Efter skolkravallerna i Göteborg: så ger sociala medier sprängkraft

Orsaken till tisdagens kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg var upprörda reaktioner på ett Instagramkonto med bilder på unga tjejer med kränkande texter. Se diskussionen i Nyhetsmorgon kring hur sociala medierna påverkar utsatta ungdomars situation.

Under tisdagen samlades flera hundra ungdomar utanför Plusgymnasiet i centrala Göteborg i vad som kom att skapa en upploppssituation där poliserna förlorade kontrollen över läget. Anledningen till uppsamlingen: en Facebook-uppmaning om att konfrontera den eller de personer som sades ligga bakom ett Instagramkonto där tjejer hängts ut med kränkande och sexistiska kommentarer.

"Makt att kalla någon hora"

Hur har de sociala medierna förändrat situationen kring ryktesspridning och även mobilisering av grupper? Hur påverkar det utsatta ungdomar och vad kan vuxna göra? I klippet ovan diskuterar Rädda barnens psykolog Åsa Landberg och Jonathan Nordin, expert på sociala medier.
- Det finns en maktskillnad mellan när någon skriver att någon annan är en hora på toalettkaklet och när någon, som i det här fallet, startar en publicistisk kanal och äger rätten att hävda vem som är en hora och vem som inte är det, säger Jonathan.

Se vad vi kan lära oss av händelsen och tips på vad man som vuxen kan göra i klippet ovan.

Fler inslag i ämnet:

Rapport från Göteborg, dagen efter upploppen

Mekanismerna bakom sociala medier

Nyhetsinslag om upploppet

Detta händer om regeringen faller – talmannen förklarar

Det är ett dramatiskt läge i svensk politik just nu, och om några timmar vet vi hur det gått i misstroendeomröstningen. Riksdagens talman, Andreas Norlén berättar vilka olika alternativ som kan bli utgången under dagens omröstning.

”Ibland är det svårt att vakna och överleva dagen”

Sepsis, som tidigare kallades för blodförgiftning, är en av våra vanligaste dödsorsaker i Sverige och cirka 40 000 svenskar drabbas årligen. Petra Kormos drabbades av sepsis efter sin första förlossning för cirka 4 år sedan och fick amputera båda fötterna för att inte bli rullstolsburen.

Första prognosen - så blir midsommarvädret

Årets kanske viktigaste väderprognos är här, så blir årets midsommarväder. Hur har vädret varit tidigare år? TV4Vädrets meteorolog Linda Eriksson tar oss igenom tidigare köld- och värmerekord och ger en färsk prognos för hela landet.

Så förblir du kompis med barnen i sommar

Sommarlov brukar stavas ledighet och mer tid till att umgås med barnen vilket lätt kan leda till bråk och konflikter. Men hur bråkar man egentligen med ett barn? Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld guidar oss.

Bakslag för franska extremhögern

TV4Nyheternas Elisabet Frerot tar oss igenom veckans största utrikespolitiska händelser, bland annat om de franska regionalvalen, det historiska toppmötet mellan Joe Biden och Vladimir Putin i Genève och det kontroversiella valet i Iran.

Danmarks öde står på spel: ”Hela Parken ska gunga”

Sportens Ali Reza är på plats i Köpenhamn och bevakar fotbolls-EM. Ikväll måste det bli vinst för Danmark om de ska hålla sig kvar i turneringen. Ali Reza pratar även om Sveriges sista gruppspelsmatch som spelas på onsdag.

Partiet med total dominans på sociala medier

Emanuel Karlsten förklarar hur svenska politiska partier och deras partiledare använder sociala medier. Vilka har uppnått total dominans och vilka har fortfarande en bit kvar att gå?

Vänstern står fast vid att fälla Löfven

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar står fast vid att fälla Stefan Löfven i dagens omröstning i riksdagen. Partiet godtar inte det förslag om förhandling mellan bostadsmarknadens parter när det gäller marknadshyror för nyproduktion, som statsminister Stefan Löfven och centerpartiets Annie Lööf lade fram på en gemensam presskonferens. Vänsterpartiet kommer att rösta för att fälla regeringen i dagens misstroendeomröstning klockan tio i riksdagen.