Extern länk
Början på sidans innehåll

Sport

Jerebkos kramp fällde Sverige

Sverige hade greppet om Tyskland. Men släppte det.

Nu krävs både egen seger och att tyskarna gör sitt jobb för att Sverige ska komma till basket-EM.

Uppdaterad: Publicerad:

Vägen till EM i Slovenien låg öppen för Sverige mot Tyskland i Norrköping. Men trots svensk ledning med åtta poäng i slutet av matchen blev det förlust med 86—91 inför en fullsatt hemmahall, 2 985 åskådare.

En av de bittraste svenska förlusterna på många år. Det var tomma blickar hos såväl coachen Brad Dean som matchens två bästa spelare Christian Maråker och Jonas Jerebko.

- Vi spelade bra men kastade bort enkla bollar när vi hade ledningen. Det får man inte göra mot ett lag som Tyskland, säger Jonas Jerebko.

Stoppad av kramp

Han fick chansen att kvittera en tysk trepoängsledning i slutsekunderna när Thomas Massamba avstod ett öppet läge och i stället gav bollen till stjärnan.

- Jag visste att jag skulle få den bollen. Den ska sitta, säger Jerebko som missade skottet och Tyskland kunde säkra segern.

Kanske berodde det på trötthet. Jerebko fick kramp i slutperioden och satt på bänken när Sverige tappade spelet och Tyskland åt sig upp från 71—79 via tio raka poäng.

- Jag kunde inte spela då. Men hade velat spela hela matchen, säger Jerebko.

Tyskland har förlorat förr

Trots förlusten är ändå Sverige med i jakten på den andra EM-platsen bakom gruppvinnaren Tyskland. Allt avgörs på tisdag då Sverige möter Luxemburg borta samtidigt som Tyskland tar emot Azerbajdzjan. Den tyske coachen Svetislav Pesic lovar att hans lag kommer att göra sitt bästa i den matchen, men många luttrade svensksupportrar minns fotbollskvalet för snart 30 år sedan. Då skulle Västtyskland bara slå Portugal hemma för att Sverige skulle få spela VM. Resultat? 0—1 och Portugal tog platsen.

- Vi bygger ett lag som hoppas prestera de kommande åren i Europa. Det är en svårare match för Sverige i Luxemburg än för oss hemma mot Azerbajdzjan, säger Pestic.

Vid de orden lyser den ledsne svenske coachen Brad Dean plötsligt upp.

- Om jag fick välja en coach som skulle ha hand om Tyskland i den matchen så är det Pesic, säger Dean som menar att hans gamle vän hatar att förlora.

Men Sverige då? Kan besvikelsen över lördagens förlust ställa till det i nästa match?

- Kan vi inte komma tillbaka efter det här har vi inte i Europa att göra, säger Dean.

TT

Patrik Larson/