Jan Eliasson diskuterar FN:s makt att påverka situationen i Syrien

Jesper Börjesson har träffat Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, i New York och pratat om FN:s möjligheter att påverka i Syrien.
- Det är inte för sent att stoppa detta, det finns förhandlingsmöjligheter och vår nya medlare är en oerhört skicklig person, säger Jan Eliasson.

FN har fått utstå mycket kritik för att man har agerat för sent i olika konflikter, till exempel i Rwanda. Är Syrien på väg att bli ännu ett sådant exempel?


- Jo, det är det och det är djupt tragiskt att det är så. Och det måste undvikas till nästan varje pris. Det är inte för sent att stoppa detta, det finns förhandlingsmöjligheter och vår nya medlare är en oerhört skicklig person, säger Jan Eliasson.

Ny medlare i Syrien

Lakhdar Brahimi tog över positionen som medlare i Syrien efter FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan. Enligt Jan Eliasson är Lakhdar Brahimi en av de mest erfarna diplomaterna som finns.

- Jag hoppas att det kommer ett ögonblick, en situation, där parterna inser att vad de har kvar är att leda ett land i ruiner med ett hat mellan grupper som är så djupt att man inte skulle känna någon som helst lust att leda detta land, säger Jan Eliasson.

Politisk handling när Kofi Annan avgick

Kofi Annan avsade sig enligt Jan Eliasson uppdraget i Syrien som en politisk handling för att visa att han inte upplevde något stöd från medlemsstaterna i säkerhetsrådet. Hur ska då en ny medlare lyckas med det han inte klarade av?


- Det kan bara inte fortsätta såhär. Detta fruktansvärda lidande, detta fruktansvärda dödande kan inte fortsätta, utan jag tror att det kommer ett ögonblick när parterna kommer att vilja se sig omkring efter en lösning.

Vetorätten ett grundläggande problem?

FN har gång på gång hindrats ifrån att ingripa i konflikter på grund av att en eller flera av de fem staterna i säkerhetsrådet lagt in sitt veto.
- Man kan betrakta det som ett fel, men det är också en absolut effekt av hur FN fungerar. Vetorätten, möjligheten för en av fem stater att stoppa en handling som rör fred och säkerhet, är fundamental för att de stora staterna ska ta FN på allvar, säger Jan Eliasson.

Han hoppas att FN framöver ska ändra arbetssätt så att de förhandlar sig fram till lösningar i säkerhetsrådet istället för lägger in veto och stoppar processen. Det skulle kunna förhindra att fler situationer likt den som blev i Rwanda uppkommer.

Utesluter ett militärt ingripande

Jan Eliasson ser dock inte ett militärt ingripande som ett alternativ. Han berättar att för honom är ett militärt ingripande alltid ett misslyckande.

- Men det är klart att det finns situationer där det som pågår är så fruktansvärt att något annat måste ske, men den punkten finns bara inte i dag. Förutsättningarna i dagens läge för ett militärtingripande med stöd i FN finns bara inte, säger Jan Eliasson.

Situationen i Syrien

Situationen i Syrien ser annorlunda ut än vad det till exempel gjorde i Libyen. Jan Eliasson berättar att Syriens armé är tränad för ett krig med Israel som sannolikt har kemiska vapen. Dessutom ligger landet mitt i det farligaste området i världen, med grannskap till Libanon och Israel och med praktiskt taget en allians med Iran.

- Så ett militäringripande i det läget är knappast realistiskt. Vårt stora problem är att vi inte jobbar tillräckligt förebyggande, säger Jan Eliasson.

Mer förebyggande arbete

Han berättar också att just det förebyggande arbetet är en utav de saker som han hoppas kunna få till under sina år i FN:

- Det absolut mest tillfredsställande jag skulle kunna uppleva är att ha förhindrat ett krig med mina medarbetare. Jag känner sorg över att ständigt ha varit där som en brandman när huset har brunnit ner. Istället vill jag ju vara där när mordbrännaren sträcker sig efter tändstickan.

Här kan du se hela intervjun med Jan Eliasson.

