Så förklarar Skelettkvinnan sitt intresse för likdelar

Den så kallade "Skelettkvinnan" åtalades under tisdagen för brott mot griftefriden, efter att över 100 likdelar hittats i hennes lägenhet. Enligt åklagaren har 37-åringen använt skelettdelarna för sexuella syften. Men kvinnan hävdar själv att hon är oskyldig.

Femte september skedde en skottlossning i en lägenhet i Göteborg och polisen möttes av en syn som senare beskrivits som en gravkammare. Sammanlagt hittades över 100 delar från människolik i en 37-årig kvinnas hem. Under tisdagen inleddes rättegången mot kvinnan, som i flera medier kallas för Skelettkvinnan. Hon säger själv att hon är oskyldig och hävdar att hennes intresse är historiskt och arkeologiskt.

Nekrofili är inte olagligt

Det här fallet är så ovanligt att det väckt uppmärksamhet även internationellt. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Nekrofili, som betyder att någon har en sexuell dragning till död och döda kroppar, upplevs av många som väldigt obehagligt. Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemologi på Karolinska institutet, säger att nekrofili i sig inte är olagligt.

- Det kan ju finnas i huvudet, utan det är när man agerar på det som man går över en gräns, säger han.

Nekrofili är en materiell upplevelse

Niklas Långström beskriver nekrofili som en fetisch där personer dras till kylan, känslan och dofterna från en död kropp. Att det handlar om en materiell upplevelse.

-  Vi tror att nekrofili är rätt ovanligt. Att det ligger en bra bit under en procent av befolkningen som har det här sexuella intresset, säger Niklas Långström.

Under tisdagen inleddes rättegången mot 37-åringen. Här hittar du mer om det uppmärksammade fallet. Obs. varning för starka bilder.

Åtal mot "skelettkvinnan" i Göteborg

Tittarfråga - "Jag sexchattade med ett ex, var det otrohet?

Otrohet och svek är något som verkligen engagerar er tittare. Förra gången Relationsakuten var på plats och pratade om otrohet vällde frågorna in därför gör vi nu en del två på ämnet. Här svarar Anna Bennich och Nisse Edwall på tittarnas många frågor om otrohet.
Bland annat ställs frågan: "Vi har inte haft sex på två år och jag sexchattade med ett ex, kan man rättfärdiga mitt misstag? Från otrogen tjej"
Jennys svar är tydligt, men vad säger experterna?

Unga poeten hyllas världen över "Vilken stjärna"

Poeten Amanda Gorman skrev historia i går som den yngsta någonsin att recitera sin poesi under en installationsceremoni. Hon hyllas idag över hela världen för sitt starka tal.

Språkakuten: Det här är svårast med svenska språket

Sara Lövestam och Patrik Hadenius går igenom vad som kan bli extra krångligt när man ska lära sig det svenska språket. Språkakuten visar även några nyord som ni tittare har skickat in.

Stjärnskottet Gustav Lindh prisas "Jag är så lyckligt lottad"

Den internationella juryn för European Film Promotion har valt den svenske skådespelaren Gustav Lindh som en av Europas tio Shooting Stars 2021. Gustav är aktuell i Guldbaggenominerade Orca, och i Viaplay-serien Älska mig. Här berättar han om uppväxten i Västerås, skådislivet och framtiden.

VM-kockens enkla tips till hemmagjord pasta

Sebastian Gibrand visar ett hemligt italienskt recept på pasta och bjuder på enkla men smarriga pastarätter. Vi får dessutom dryckestips av Daniella Lundh Egenäs, sommelier, passande nog på vinets dag!