Ny kartläggning visar att barn utsätts för människohandel i Sverige

En nationell kartläggning gjord av länsstyrelsen i Stockholm visar att barn säljs för att användas i tiggeri, brottslighet och sexuell exploatering i Sverige. Vad gör svenska myndigheter? Patrik Cederlöf, länsstyrelsens nationella samordnare mot prostitution och människohandel, diskuterade rapporten i Nyhetsmorgon.

Att handel med barn förekommer är känt sedan tidigare inom framför allt socialtjänst och rättsvårdande instanser, men det är först nu man samlat in information från hela landet för att få en samlad bild, säger Patrik Cederlöf. I kartläggningen har man funnit 166 individer som misstänks vara offer för människohandel.

Ertappas för stöld

Patrik Cederlöf beskriver ett typiskt scenario där en flicka i yngre tonåren förs till Sverige av en man som inte är anhörig, och ertappas för stöld vid ett flertal tillfällen under resan genom landet. Visserligen kommer flickan då i kontakt med svenska myndigheter, men eftersom mannen kan uppvisa dokument som ger honom rätten att föra flickan utanför hemlandets gränser har det i vissa fall hänt att myndigheterna åter lämnat ut flickan till följeslagaren, trots att han inte är vårdnadshavare.

Hur kan sådant hända? frågar Tilde de Paula.

Många barn från EU

- Det handlar mycket om kunskap. Vi måste bli bättre, säger Patrik Cederlöf.

- Det har skett stora förändringar. Det här är något som förmodligen har förekommit i alla tider men det tar en annan skepnad, säger Patrik Cederlöf. Nu ser vi att en ganska stor del av de här barnen kommer från EU.

Se klippet ovan för att höra diskussionen om hur svenska myndigheter och organisationer kan möta problemet.

Mer om människohandel med barn i Sverige.

 

Maria Wern-paret: "Finns tyska montage av oss när vi pussas"

Nya säsongen av Maria Wern har startat och de fansen tycks lyckliga över att Maria och Sebastian nu är ett par i serien.
”De har skapat härliga musikvideos och kallar oss Sebaria”, säger Eva Röse som spelar Maria Wern. Erik ”Jerka” Johansson gör rollen som Sebastian och är glad att serien tar upp aktuella teman. ”För varje säsong måste karaktären få något nytt att jobba med”, säger han. Här berättar de mer om arbetet bakom serien.

Hon undviker att ge eleverna prov ”Finns andra sätt att bedöma”

Många elever har det tufft med distansundervisningen, och allt fler kommuner ser en risk att fler elever riskerar att lämna gymnasiet med ofullständiga betyg. Här diskuterar Skolpanelen, det vill säga Alexandra Ferraro, matematik- och naturkunskapslärare Solna gymnasium, Maria Wiman, högstadielärare Skapaskolan och Josefine Fälth, ordförande Sveriges Elevkårer utmaningarna med att mäta elevernas kunskaper. "Man ska inte lära sig för att få A på ett prov" säger Maria Wiman och berättar om alternativ för bedömning av elevernas kunskap.

Nyförlovade Karl Fredrik: ”Den här killen älskar jag”

Karl Fredrik på Österlen har förlovat sig med sin Petter. ”Vi tror att bröllopet blir på ett slott i Italien”, säger det sprudlande paret och berättar om spontana frieriet på Gotland i förra veckan. "Jag fick feeling" säger Karl-Fredrik och Petter höll med.

Fina frisyrer du kan fixa hemma - vårens trendiga knep

Många har låtit håret växa under pandemiåret. Vilken tur att det går att fixa fina frisyrer helt på egen hand! Här visar frisören Hillewi Gottfridsson hur du kan fixa lockar, få upp volymen, eller göra en snygg frisyr med en klämma.

”Det här är ett hot mot Facebooks affärsmodell”

En ny uppdatering gör det möjligt för Iphone-användarna att säga nej till spårning av vad de sysslar med på nätet. Det har lett till en storstrid mellan tech-jättarna. ”Om du känner att det känns okej att bli spårad i utbyte mot mer kvalitativa annonser, då ska du säga ja, men annars ska du säga nej” säger Emil Hellerud, techreporter.

Veckans filmer och serier med Wanda

Filmrecensent Wanda Bendjelloul recenserar filmerna: "The man who sold his skin", "Them", "The house of Pierre Cardin" och "Maronas fantastiska resa". Kolla in hur många solar filmerna får i klippet!