtgång på Anitas käpphästar

Anita Andersson är förskolelärare i Tranås. Här berättar hon hur starten till käpphästtillverkningen startade och vilka som är favoriter.
Någon hästmänniska är hon inte själv, men dotterns hästintresse har kanske någon del i framgången. Hittills har det blivit över 200 käpphästar.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.

Marcus: Alla i Sverige tycks ha glömt det här

Nedräkningen har startat och frågan är om det kommer att smälla när Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven kommer träffas för att diskutera marknadshyror idag. Marcus tror på smäll och ger sin analys av det kritiska läget i politiken.
Ett hett läge, menar Marcus Oscarsson om den pressade situationen om Vänsterpartiet kommer att fullfölja hotet om misstroende. Men man har missat en viktigt punkt som kan vara avgörande för dagens möte.

E-hälsomyndigheten: Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

Från och med den 1 juli kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 ladda ner EU:s så kallade Covidbevis. Annemieke Ålenius från E-hälsomyndigheten berättar hur vi ska komma åt tjänsten för att göra det lättare att resa mellan länder i EU. Tjänsten heter Covidbevis och inom Eu heter det: The EU’s Digital COVID Certificate.

Ronny Svennson ger 4 solar – Steffo vill höja: Jag älskar det här!

Veckans filmpremiärer får Steffo att vilja jabba upp filmen In the Heights av Jon M. Chu. Och inte nog med detta det finns fler gobitar som får höga betyg denna vecka. Här är filmerna som recenseras: The United States vs Billie Holiday (BIO), In the Heights (BIO), Charlatan (BIO) och Katla (NETFLIX).

Så blev Biden och Putins möte: ”Låga förväntningar - höjde stämningen”

Joe Biden och Vladimir Putin möttes för första gången som presidenter i Schweiziska Genéve, i ett försök att tina upp relationerna, som beskrivits som de kyligaste sedan kalla kriget. Våra utsända korrepondenter Stefan borg i New York, och Johan Fredriksson i Sankt Petersburg ger sin analys av tungviktsmötet som trots allt hölls på respektabel nivå.

Terese Cristiansson om de uppblossade striderna mellan Israel och Palestina

Israeliska flygvapnet har attackerat Gazaremsan igen. Det som ett svar på att bränder blossat upp i södra Israel, efter att brandballonger skickats iväg från palestinska områden. Det här var det första större våldsutbrottet, sen Israel och Hamas kom överens om eldupphör för snart en månad sen. Här ger vår Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson en bild av det upptrappade läget och om hur detta kommer att påverka presidentvalet i Iran imorgon. Sittande presidenten Hassan Rouhani har suttit sin tid och kan inte bli omvald, men prognoserna ser ett rekordlågt valdeltagande.

Li Pamp: ”Patina är helt rätt på utemöblerna”

Inred trädgården med antikviteter och förläng ditt vardagsrum med fina grejer som har hög skrytfaktor. Men främst måste det vara något du vill vara i och tycker om. Just nu peakar trädgårdantiviteterna, säger antikexpert Li Pamp.
Här ger Pamp konkreta tips på vad du ska hålla utkik efter i Nyhetsmorgons Antikskola.

Så fixar du midsommarfrisyren

Även om vi inte kan gå på några jättefester än, kan det vara trevligt att lägga lite krut på frillan till exempel på midsommarafton. Här visar frisören Hillewi Gottfridsson enkla knep på hårmodellen Louise Friberg. Bland annat en frisyr som Steffo snabbt döpt till prinskorvsfrisyren. Blir ju bra då både prinskorv och fin frisyr passar på midsommarafton.

Säpochefen om ökade säkerhetshot mot Sverige: ”Vi ligger steget efter”

Klas Friberg, Säkerhetspolischef om hoten som ökat mot Sverige. Hoten har breddats och fördjupats på flera plan. Säkerhetshoten mot Sverige har ökat och bedöms fortsätta öka de närmaste åren. Hotet kommer från både främmande makt och våldsbejakande extremism.
Gemensamt för de kriminellas möjligheter att vara mer aktiva med sin olagliga verksamhet är digitaliseringen, menar Friberg. Tack vare det internationella tillslaget "Trojan Shield operation" kunde man gripa över 800 personer misstänkta för grov brottslighet världen över. Informationen man kom över gjorde det möjligt för svensk polis att frihetsberöva 155 personer och därmed förhindra ett tiotal mord. Men Sveriges lagstiftning gör det omöjligt för svenska myndigheter att genomföra en liknande åtgärd.

Avslöjade en Catfish-bedragare: ”Jag blev helt besatt”

Ann Edliden, journalist och författare berättar om nya nya boken "Någon annans tidsfördriv" som är baserad på hennes egna liv. När den tillsynes perfekta Petter visar sig bara vara en falsk profil på en datingapp inser Doris att hon blivit lurad av en så kallad catfish. Tillsammans med andra drabbade startar hon därför ett kvinnligt hämdkollektiv för att avslöja personen som lurat dom.

Marcus: Skickligt agerat av Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller sätter sig i nya förhandlingar. Marcus Oscarsson om den hårda pressen Vänsterpartiet sätter på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bästa tipsen på utomhuslekar

Sommaren är här och vi spenderar mycket tid utomhus. Men för att göra det roligare att umgås utomhus är Åsa Wallerud här och tipsar om roliga spel och lekar för hela familjen.

Ingrid och Jan 80+ och högaktuella: ”Alltid stöttat varandras karriärer”

Jan Mårtenson och Ingrid Giertz-Mårtenson har varit gifta i över 50 år och är vad man brukar kalla ett riktigt power couple. Han är aktuell med den 49:e delen av deckarserien om Johan Kristian Homan, och hon är ständigt aktuell med spännande uppdrag inom kultur och mode. Han, med ett förflutet som diplomat, där han bland annat hann med att vara biträdande generalsekreterare inom FN, chef för svenska konungens kansli och ambassadör i Schweiz. Och hon, med en lång karriär inom den svenska och internationella modevärlden, med prestigefyllda uppdrag som vd för Skogsbranschrådet och Svenska moderådet på CV:et.