Barn- och ungdomspsykolog Jenny Klefbom om hur man kan hjälpa sitt överviktiga barn

Av alla tonåringar med övervikt så är 7 av 10 fortfarande överviktiga som vuxna, men att tackla och prata om övervikt med barn är inte alltid så lätt.
- Ta ansvar som förälder, säger Nyhetsmorgons barn- och ungdomspsykolog Jenny Klefbom.

Övervikt är ett växande problem världen över och det finns i dag fler överviktiga är underviktiga. Detta problem gäller så klart även barn. Många föräldrar tycker att det är svårt att prata med sina barn om frågor kring övervikt och motion och liknande. Men Jenny Klefbom tycker inte man ska vara rädd för att ta upp frågan och att det trots allt är bäst med raka rör:

- Prata om det i hälsotermer, inte i skönhetstermer. Många tror att man ska sänka barnets självkänsla eller såra för all framtid om man pratar om det här men det gör man inte om man som vuxen tar på sig ansvaret. För det är vi vuxna som serverar maten och det är vi som har ansvar för om ett barn äter onyttigt.

Övervikt är ett sjukdomstillstånd

Som förälder ska man, enligt Jenny, komma i håg att kraftig övervikt eller undervikt är ett sjukdomstillstånd och att man bör prata om det utifrån det perspektivet. 

- Om barnet får vattkoppor så säger man ju inte: "Du ser inte klok ut, vi måste äta medicin."

Ta ansvar

Det man absolut inte får göra som förälder är att lägga över allt ansvar på barnet.

- Om man kommer med så vaga saker som: "ät inte så mycket" och "måste du äta så mycket godis" så är det ett alldeles för stort ansvar. Det klarar ju inte ens vi vuxna. Det är bara att se att hälften av alla vuxna svenskar har en överviktsproblematik. Ta ansvar som förälder, säger Jenny.

Gör inte barnen en björntjänst

Många föräldrar känner sig också som tråkiga när de hela tiden måste säga nej till barnen som ber om sötsaker.
- I hela det här resonemanget kring barn och övervikt så är det min bestämda uppfattning att man tror att man är snäll när man står och ger efter för det tjatet. Men det är ju inte snällt alls! Det är ju inte att hjälpa sitt barn att skapa en övervikt som de sedan kanske kommer att få slita med hela livet, säger Jenny.

Ljug inte för barnen

En tittarfråga som skickats in till Jenny handlar om vad man som förälder ska säga om ens barn kommer hem och säger "jag är tjock".
- Det här är sånt man kan snappa upp redan i förskoleåldern och då menar man oftast inte så mycket med det, men är barnet lite äldre tycker jag att du ska ta upp en seriös diskussion. Det lönar sig aldrig att säga till barn att "nej, det är du inte alls", för barn ser ju vad de ser och vet ju vad verkligheten är. Det enda man lär barn då är att vuxna ljuger, säger Jenny.

I klippet får du dessutom tips på vad du ska göra om du har ett barn som har ett stort sötsug, hur man vet var gränsen går för om ett barn är överviktigt och hur gör man ska göra om man har ett barn som är lite överviktigt och ett som är underviktigt.

Fler artiklar om barn- och ungdomspsykologi:

Fostrar Sverige Europas olyckligaste barn?

Psykolog Jenny Klefbom om sommarlovets baksidor

Efter malmömamman: Vilket ansvar har vuxna för barn som far illa?

Jenny Klefbom: "Kontakten med vänner är viktig"

”Det finns många godbitar kvar efter Trojan Shield-avslöjandet”

Johan Macéus om veckans stora genombrott där närmast alla nyheter har handlat mycket om operation Trojan Shield som var så hemlig att den svenska regeringen informerades bara dagar före tillslaget. Det finns en hel del utmaningar kvar inte minst att hitta plats i våra överfulla fängelser efter tillslaget, säger Macéus.

