Jens Dolks italienska favoriter 11 januari 2013

Jens Dolk tipsar i Nyhetsmorgon om sina favoritviner från det långa landet Italien.

Italien är ett stort vinland, det görs vin från strax nedanför alperna uppe i norr, ner till kusten i de södraste delarna av Sicilien. Det varierande klimatet ger en bred variation. Här görs både vitt, rosé, mousserande och starkvin – men jag tror de flesta tänker på rött när Italien kommer på tal. 

Italien är riktigt på tapeten i Sverige just nu. Till och med kvartal 3 förra året ledde de försäljningslistan på Systembolaget.

Här kommer tips på några av mina favorit-italienare och vad man inte bör missa från Italien.

NORR

2694 Langhe Rosso Il Cascinone 2008, Italien, 105 kronor (5 Solar)

Langhe ligger i Piemonte i nordvästra Italien och vinet är gjort på en blandning av traktens druvor: barbera, nebbiolo och dolcetto. Tobakston och mogen mörk körsbärig doft. Stramare smak med körsbärssyrlighet och kryddig fatton. 

MITTEN

22955 Serrata Belguardo 2010, Italien, 99 kronor (4 Solar)

Den kustnära regionen Maremma i Toscana har seglat upp trendkartan. Mörkt körsbärsbärigt vin med rostade fat och tobakstoner. Servera det lätt tempererat 16-18 grader till en köttbit med en smörig sås eller gräddig potatis.

8119 Ruffino Serelle 2008, Italien, 135:-,375ml (3 Solar)

Vin Santo dricker man inte varje dag – åtminstone inte jag. Men prova! Vacker orangebrun färg, klassiskt oxiderad doft med torkad fruktighet och nötighet. Perfekt till nötiga, knäckiga desserter.

SÖDER

3501 Epicuro Riserva 2008, Italien, 89 kronor (4 Solar)

Här är vi längst nere på Italiens klack och druvorna är lokala: negroamaro och malvasia nera.

Mörk mullig doft med bärighet i körsbärs- och plommonstil. Lätt saftig publik smak med strävhet, fattoner och chokladig avslutning.

Trump håller hårt om partiet bakom kulisserna: ”Ohotad bland republikanerna”

Samtidigt som Joe Biden återhämtar sig från G7-toppmötet med världsledarna, så har hans företrädare en nästan lika stor händelse att se fram emot när han vaknar om några timmar. Det är altså Donald Trumps 75-årsdag och med oss i Nyhetsmorgon, för att prata mer om den milstolpen och kanske främst hans fotsatt stora roll i republikanska partiet, är TV4:s utrikeskommentator Rolf Porseryd och Stefan Borg kommenterar läget från USA.

Så säkrar du sexet i sommar: ”Bra att öva innan”

Ungdomsmottagningarna informerar om vikten av att ha säkert sex i sommar och att nej är ett nej. Många av mottagningarna har öppet under hela sommaren och hjälp finns alltid att få. I Stockholm likt många andra delar av landet satsar man även mycket på onlinemottagningar för att ungdomar enkelt ska kunna få hjälp.

Silvana Imam om basket-EM: ”Jag är rapparen som aldrig blev basketspelare”

På torsdag drar EM i basket för damer igång, och det är fjärde gången på tio år som Sverige kvalificerar sig till mästerskapet. För att dra igång peppen kommer idag mästerskapets officiella låt, med hyllade artisten Silvana Imam, som är en riktig basketälskare. För Nyhetsmorgon berättar hon om kärleken till sporten och den nya låten.

Tapas: Läckra smårätter till kvällens fotbollsmatch mot Spanien

Det blir inget annat än svårt, spanskt tuggmotstånd i Sveriges inledande match i fotbolls-EM mot Spanien ikväll. Krögarna Mattias Bratt och Rasmus Langer gästar Nyhetsmorgon för att visa vägen till perfekta tapas-smårätter som passar till fotbollen.

Kardashians sätter punkt: ”Riktigt i graven går de inte”

"Keeping up with the Kardashians" i graven. Efter 20 säsonger och 14 år, men inte helt. Det visar sig att de redan har planer på ny tv produktion, berättar Malin Collin och ger en bild hur familjen fortsätter fascinera och hur de påverkat hela mediaflödet trots att de är kända för ingenting. De är varken skådespelare eller musiker. Kardshians grep tillfället när det fanns och har tjänat enorma pengar.

Så gör du HLR – ”Enda felet du kan göra är att inte agera alls”

Akutsjuksköterskan Camilla Thurell satt hemma och tittade på fotbollsmatchen mellan Danmark och Finland. Att Eriksen vaknade på planen är tack vare att det fanns så fantastisk beredskap. Det är otroligt viktigt att kunna HLR. Det finns endast ett enda fel du kan göra och det är att inte försöka starta hjärtat. Här får du en tydlig genomgång hur det går till.

”Det finns många godbitar kvar efter Trojan Shield-avslöjandet”

Johan Macéus om veckans stora genombrott där närmast alla nyheter har handlat mycket om operation Trojan Shield som var så hemlig att den svenska regeringen informerades bara dagar före tillslaget. Det finns en hel del utmaningar kvar inte minst att hitta plats i våra överfulla fängelser efter tillslaget, säger Macéus.

GW om Rättviks-björnens nya namn: ”Jag känner inte att min könsroll börjar skaka i grunderna”

Den kungliga uppstoppade björnen som stals från kulturhuset i Rättvik och som sedermera lämnades tillbaka har fått ett namn. Och inspirationen till namnet är Leif. Björnen heter nu Leif Ursula efter att flera föreslagit just de två i en namntävling. Det är aldeles tydligt att det är en hona, säger Leif GW Persson. Som är lite fnissigt road av att få björnen namngiven efter sig.

Så påverkar Brexit brittiska musiker

Bekymrade artister har oroats över Brexits inverkan på brittiskt musikliv. Men här ser också vår nöjesjournalist Malin Collin en öppning för lilleputtländer att ta ett steg framåt och kanske bli framtidens Woodstock. Vem vet? Bra idé är det åtminstone av Collin.

20 år sedan Göteborgskravallerna: ”finns fortfarande ett behov att prata om det nationella traumat”

Per Englund berättar om hur Göteborgskravallerna, som inträffade under EU-toppmötet då USA:s president George W Bush var på besök påverkat honom. Politikernas möte kom att helt överskuggas av de kravaller som blev med stenkastning, bränder, skadade demonstranter och poliser, flera hundra gripanden och skarpa skott från polisen. Det är viktigt att visa den historiska skildringen hur 50 000 människor gick ut och protesterade, säger Englund. Nu är det 20 år sedan och Per Englund är aktuell med fotoboken "Slaget om Göteborg".

Vässa löpsteget i sommar: ”Fotstyrka lägger grunden”

Petra Månström aka ”Maratonpetra” ger värdefulla träningstips i dagens löparskola. Bland annat handlar det om hur man lägger en bra grund som nybörjare - men också hur vana löpare kan vässa sin löpning under sommaren. Passa på att träna barfotalöpning i gräset är bara ett av tipsen.