Sveriges mästerkock

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Markus Fredén går igång på sparris och getost

38-årige administratören Markus Fredén från Stockholm är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2013.

Namn: Markus Fredén
Ålder: 38
Ort: Stockholm
Yrke: Administratör
 
Varför sökte du till Sveriges mästerkock?
Jag sökte främst för att utmana mig själv, utvecklas och lära mig mer om matlagning. Och för att få ge ut en egen kokbok såklart!
 
Hur började ditt matintresse?
Jag har alltid gillat mat och matlagning, redan som väldigt liten. Jag vet inte hur det började men min första kokbok hette Musse Piggs glada kokbok och den använde jag flitigt! Och jag stod i köket redan som tioåring och lagade egna wienerbröd ur Sju sorters kakor minns jag. Mitt i vintern med fönstret öppet, för att degen inte skulle bli varm!
 
Vilken typ av mat lagar du helst?
Jag provar gärna mat från andra kulturer och råvaror jag aldrig sett förut. Men jag har en förkärlek till medelhavsmat och det libanesiska köket.
 
Vilken är din favoriträtt?
Oj, det kan jag inte svara på för det finns ju så många! Jag är nog mer svag för råvaror än specifika rätter. Som grön sparris och getost, det kan jag gå igång på. Men en hederlig fyllig och krämig lasagne med ett gott rödvin är ju fantastiskt gott.
 
Finns det något du absolut inte äter?
Nej, jag äter allt, åtminstone några gånger innan jag avfärdar det. Jag har ofta inställningen att kan andra äta detta så kan jag. Det skulle vara av etiska och moraliska skäl som jag skulle välja bort något. Men annars är jag inte överförtjust i koriander eller rå stjälkselleri. 
 
Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?
Jag tror min nyfikenhet kan vara ett vinnande koncept! Jag är ju inte rädd att testa något nytt.

Här vinner Christin Kashou Sveriges mästerkock

Efter att gått igenom hela säsongen utan att ha hamnat i en enda elimineringstävling visade Christin även i finalen att hon förtjänade att ta hem titeln som Sveriges mästerkock 2021!

De tävlar om titeln Sveriges yngsta mästerkock 2021

PROGRAMINFORMATION
Tolv talangfulla och tävlingssugna småkockar tar nu steget in i mästerkocksköket för att kora Sveriges yngsta mästerkock 2021. De tävlar mot varandra men kärleken till maten förenar dem.

Sök till Sveriges mästerkock 2022!

PROGRAMINFORMATION
Är du grym på att laga mat? Då har du nu chansen att imponera på Sveriges tuffaste matjury. Sök till Sveriges mästerkock 2022.

Sveriges Mästerkock skruvar upp temperaturen – säsongspremiär 13 januari

Sveriges Mästerkock är snart tillbaka i hetluften och tar klivet in i ett nytt decennium med den elfte säsongen av Sveriges största matlagningsprogram. Förutom ett otroligt laddat gäng med amatörkockar så tar den nya jurymedlemmen Tom Sjöstedt plats bredvid Mischa Billing och Markus Aujalay. Sveriges Mästerkock startar den 13 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Paul Kühlhorns bästa friteringstips

Tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Paul Kühlhorn kommer tillbaka för att ge deltagarna lite tips för hur de ska tänka när de friterar i Decenniets mästerkock.

Spännande mystery boxes genom åren

I tio år har deltagarna i Sveriges mästerkock fått så kallade mystery boxes. Vilket är lådor med ingredienser eller annat som deltagarna sen ska skapa fantastiska rätter av eller med hjälp av.

Trailer för Decenniets mästerkock

Sveriges mästerkock fyller tio år och det firas med Decenniets mästerkock. Blod, svett och tårar väntar när åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att än en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är den bästa av de bästa. Premiär 21 september!

Tom Sjöstedt – ny jurymedlem i Sveriges mästerkock 2021

Våren 2021 sänds den elfte säsongen av tittarfavoriten Sveriges mästerkock, och då för första gången utan Leif Mannerström i juryn. Mischa Billing och Markus Aujalay får istället sällskap av prisbelönta Tom Sjöstedt i mästerkocksjuryn.

Decenniets mästerkock – Vem är bäst av de bästa?

Det har gått 10 år sedan succéformatet Sveriges mästerkock startade på TV4 och som grädde på moset kommer nu Decenniets mästerkock. Åtta mästerkocksvinnare återvänder för att ännu en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är bäst av de bästa! Juryn med Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström samlas en sista gång för att utse vinnaren. Premiär 21 september på TV4.