Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Efter skolkravallerna i Göteborg: så ger sociala medier sprängkraft

Orsaken till tisdagens kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg var upprörda reaktioner på ett Instagramkonto med bilder på unga tjejer med kränkande texter. Se diskussionen i Nyhetsmorgon kring hur sociala medierna påverkar utsatta ungdomars situation.

Uppdaterad:Publicerad:

Under tisdagen samlades flera hundra ungdomar utanför Plusgymnasiet i centrala Göteborg i vad som kom att skapa en upploppssituation där poliserna förlorade kontrollen över läget. Anledningen till uppsamlingen: en Facebook-uppmaning om att konfrontera den eller de personer som sades ligga bakom ett Instagramkonto där tjejer hängts ut med kränkande och sexistiska kommentarer.

"Makt att kalla någon hora"

Hur har de sociala medierna förändrat situationen kring ryktesspridning och även mobilisering av grupper? Hur påverkar det utsatta ungdomar och vad kan vuxna göra? I klippet ovan diskuterar Rädda barnens psykolog Åsa Landberg och Jonathan Nordin, expert på sociala medier.
- Det finns en maktskillnad mellan när någon skriver att någon annan är en hora på toalettkaklet och när någon, som i det här fallet, startar en publicistisk kanal och äger rätten att hävda vem som är en hora och vem som inte är det, säger Jonathan.

Se vad vi kan lära oss av händelsen och tips på vad man som vuxen kan göra i klippet ovan.

Fler inslag i ämnet:

Rapport från Göteborg, dagen efter upploppen

Mekanismerna bakom sociala medier

Nyhetsinslag om upploppet

Relaterat