Familjen Holstein-Gottorp

I tio avsnitt möter tittarna den älskvärda men lite självupptagna kungafamiljen Holstein-Gottorp som är som vi andra på många vis, men ändå inte alls. Seriestart i TV4 13 januari 2013.

I tio avsnitt möter tittarna den älskvärda men lite självupptagna kungafamiljen Holstein-Gottorp som är som vi andra på många vis, men ändå inte alls. Seriestart i TV4 13 januari 2013.

Påhittad kungafamilj av en verklig kungaätt

Kung Erik XV och drottning Ulrika i Familjen Holstein-Gottorp må vara påhittade, men de tillhör en högst verklig ätt.

Figurerna i komediserien Familjen Holstein-Gottorp är påhittade - men faktum är att ätten Holstein-Gottorp finns i verkligheten och satt på den svenska tronen i nästan 70 år.

Holstein-Gottorp har anor till Gustav Vasa

Ätten Holstein-Gottorp kan räkna sina anor tillbaka till den danske kung Fredrik I, vars son Adolf av Holstein-Gottorp blev ättens stamfader, och till Gustav Vasa, via Karl IX:s dotter Katarina (det är lite invecklat med gamla stamtavlor).

Holstein-Gottorp regerade i Sverige 1751-1818, från Adolf Fredrik till Karl XIII, och hade kunnat regera än i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp) avsattes som kung 1809 och ersattes med sin barnlöse farbroder Karl XIII. Denne efterträddes i sin tur av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan. Därmed var Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter över och Bernadotteska ätten tog vid. 

Svenska regenter av ätten Holstein-Gottorp

* Adolf Fredrik, kung av Sverige 1751 till sin död 1771 (ska enligt legenden ha ätit ihjäl sig på semlor).
* Gustav III, kung av Sverige 1771 till sin död död 1792 (mördad).
* Gustav IV Adolf, kung av Sverige 1792–1809 (avsatt).
* Karl XIII, kung av Sverige 1809 till sin död 1818.

Rysk tsardynasti

Förutom att de styrde Sverige under en period var ätten Holstein-Gottorp även den ryska tsardynastin 1762-1918, och är besläktad med de norska och danska kungahusen genom släkten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (vi sa ju att det är invecklat).

Holstein-Gottorp och Bernadotterna

Holstein-Gottorpska ättens tid som svenska regenter må vara över, men ska man vara noga så finns det faktiskt en koppling mellan vår nuvarande kung och Holstein-Gottorpska ätten. Kung Carl XVI Gustafs farfars mor, Victoria av Baden, var nämligen barnbarnsbarn till Gustaf IV Adolf.

Kunglig start för Familjen Holstein-Gottorp

Familjen Holstein-Gottorp krönte TV4:s stora premiärvecka. 1 185 000 tittare såg premiären av den nya komediserien. - Det har varit en mängd lyckade premiärer i TV4 den senaste veckan och det är otroligt glädjande att så många även ville lära känna Sveriges nya kungafamilj, Holstein-Gottorp, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

En kunglig inbjudan

Kung Erik XV av ätten Holstein-Gottorp har nöjet att inbjuda Dig till en tv-utsändning.

Sissela Kyle om rollen som regissör

Nyhetsmorgons sommargäst denna vecka är Sissela Kyle, som bland annat berättade om hur det är att vara regissör istället för skådespelare.

Familjen Holstein-Gottorp regerar Sverige i ny komediserie

Ätten Bernadotte sitter på den svenska tronen sen nära 200 år tillbaka. Men hur skulle det se ut om en annan familj ägde riksregalierna? Det svarar TV4:s nya humorsatsning om den fiktiva kungafamiljen Holstein-Gottorp på. Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar spelar huvudrollerna.