Mer om Jan Eliasson:

Eliasson delaktig i frigivningen i Etiopien

Mer om läget i Syrien:

Fortsatt oenighet om Syrien

Anders Kraft och Staffan Ahlström berättar om sina upplevelser i Libanon

Svenska FN-observatörer om uppdraget i Syrien
 

Bakom kulisserna på inspelningen av Så mycket bättre

Inspelningen av årets "Så mycket bättre" har precis avslutats i Burgsvik på Gotland. Stjärnor som Peter Jöback, Melissa Horn, Thomas Stenström och Maxida Märak är bara några av årets artister som ska tolka varandras musik. Vår reporter Carolin Björnerhag var där för att ta pulsen på årets artister och se vilken plats de egentligen tar i gänget.

Eva Hamilton om misstroendeomröstningen: ”Det här göder politikerförakt”

Eva Hamilton tror att misstroendeomröstningen mot regeringen riskerar att göda politikerförakt hos den breda allmänheten när nyhetspanelen diskuterar om att riksdagen ska rösta om att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT och Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Här dressar Wanda Jenny och Steffo till riktiga filmstjärnor

Wanda Bendjelloul är inte bara en filmkritiker utan också en vintagefantast. Här har Wanda stylat upp Jenny och Steffo i filmikoniska versioner. Och träffat mitt i prick på båda. Har du koll på skillnaden mellan vintage och second hand? Om inte får du en tydlig förklaring här och hur du boostar din garderob med riktiga stilfynd.

Trissvinnaren: ”Åh herregud!”

Trissvinnaren Sofia från Staffanstorp blir mållös efter vinsten. Nu väntar ett antal presenter till barnen. Stort grattis Sofia!

Filmnörderi med fimskådisarna Anders Jansson och Shebly Niavarani

Det var under en filminspelning som komikern och skådespelaren Anders Jansson och skådespelaren Shebly Niavarani fann varandra genom sitt gemensamma intresse för film. Tillsammans välkomnar de oss in i filmnördarnas värld, bland kuriosa, trivia och andra guldkorn om kända filmer. Dessutom delar de med sig av sina bästa filmtips!

Utrikesministern: "Träffade barn som fått fingrarna bortsprängda av minor"

Det är flera stora utrikespolitiska frågor som är på agendan just nu. Utrikesminister Ann Linde har precis kommit hem från Ukraina, och den pågående konflikten där avhandlades även på toppmötet mellan Biden och Putin i veckan. Här kommenterar utrikesministern även situationen på hemmaplan kring den misstroendeförklaring som väckts mot regeringen.

Rossana Dinamarca om friskolor: ”Det hade aldrig hänt i en kommunal skola”

Nyhetspanalen diskuterar friskolor som historiskt sett alltid väckt känslor. Aftonbladet har i en serie granskat det svenska friskolesystemet, i syfte att se vart pengarna tar vägen. Det har handlat om ägare som varit utom räckhåll för skolinspektionen, skolor med Harry Potter-profil, samt norska och amerikanska företag som konkurrerar om skolelever i Sverige. Nyhetspanalen består av Dick Erixon, chefredaktör Samtiden, Eva Hamilton, fd vd SVT, Rossana Dinamarca, krönikör ETC Göteborg.

Skenande åtgång på Anitas käpphästar

Anita Andersson är förskolelärare i Tranås. Här berättar hon hur starten till käpphästtillverkningen startade och vilka som är favoriter.
Någon hästmänniska är hon inte själv, men dotterns hästintresse har kanske någon del i framgången. Hittills har det blivit över 200 käpphästar.

Höj pulsen där du är – Micael Dahlen om årets digitala Midnattslopp

Innan pandemin var vi cirka en miljon svenskar som någon gång under året startade i ett motionslopp. Men nu när det mesta varit inställt syns en ökning av stillasittandet. Detta vill Midnattsloppet förändra genom att inspirera alla där ute att höja pulsen oftare, och istället tävla mot varandra digitalt.
Micael Dahlen, professor och ambassadör för Midnattsloppet, med dottern Tyra berättar varför det är viktigt med pulshöjning.