Rekordår för Sjuan och TV4 Play

Sjuan och TV4 Play är två av vinnarna när tv-året 2012 kan summeras. Sjuan gör tack vare en mycket stark höst sitt bästa år någonsin, liksom TV4 Play. Och även om tittandet på TV4 och TV4-Gruppens kanaler totalt minskar något jämfört med rekordåret 2011 är TV4 största kanal och TV4-Gruppen största tv-hus i huvudmålgruppen 12-59 år.

- TV4 är största kanal, TV4-Gruppen största tv-hus och Sjuan gör sitt bästa år någonsin. Även om TV4 totalt sett tappar i jämförelse med ett mycket starkt 2011, gör vi ett bra år. SVT1:s ökade tittande beror till stor del på OS-framgångarna i augusti. Bortser vi från den perioden har vi levererat lika bra som under framgångsrika 2011. Vi lyckades väl med att förbättra tittandet under det andra kvartalet och avslutar året med ett mycket starkt fjärde kvartal för både TV4 och Sjuan, vilket känns bra att ha med sig in i ett spännande 2013, säger TV4-Gruppens kanaldirektör Peter Lindström.

När tittaråret 2012 summeras kan man konstatera att TV4, även om tittartidsandelen minskar, är fortsatt största kanal i sin huvudmålgrupp 12-59 år. TV4 når 18,5 procent (jmf med 19,2 procent 2011), SVT1 ökar till 18 procent (från 16,5 procent), SVT2 ligger oförändrat på 5,2 procent, TV3 minskar till 8,2 procent (från 9,2) och Kanal 5 minskar till 8,8 procent (från 9,1).

Under hösten slog Sjuan flera tittarrekord, och hamnade på helt nya nivåer tittarmässigt. Hela Sverige bakar blev Sjuans största framgång någonsin och nådde som högst 792 000 tittare.

Tack vare den starka hösten fortsätter Sjuan att öka sina andelar, och tittandet i målgruppen 12-59 år ökar till 4,6 procentenheter (från 4,4), vilket är den hittills högsta andelen för kanalen. I Sjuans huvudmålgrupp kvinnor 25-59 år är det en marginell ökning under 2012, men samtidigt minskar avståndet till TV3 och Kanal 5 som tappat under året. Sjuan stärker därmed sin position som den femte största kanalen i denna målgrupp, och är betydligt större än både SVT2 och TV6.

När det gäller tv-husen totalt är TV4-Gruppen, liksom tidigare, det största tv-huset i huvudmålgruppen 12-59 år. Tittandet minskar jämfört med rekordåret 2011, men ligger på samma nivå som 2010 - på 29,8 procent av det totala tittandet (jämfört med 31,4 procent 2011). Likaså bland de yngre tittarna, 15-44 år, är TV4-Gruppen det klart största tv-huset, även om andelen minskar.

TV4-Gruppen är även fortsatt det tv-hus med högst antal tittade minuter per person i målgruppen 12-59 år. 2012 landade siffran på 42 minuter.


TV4 Play stod för två tredjedelar av de kommersiella strömstarterna TV4 Play visade en kraftig tillväxt under året och antalet strömstarter ökade med 14 procent (vecka 1-50). Det är framförallt den mobila konsumtionen som växt under 2012 och från årets start har andelen mobila strömstarter i stort sett tredubblats.

- Det har varit ett fantastiskt år för TV4 Digitala medier. 2012 var året då tittandet på de mobila plattformarna tog rejäl fart och även vår abonnemangstjänst TV4 Play Premium har växt kraftigt, inte minst sedan det blev möjligt att se alla våra tv-kanaler live i datorn, mobilen och surfplattan, säger Cecilia Beck-Friis, direktör TV4 Digitala medier.

TV4 Play stod under årets första 11 månader (vecka 1-49) för hela två tredjedelar av de kommersiella tv-husens strömstarter - 66 procent för TV4-Gruppen, 20 procent för MTG (data saknas vecka 43-48) och 14 procent för SBS TV. I genomsnitt startades över 3,6 miljoner strömmar per vecka i TV4 Play.

* Medan linjärt tv-tittande mäts i tusentals tittare är den kommersiella valutan för webbtittande hur många strömstarter ett program har.

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.

Våra programledare utsatta för falska annonser

Problemet med falska annonser och artiklar på nätet, där våra kända programledare och nyhetsankare utnyttjas, har ökat kraftigt den senaste tiden. Annonserna handlar för närvarande ofta om skönhetsprodukter och annat hälsorelaterat.