Linköping stoppade AIK:s fest

AIK har fått ordning på försvarsspelet. Men tappat anfallet. Trots stor dominans blev det en tung hemmaförlust, 1—2, mot Linköping.
- Några behöver tänka på att de ska få dit pucken, så är det, säger AIK-tränaren Per-Erik Johnsson.

Med bara tre minuter kvar försvann AIK:s hopp om poäng när hemmaarenan jubilerade.

Erik Lindhagen hittade rätt och säkrade en 2—1-seger för gästande Linköping. Inte helt rättvist, medger LHC-tränaren Roger Melin.

- Med poängen måste man ju vara djävligt nöjd, med tanke på att vi inte hade så mycket av spelet.

Per-Erik Johnsson kunde bara hålla med. Trots att AIK vann skottstatistiken med 31—18 blev det bara ett mål.

- Vi har pratat försvarsspel något djävulskt och jag tycker att vi är bra mycket bättre där nu. Men någonstans fattas det ju någonting framåt, säger Johnsson.

Han tar ett djupt andetag och utbrister sedan:

- Ärligt talat tycker jag att det är några stycken där inne i omklädningsrummet som behöver tänka på att de ska få dit pucken, så är det.

- Vi gör ett djävulskt jobb i att sätta press på Linköping, vinner puck, tar oss in i anfallszon.. men där måste det också hända någonting.

Samma dag som det hölls öppet hus på Råsunda för att fotbollssupportrarna skulle få chansen att skruva loss ett sista minne eller två, firade AIK Hockey att det på dagen var 50 år sedan laget flyttade in på Hovet, Johanneshovs isstadion.

Någon större fest var det dock inte, varken på läktaren eller på isen.

Två soloprestationer i första perioden blev den stora behållningen.

Drygt 14 minuter in i matchen tog sig Carl Söderberg, som leder målligan, på egen hand in i och tvärs igenom AIK:s zon och lade till sist in pucken — Söderbergs 20:e seriemål i höst.

Men bara 22 sekunder senare satt 1—1-målet, sedan Joakim Nordström plockat upp pucken i mittcirkeln, tagit ett par skär in i LHC:s zon och avlossat ett snabbt skott.

AIK, som hade tagit poäng i tre raka matcher, har ett fortsatt utsatt läge på kvalserieplats.

- Vi gör mycket som är positivt alltså. Men gör du bara ett mål i hockey är det sällan du vinner eller tar poäng, konstaterar Johnsson.

- Men det är match igen på torsdag, HV borta...

Milan föll utan Zlatan

En skadad Zlatan Ibrahimovic fick se sitt Milan tappa ledningen hemma mot Sassuolo. Gästerna vann till slut med 2-1 och Milans titelchanser ser allt mer avlägsna ut.

Nytt VM-guld till lag Edin

Sverige med lag Niklas Edin har bärgat sitt sitt tredje raka VM-guld. I finalen i Kanada besegrade lag Edin Skottland med 10-5 i Kanada.

Blackstenius sköt Häcken till cupfinal

Stina Blackstenius blev stor matchhjälte när hon gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Rosengård. Nu väntar Eskilstuna i finalen för göteborgarna som kan försvara cuptiteln från 2019.

Villa Lidköping svensk mästare

I en högdramatisk final i Uppsala blev Villa-Lidköping svensk mästare för andra gången, efter en förlängnings-rysare mot AIK.

Mammor i Skara stöttar Olsson

För två veckor sen valde Skurus poängdrottning Ulrika Olsson att bryta med sin klubb - mitt under slut-spelet. Och det efter att hon känt sig åldersdiskriminerad i en kontraktsförhandling med Skuru. Och nu får hon stöd från rivalen.

Sportåret 2020

2020 var ett märkligt år. Inte minst för idrotten. Vi har låtit våra profiler minnas tillbaka. Vad minns man från idrottsåret.