Kardashians sätter punkt: ”Riktigt i graven går de inte”

"Keeping up with the Kardashians" i graven. Efter 20 säsonger och 14 år, men inte helt. Det visar sig att de redan har planer på ny tv produktion, berättar Malin Collin och ger en bild hur familjen fortsätter fascinera och hur de påverkat hela mediaflödet trots att de är kända för ingenting. De är varken skådespelare eller musiker. Kardshians grep tillfället när det fanns och har tjänat enorma pengar.

Så påverkar Brexit brittiska musiker

Bekymrade artister har oroats över Brexits inverkan på brittiskt musikliv. Men här ser också vår nöjesjournalist Malin Collin en öppning för lilleputtländer att ta ett steg framåt och kanske bli framtidens Woodstock. Vem vet? Bra idé är det åtminstone av Collin.

20 år sedan Göteborgskravallerna: ”finns fortfarande ett behov att prata om det nationella traumat”

Per Englund berättar om hur Göteborgskravallerna, som inträffade under EU-toppmötet då USA:s president George W Bush var på besök påverkat honom. Politikernas möte kom att helt överskuggas av de kravaller som blev med stenkastning, bränder, skadade demonstranter och poliser, flera hundra gripanden och skarpa skott från polisen. Det är viktigt att visa den historiska skildringen hur 50 000 människor gick ut och protesterade, säger Englund. Nu är det 20 år sedan och Per Englund är aktuell med fotoboken "Slaget om Göteborg".

Så har Peranders klarat livet i karantän: ”Till midsommar blir det kramar”

Peranders Sandström från Visby, om ensamheten och isoleringen detta år.
–Jag har lidit av socialdepression säger, Peranders till vår reporter Carolin Björnerhag. Tack vare hans dragspel och rutiner som morgongympa, promenader och Facetime har han klarat det bra och är nu fullvaccinerad och redo för att träffa folk och få kramas igen. Och glädjen över detta går inte att ta miste på. Här bjuder han både på skratt och musik. Härligt!

DNA-släktforskaren: ”Man kommer kunna hitta vem som helst”

Morgonen den 19 oktober 2004 på väg till skolan och till jobbet knivmördas 8-åriga Mohamad Ammouri och 56- Anna-Lena Svensson brutalt av en främmande man. Dubbelmordet förblir en gåta i 16 år till för ett år sen när DNA-släktforskaren Peter Sjölund frågade polisen om de behövde hans hjälp för att lösa fallet. DN-journalisten Anna Bodin ville dokumentera förloppet och resultatet blev en bok som heter Genombrottet.

Benjamin: ”Måste få prata om det”

Igår presenterades årets 58 sommarpratare. I år inleds det av Benjamin Ingrosso på midsommardagen som är med på länk och berättar om äran att få hålla det samt vad han kommer att prata om.

Drakjohan: "lite vind är det enda som behövs"

Det är dags att rikta blicken mot Gotland och närmare bestämt en strand vid Kovik/Klintehamn. Där har de gynnsamma vindarna fått Johan Hallin att få upp sitt stora intresse för att flyga drake. Carolin har besökt Johan eller "DrakJohan" som de flesta kallar honom.

Danmark öppnar upp: ”Coronapass för att gå på krogen”

Danmark fick beskedet igår att barerna får vara öppna till midnatt. Vilket betyder att fotbollsfansen kommer kunna se EM- matcherna på restauranger om man har ett coronapass det vill säga. Vår reporter Maria Strångert befinner sig i Köpenhamn.

Nya mutationen: "Sämre skydd med en vaccindos"

Epidemiolog Karin Modig, Karolinska Institutet berättar om delta-mutationen ”den indiska varianten” som fått fäste i Blekinge och Värmland. Vilket var Anders Tegnells huvudbudskap på gårdagens presskonferens med folkhälsomyndigheten.

Pihlblad om angreppen mot Löfven

Anders Pihlblad går igenom veckans politiska utspel. Idag pejlar han debatten och går igenom det vi behöver ta med oss därifrån.

Familj adopterade renkalvar: "Är som hundvalpar"

När två renkalvar blev övergivna av sina mammor i Norrbotten fick Anna-Lena Kaati erbjudande om att bli adoptivmamma. Sagt och gjort! Nu knallar renarna omkring, i blöjor, hemma på gården i Gyljeheden.