Efter skolkravallerna i Göteborg: så ger sociala medier sprängkraft

Orsaken till tisdagens kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg var upprörda reaktioner på ett Instagramkonto med bilder på unga tjejer med kränkande texter. Se diskussionen i Nyhetsmorgon kring hur sociala medierna påverkar utsatta ungdomars situation.

Under tisdagen samlades flera hundra ungdomar utanför Plusgymnasiet i centrala Göteborg i vad som kom att skapa en upploppssituation där poliserna förlorade kontrollen över läget. Anledningen till uppsamlingen: en Facebook-uppmaning om att konfrontera den eller de personer som sades ligga bakom ett Instagramkonto där tjejer hängts ut med kränkande och sexistiska kommentarer.

"Makt att kalla någon hora"

Hur har de sociala medierna förändrat situationen kring ryktesspridning och även mobilisering av grupper? Hur påverkar det utsatta ungdomar och vad kan vuxna göra? I klippet ovan diskuterar Rädda barnens psykolog Åsa Landberg och Jonathan Nordin, expert på sociala medier.
- Det finns en maktskillnad mellan när någon skriver att någon annan är en hora på toalettkaklet och när någon, som i det här fallet, startar en publicistisk kanal och äger rätten att hävda vem som är en hora och vem som inte är det, säger Jonathan.

Se vad vi kan lära oss av händelsen och tips på vad man som vuxen kan göra i klippet ovan.

Fler inslag i ämnet:

Rapport från Göteborg, dagen efter upploppen

Mekanismerna bakom sociala medier

Nyhetsinslag om upploppet

Britney Spears hörs i rätten: ”Rädd för sin pappa”

Idag kommer Britney Spears höras i rätten, angående sin pappas förmyndarskap. Britney Spears blev omyndigförklarad 2008 och haft sin pappa Jamie Spears som förmyndare sedan dess. Programledare och nöjesjournalist Sara Kinberg berättar det senaste.

Panelen: "Centern lever i en drömvärld"

Alice Teodorescu Måwe, borgerlig opinionsbildare och Daniel Suhonen, chef tankesmedjan Katalys, gästar oss i studion för att prata om det historiskt politiska läget.

GW om dödsskjutningen: ”Man kan nu koppla personen till föremål”

Leif GW Persson, kriminolog och författare om JO som riktar kritik mot Åklagarmyndigheten i palmeutredningen.
Om domen som kommit mot den biologiska mamman till ”Lilla hjärtat”, där mamman nu dömts för dråp.
Beställningsmorden i Norrköping och dödsskjutningen i Norsborg där 12-åriga Adriana sköts till döds av misstag.