Wesslau var skillnaden i seriefinalen

Det skiljer inte mycket mellan HV71 och Skellefteå, varken i tabellen eller i rinken. Men en stor skillnad finns det. Den stavas Gustaf Wesslau. Målvakten storspelade när HV71 på söndagen besegrade Skellefteå. Seriefinalen slutade 2—1 (1—0, 1—0, 0—1).

- Vi hade lite revansch på dem sedan förra gången. Då var det Hawaii-hockey med massor av utvisningar och öppna ytor så då rann det iväg ordentligt, sade HV71:s målvakt Gustaf Wesslau.

Han, som var tillbaka från skada, tänkte tillbaka på förlustmatchen, 3—7, den tredje november i Skellefteå. På söndagen var det annorlunda då Wesslau nöjt stod och gav intervjuer efter en bländande insats i seriefinalen.

- I den här matchen var vi noggranna med utvisningarna, det var nyckeln till att vi vann.

Många skulle nog säga att det fanns en annan nyckel till att HV71 vann. En nyckel som stavas Gustaf Wesslau.

När Skellefteå öppnade matchen med fart och fläkt stod Wesslau emot och lät sitt lag komma in i matchen och sedermera ta kommandot. 1—0 kom i första perioden då Marcus Nilson snyggt lirkade in ledningspucken bakom bortalagets målvakt Markus Svensson.

Skellefteå försökte med all kraft komma ikapp, men HV:s målvakt var genomtät. I stället dubblerade hemmalagets centertalang William Karlsson ledningen i början på mellanperioden då han erövrade pucken och sedan soloåkte fram till målet där han lade in den bakom bortamålvakten. Resultatet 2—0 såg länge ut att hålla i sig, men bortalagets Erik Forsell reducerade i slutet på matchen och därmed fick inte Gustaf Wesslau belöningen att hålla nollan efter en lysande insats.

- Det var en minut ifrån, men det spelar egentligen ingen roll. Nu var det seger igen och det innebär att jag tagit 17 vinster och två förluster, så det är den kolumnen som är rolig att titta på.

Gustaf Wesslau konstaterar också att han inte ångrar det klubbval han gjorde inför årets säsong.

- Jag har fått en jättebra start och trivs som fisken i vattnet här. Men ingen kommer ihåg vad man gjorde på hösten utan det är våren som räknas, så förhoppningsvis kan jag höja mig lite till.

Men med den kvalité han besitter i dag, den räckte till att vara den stora skillnaden i en match mellan landets just nu främsta ishockeylag.

Ny Zlatan-skada oroar Janne Andersson

Med mindre än två månader kvar till EM är Zlatan åter skadad. Förbundskapten Janne Andersson medger nu att han är lite orolig över Zlatans skadesituation.

Milan föll utan Zlatan

En skadad Zlatan Ibrahimovic fick se sitt Milan tappa ledningen hemma mot Sassuolo. Gästerna vann till slut med 2-1 och Milans titelchanser ser allt mer avlägsna ut.

Nytt VM-guld till lag Edin

Sverige med lag Niklas Edin har bärgat sitt sitt tredje raka VM-guld. I finalen i Kanada besegrade lag Edin Skottland med 10-5 i Kanada.

Blackstenius sköt Häcken till cupfinal

Stina Blackstenius blev stor matchhjälte när hon gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Rosengård. Nu väntar Eskilstuna i finalen för göteborgarna som kan försvara cuptiteln från 2019.

Villa Lidköping svensk mästare

I en högdramatisk final i Uppsala blev Villa-Lidköping svensk mästare för andra gången, efter en förlängnings-rysare mot AIK.

Mammor i Skara stöttar Olsson

För två veckor sen valde Skurus poängdrottning Ulrika Olsson att bryta med sin klubb - mitt under slut-spelet. Och det efter att hon känt sig åldersdiskriminerad i en kontraktsförhandling med Skuru. Och nu får hon stöd från rivalen.

Sportåret 2020

2020 var ett märkligt år. Inte minst för idrotten. Vi har låtit våra profiler minnas tillbaka. Vad minns man från idrottsåret.