Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Fem största utrikeshändelserna 2012 - lista i Nyhetsmorgon

År 2012 är till ända och i Nyhetsmorgon summeras året som gått genom att lista de senaste tolv månadernas fem största utrikeshändelser. Rolf Porseryd redogör och analyserar.
- Det har varit ett händelserikt år och inte särskilt muntert, säger han.

Uppdaterad: Publicerad:

Hur ska vi minnas 2012 ur ett nyhetsperpektiv - vilka händelser stod ut från andra? Rolf Porseryd, utrikeskommentator, har gjort en lista över 2012 års största händelser utanför Sverige. I Nyhetsmorgon räknar han ned från plats fem till plats ett, påminner om vad som hänt och analyserar läget framöver.

På plats 5: Greklands djupa ekonomiska kris

"Grekland, detta land som inte får någon ordning på ekonomin, som sjunker allt djupare ned i Europa, ropar på hjälp, behöver pengar, har fått enorma mängder euro utan att riktigt lyckas. Osäkerheten är fortfarande väldigt stor. Kommer Greklands folk att ha näsan över ytan när det här någon gång vänder mot det bättre? Det är den stora frågan."

På plats 4: stormen Sandy

"Stormen Sandy slog till hårt mot den amerikanska östkusten - efter att den snurrat runt nere i Karibien, där den dödat faktiskt många fler än den sedan gjorde i nordöstra USA." "Den skapade enorma problem, något vi inte sett sedan Katrina i södern". "Det fattiga USA kom fram".

På plats 3: USA-valet

"Det var en tuff match mellan utmanaren Mitt Romney och sittande president Barack Obama. Obama fick till sist igång förstagångsväljarna, ungdomen och framförallt minoriteterna, som Mitt Romey missade fullständigt, och därmed vann Obama valet ganska lätt."

På plats 2: konflikten mellan Israel och Palestina

"De militenta krafterna i Gaza spände musklerna och skickade in massvis med raketer allt djupare in i Israel, som bestämde sig för att svara hårt och slå till på nytt mot Gaza. Många dödsoffer, stor materiell skada. Efter några dagar fick man stopp på det och nu har man igen en bräcklig vapenvila som vi inte vet hur länge den består".

På plats 1: kriget i Syrien

"Det här är ett krig som det inte finns något slut på förrän Bashar al-Assad och regimen faller. Det har pågått under åtminstone ett och ett halvt års tid. Förr eller senare faller en sådan här genomrutten, korrupt regim som går så hårt åt sina egna civila medborgare. Och det är det som pågår nu, men det till en enorm förrödelse och till enormt mänskligt lidande - 45 tusen döda människor, många helt oskyldiga - barn, kvinnor och gamla. Vi går in i ett nytt år utan någon öppning för en fredlig uppgörelse."

Se hela listan i klippet ovan.

Se klipp om 2012:

Förlovning och förlossning - de fem viktigaste kungahändelserna 2012

Årets fem bästa och sämsta väder under 2012

Årets största ekonomihändelser

Ris och ros om årets nyhetshändelser - panelen diskuterar