Efter skolkravallerna i Göteborg: så ger sociala medier sprängkraft

Orsaken till tisdagens kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg var upprörda reaktioner på ett Instagramkonto med bilder på unga tjejer med kränkande texter. Se diskussionen i Nyhetsmorgon kring hur sociala medierna påverkar utsatta ungdomars situation.

Under tisdagen samlades flera hundra ungdomar utanför Plusgymnasiet i centrala Göteborg i vad som kom att skapa en upploppssituation där poliserna förlorade kontrollen över läget. Anledningen till uppsamlingen: en Facebook-uppmaning om att konfrontera den eller de personer som sades ligga bakom ett Instagramkonto där tjejer hängts ut med kränkande och sexistiska kommentarer.

"Makt att kalla någon hora"

Hur har de sociala medierna förändrat situationen kring ryktesspridning och även mobilisering av grupper? Hur påverkar det utsatta ungdomar och vad kan vuxna göra? I klippet ovan diskuterar Rädda barnens psykolog Åsa Landberg och Jonathan Nordin, expert på sociala medier.
- Det finns en maktskillnad mellan när någon skriver att någon annan är en hora på toalettkaklet och när någon, som i det här fallet, startar en publicistisk kanal och äger rätten att hävda vem som är en hora och vem som inte är det, säger Jonathan.

Se vad vi kan lära oss av händelsen och tips på vad man som vuxen kan göra i klippet ovan.

Fler inslag i ämnet:

Rapport från Göteborg, dagen efter upploppen

Mekanismerna bakom sociala medier

Nyhetsinslag om upploppet

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Ny dinosaurie hittad i Mexiko: "Kan ha varit väldigt pratsam"

En helt ny dinosaurieart har hittats i Mexiko, och forskarna tror att den kan ha varit väldigt pratsam av sig, vilket väcker många frågor. Lars Werdelin, professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet berättar mer om fyndet.

Så sannolikt är det att restriktionerna lättas i sommar

Idag den 17 maj var planen att restriktionerna skulle lätta. Men på grund av smittspridningen och trycket på sjukvården som det medför beslutade regeringen på inrådan av Folkhälsomyndigheten att förlänga restriktionerna till tisdag den första juni. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, berättar om hur restriktionerna kan se ut under sommaren.

Så laddar Tusse inför Eurovision: "Känns tryggt"

Eurovision-veckan är här, och imorgon är det dags för Tusse att ge allt i den första semifinalen. Alla artister, scenarbetare och journalister måste genomgå snabbtester minst var 48:e timme och det ryktas om att hela den isländska delegationen ligger i karantän. Vår reporter Filip Stiller har träffat Tusse på plats i Rotterdam.

”Jag skäms när jag går på stan” – Benjamin Ingrosso om nya musiksatsningen

Benjamin Ingrosso har gått från klarhet till klarhet. I tv-programmen "Så mycket bättre" och "Benjamin´s" på TV4 visade han nya sidor av sig själv och blev folkkär. Imorgon är det smypremiär för nya låten "Smile" som släpps på fredag. Men första gången han spelade den offentligt var faktiskt på storasyster Biancas 25-årsfest.

Dolde mensfläck med pärlor – Isabelle vill uppvärdera det nötta

Varje svensk slänger i genomsnitt 7,5 kilo kläder rakt i soporna varje år, och ofta är kläderna hela. Var kommer vår slit- och släng-mentalitet ifrån? Den frågan besvarar Isabelle McAllister i hennes nya bok Skavank. En bok som även visar skönheten i det som skaver, och på den tillfredsställelse det kan ge att ta hand om något.

Pernilla bryter historisk mark på börsen: ”Krossat glastaket”

Det startade i hennes pappas garage 2013 och nu är Pernilla Nyrenstens och makens varumärke på väg in i Stockholmsbörsen. Pernilla blir därmed den första kvinnan som startat och drivit ett företag som börsnoterats (inte skett sedan 1863. Här berättar entreprenören om sin resa mot ekonomisk framgång.

Utbildningsministern om våldet i skolan: "Behövs mer stöd"

Enligt föräldrabalken har barnets vårdnadsgivare ett tillsynsansvar - men det ansvaret övergår till huvudmannen, i många fall kommunen, när barnet är i skolan om dagarna. Det ansvaret innebär bland annat ett skydd från att barnet inte blir skadat. Ändå vittnar många barn om slag, sparkar och strypgrepp och att skolan är en för otrygg plats för att våga vara på. Utbildningsminister Anna Ekström kommenterar våldet, i Nyhetsmorgon.