En resa för livet

Andreas Carlsson, Lotta Engberg, Ulrik Munther och Kristin Amparo besöker Rustenburg i Sydafrika. Där deltar de aktivt i SOS Barnbyars viktiga arbete och möter barn som lever i utsatta miljöer. Deras uppgift under resan är att skriva varsin sång utifrån sina upplevelser.

Andreas Carlsson, Lotta Engberg, Ulrik Munther och Kristin Amparo besöker Rustenburg i Sydafrika. Där deltar de aktivt i SOS Barnbyars viktiga arbete och möter barn som lever i utsatta miljöer. Deras uppgift under resan är att skriva varsin sång utifrån sina upplevelser.

Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård och Mari Jungstedt i SOS uppdraget

I september landade Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård, Lisa Miskovsky, Adam Tensta, Niclas Alexandersson och Mari Jungstedt på flygplatsen i Accra, Ghana. Syfte: Att spela in tv-programmet SOS Uppdraget. Under tolv dagar ska de sex ambassadörerna, som noga handplockats av SOS Barnbyar, leva i byn, hjälpa till med inredningen av en nybyggd fritidsgård, umgås med familjerna och ta del av barnens historier.

– De kommer att få uppleva den tuffaste av verkligheter, men också både glädje och skratt. Det kommer att bli en inre resa för dem, säger Anna Magnusson, projektledare på SOS Barnbyar.

Klimatet i Ghana är vanligtvis torrt och varmt – i september är regnperioden redan över i de södra delarna av landet – men här uppe i Tamale kan det fortfarande komma skurar.

Stridigheter mellan stammar

Barnbyn i Tamale invigdes 2010 och är en av SOS Barnbyars nyaste byar. Här i norra Ghana är fattigdomen utbredd och i området finns många barn som lever ensamma efter att föräldrarna lämnat dem för att söka arbete i huvudstaden. Norr om Tamale har också stridigheter mellan olika stammar förekommit, vilket ytterligare förvärrat situationen.

I barnbyn finns nu en skola med plats för 350 elever, en förskola, ett socialt center, en medicinklinik och fritidslokalen, som just blivit klar. Både medicinkliniken, som har kapacitet att ta emot 10 000 patienter per år, och skolorna är öppna även för familjer som bor utanför området, vilket blivit ett stort lyft för samhället.

Olösta problem

Däremot råder fortfarande vattenbrist i byn. Flera månader om året står man helt utan vatten och måste förlita sig på vattentransporter utifrån. Lokalbefolkningen går periodvis långa sträckor för att hämta dricksvatten i en damm, men det vattnet lämnar mycket att önska. SOS Barnbyar har försökt att borra brunnar i byns omgivningar, men det är ett problem som ännu inte är löst.

Tv-serien med Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård, Lisa Miskovsky, Adam Tensta, Niclas Alexandersson och Mari Jungstedt som nu spelats in i Tamale består av sex avsnitt om 44 minuter, varav det första sänds den 29 oktober klockan 21.00 i TV4.

– Inspelningen har tre huvudspår. Vi får följa ambassadörernas vardagsliv i byn, vi är med när de åker ut och träffar familjer, och vi följer arbetet när ambassadörerna ska hjälpa mammorna och barnen att inreda den nya fritidsgården, säger Anna.

"Ska inte upplevas som ett jippo"

Tv-teamet följer Ernst Kirchsteiger, My Skarsgård, Lisa Miskovsky, Adam Tensta, Niclas Alexandersson och Mari Jungstedt från tidig morgon till sen kväll. Tillsammans med de sex ambassadörerna är de inkvarterade i barnbyns två gästhus. Men under de tolv dagarna som inspelningen pågår ordnas inga speciella evenemang eller festligheter i byn.

– Det är viktigt med balansen. Meningen är att ambassadörerna ska uppleva vardagen i byn, och för byinvånarna ska det inte upplevas som ett jippo, säger Elisabet Stahlenius, kommunikationschef på SOS Barnbyar.

Kändisarna som gör "En resa för livet"

En musikproducent, en folkkär artist, en popidol och en riktig soulröst. Andreas Karlsson, Lotta Engberg, Ulrik Munther och Kristin Amparo är artisterna som är klara för en En resa för livet.

Danny Saucedo, Marit Bergman, Linda Sundblad och Timo Räisänen ger sig iväg till Bangladesh på En resa för livet

Nästa vecka reser Danny Saucedo, Marit Bergman, Linda Sundblad och Timo Räisänen till Dhaka i Bangladesh. Artisterna ska under två veckors tid följa SOS Barnbyars viktiga arbete i ett av världens fattigaste områden. Baserat på upplevelserna resan ger skriver artisterna varsin låt som de ger ut och även framför på plats, intäkterna går direkt till SOS Barnbyar. En resa för livet sänds i Sjuan nästa år.

Så kan du hjälpa de utsatta barnen

En resa för livet är producerat i samarbete med SOS Barnbyar. Om du vill stödja verksamheten för att hjälpa utsatta barn kan du läsa mer nedan.

Ernst Kirchsteiger och Mari Jungstedt om SOS Uppdraget

Programledaren Ernst Kirchsteiger och författaren Mari Jungstedt är båda ambassadörer för SOS barnbyar. När de gästar Nyhetsmorgon berättar de om sin upplevelser från den första resan till Ghanas fattigaste delar.