X Factor

Världssuccén i TV4.

Världssuccén i TV4.

Andreas Carlsson: "X Factor är Idol på steroider"

Nu har äntligen Sveriges nästa stora underhållningsprogram X Factor premiär, ett format som gjort succé världen över. Juryn besökte Nyhetsmorgon för att berätta vad som särskiljer X Factor från andra talangprogram.

Efter många, långa månader av väntan är det äntligen dags - i kväll har X Factor - en av TV4:s största satsningar någonsin - premiär. X Factor har redan blivit ett program att räkna med ute i världen och kan ta äran för att ha vaskat fram artister som Leona Lewis och band som One direction. I den svenska versionen så kommer talangerna att bedömas av en stjärnjury som består av Marie Serneholt, Ison Glasgow, Orup och Andreas Carlsson. Tillsammans ska de med hjälp av tittarna ta fram Sveriges nya stjärnskott, artisten eller bandet som har "det".

Andreas Carlsson, som tidigare suttit i juryn till Idol, berättar om vad som är nytt med X Factor:

 - Skillnaden är att när talangerna kommer in så står de redan inför en publik. Man får en mikrofon, får sjunga på riktigt och vi i juryn blir mentorer som hjälper talangerna att bli bättre. Dessutom ligger programmet mer i paritet till hur branschen ser ut. Man kliver in i musikbranschen när man är med i X Factor och vi hjälper dem att bli bättre artister redan från början. Det här är Idol på steroider!

Marie Serneholt, som själv slog igenom som femtonåring i A-teens, kan verkligen relatera till vad de sökande utsätter sig för.

 - De är jättemodiga som ställer sig upp på den stora scenen och uppträder direkt! Jag kommer att försöka coacha alla på olika sätt då de alla är individer, men några små saker har man väl fått med sig genom sina femton år i branschen.

Ison Glasgow, hiphopartisten i duon Ison & Fille, tar steget in på den riktigt kommersiella scenen i och med juryuppdraget för X Factor.

 - Jag fastnade för att formatet riktade sig till en bredare publik. Alla andra musikprogram var så smala och man visste vem som skulle gå vidare redan från början. X Factor är nytt och fräscht och man är med och hjälper deltagarna på ett helt annat sätt. Om de gör dåliga uppträdanden så faller det på mig, snarare än att man - som i andra program - bara slussar ut dem för tidigt.

Hör coacherna berätta mer om vad vi har att vänta och se exklusiva klipp ur premiäravsnittet i klippet!

MER X FACTOR:

One directions hälsning till de svenska fansen

Förhandstitt: Kristin Amparo

Förhandstitt: Oscar Zia

Vem har X Factorn? Simon Cowell berättar

X Factor-vinnaren Awa Santesson-Sey svarar på fansens frågor

Att Awa Santesson-Sey är populär märks inte minst på alla likes och kommentarer på Facebook. På en dag fick Awa över 3000 likes och nära 1000 frågor när vi la ut ett inlägg på Facebook där fansen fick ställa frågor till X Factor-vinnaren. Här har vi låtit Awa svara på ett axplock av frågorna.

X Factor - finalisternas sångskola

Vi lät X Factors finalister hålla i en liten sångskola. Så här värmde de upp inför varje fredagsfinal, vilket kanske fick dem att gå så långt i tävlingen som de gjorde!

Signeringsturné med X Factor-deltagarna

X Factor-deltagarna är ute på en signeringsturné i Sverige i december och januari där Sony music har signeringar för X Factor-skivan med låtar från programmet. Här är alla stoppen.

X Factor-vinnaren Awa Santesson - Sey gästade Nyhetsmorgon

Den 7 december 2012 fick X Factor Sverige sin allra första vinnare. Det stod mellan Benny Hult, Isak Danielson och Awa Santesson-Sey. När svenska folket hade sagt sitt stod det klart att det blev 14-åriga Awa som kammade hem hela tävlingen. Dagen efter gästade hon Nyhetsmorgon för att berätta om sin tid i X Factor och uppträda med sin första auditionlåt.

Benny Hult fick lämna X Factor i finalen

Han höll sig kvar in i det sista. Utan att ha behövt stå i duell en enda gång under hösten blev det till slut mot Awa Santesson-Sey i finalen som Benny Hult fick se sig besegrad då han fick lämna tävlingen som god tvåa.

X Factor-deltagarna laddade inför finalen

På torsdagskvällen samlades X Factor-deltagarna i en reunion för att ladda inför den föreståndande finalen. På scenen uppträdde J.E.M. och Alexander Holmgren och i publiken var övriga X Factor-gänget som hejade på sina kamrater med hurrarop och armarna i luften.

Så här röstar du på X Factors finalister

Tiden går extremt fort när man har roligt. Finalen av X Factor Sverige 2012 är här! Det står mellan Benny Hult, Awa Santesson-Sey och Isak Danielson. Av tre akter kommer en att stå som den slutgiltiga vinnaren. Och det är du som tittare som bestämmer! Här hittar du låtval, startordning och röstningsnummer.

Vinn biljetter till X Factors final

Nu har du chans att vinna två biljetter till finalen av X Factor Sverige 2012. Svara på frågorna nedan och det kan vara du som är med och skapar historia i studiopubliken på fredag.

Vinn priser från Ke$ha

I fredags uppträdde Ke$ha på X Factor-scenen. Nu har du chans att vara med och tävla om produkter från världsstjärnan.

J.E.M. fick lämna X Factor i seminfinalen

Det blev gruppen J.E.M. som fick lämna X Factor Sverige i semifinalen. Detta efter att ha duellerat mot Isak Danielson som nu alltså är vidare till final.
- Tråkigt att inte gå till final, men vår resa tar inte slut här, sa Elli direkt efter.

Gör robotdansen - vinn finalbiljetter till X Factor

Såg du den snygga robotdansen som X Factors husdansare gjorde i förra veckan? Gör en likadan och ha chans att vinna finfina X Factor-priser! Bland annat kan du vinna två biljetter till X Factor Sveriges final.