Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Barn- och ungdomspsykolog Jenny Klefbom om hur man kan hjälpa sitt överviktiga barn

Av alla tonåringar med övervikt så är 7 av 10 fortfarande överviktiga som vuxna, men att tackla och prata om övervikt med barn är inte alltid så lätt.
- Ta ansvar som förälder, säger Nyhetsmorgons barn- och ungdomspsykolog Jenny Klefbom.

Uppdaterad: Publicerad:

Övervikt är ett växande problem världen över och det finns i dag fler överviktiga är underviktiga. Detta problem gäller så klart även barn. Många föräldrar tycker att det är svårt att prata med sina barn om frågor kring övervikt och motion och liknande. Men Jenny Klefbom tycker inte man ska vara rädd för att ta upp frågan och att det trots allt är bäst med raka rör:

- Prata om det i hälsotermer, inte i skönhetstermer. Många tror att man ska sänka barnets självkänsla eller såra för all framtid om man pratar om det här men det gör man inte om man som vuxen tar på sig ansvaret. För det är vi vuxna som serverar maten och det är vi som har ansvar för om ett barn äter onyttigt.

Övervikt är ett sjukdomstillstånd

Som förälder ska man, enligt Jenny, komma i håg att kraftig övervikt eller undervikt är ett sjukdomstillstånd och att man bör prata om det utifrån det perspektivet. 

- Om barnet får vattkoppor så säger man ju inte: "Du ser inte klok ut, vi måste äta medicin."

Ta ansvar

Det man absolut inte får göra som förälder är att lägga över allt ansvar på barnet.

- Om man kommer med så vaga saker som: "ät inte så mycket" och "måste du äta så mycket godis" så är det ett alldeles för stort ansvar. Det klarar ju inte ens vi vuxna. Det är bara att se att hälften av alla vuxna svenskar har en överviktsproblematik. Ta ansvar som förälder, säger Jenny.

Gör inte barnen en björntjänst

Många föräldrar känner sig också som tråkiga när de hela tiden måste säga nej till barnen som ber om sötsaker.
- I hela det här resonemanget kring barn och övervikt så är det min bestämda uppfattning att man tror att man är snäll när man står och ger efter för det tjatet. Men det är ju inte snällt alls! Det är ju inte att hjälpa sitt barn att skapa en övervikt som de sedan kanske kommer att få slita med hela livet, säger Jenny.

Ljug inte för barnen

En tittarfråga som skickats in till Jenny handlar om vad man som förälder ska säga om ens barn kommer hem och säger "jag är tjock".
- Det här är sånt man kan snappa upp redan i förskoleåldern och då menar man oftast inte så mycket med det, men är barnet lite äldre tycker jag att du ska ta upp en seriös diskussion. Det lönar sig aldrig att säga till barn att "nej, det är du inte alls", för barn ser ju vad de ser och vet ju vad verkligheten är. Det enda man lär barn då är att vuxna ljuger, säger Jenny.

I klippet får du dessutom tips på vad du ska göra om du har ett barn som har ett stort sötsug, hur man vet var gränsen går för om ett barn är överviktigt och hur gör man ska göra om man har ett barn som är lite överviktigt och ett som är underviktigt.

Fler artiklar om barn- och ungdomspsykologi:

Fostrar Sverige Europas olyckligaste barn?

Psykolog Jenny Klefbom om sommarlovets baksidor

Efter malmömamman: Vilket ansvar har vuxna för barn som far illa?

Jenny Klefbom: "Kontakten med vänner är viktig"