Ny kartläggning visar att barn utsätts för människohandel i Sverige

En nationell kartläggning gjord av länsstyrelsen i Stockholm visar att barn säljs för att användas i tiggeri, brottslighet och sexuell exploatering i Sverige. Vad gör svenska myndigheter? Patrik Cederlöf, länsstyrelsens nationella samordnare mot prostitution och människohandel, diskuterade rapporten i Nyhetsmorgon.

Att handel med barn förekommer är känt sedan tidigare inom framför allt socialtjänst och rättsvårdande instanser, men det är först nu man samlat in information från hela landet för att få en samlad bild, säger Patrik Cederlöf. I kartläggningen har man funnit 166 individer som misstänks vara offer för människohandel.

Ertappas för stöld

Patrik Cederlöf beskriver ett typiskt scenario där en flicka i yngre tonåren förs till Sverige av en man som inte är anhörig, och ertappas för stöld vid ett flertal tillfällen under resan genom landet. Visserligen kommer flickan då i kontakt med svenska myndigheter, men eftersom mannen kan uppvisa dokument som ger honom rätten att föra flickan utanför hemlandets gränser har det i vissa fall hänt att myndigheterna åter lämnat ut flickan till följeslagaren, trots att han inte är vårdnadshavare.

Hur kan sådant hända? frågar Tilde de Paula.

Många barn från EU

- Det handlar mycket om kunskap. Vi måste bli bättre, säger Patrik Cederlöf.

- Det har skett stora förändringar. Det här är något som förmodligen har förekommit i alla tider men det tar en annan skepnad, säger Patrik Cederlöf. Nu ser vi att en ganska stor del av de här barnen kommer från EU.

Se klippet ovan för att höra diskussionen om hur svenska myndigheter och organisationer kan möta problemet.

Mer om människohandel med barn i Sverige.

 

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Hundcoachen i tårar "Går inte att beskriva"

Känslosamma scener utspelade sig i studion när hundcoachen, Fredrik Steen fick en hälsning från Steffis nya matte, Axia.
Fredrik och hunden Fyran, besökte oss för att visa sina bästa övningar för följsamhet.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.

Snygga helgmaten: Vildssvinsspett med gratäng

Kocken Filip Fastén lagar stilig helgmat: vildsvinsspett med potatisgratäng. Utöver det har han en del skojiga tips på hur man livar upp måltiderna: gå ut och plocka hägg och fläder och gör en vinäger! Sommelier Maya Samuelsson tipsar om passande vin för att få fram de bästa smakerna.