Sveriges mästerkock

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Carl Bodin Svensk lagar svenskt

Carl Bodin Svensk, 23-årig student från Lund, är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2013.

Namn: Carl Bodin Svensk
Ålder: 23
Ort: Lund
Yrke: Studerande
 
Varför sökte du till Sveriges mästerkock?
Från början var det min bror som anmälde mig, utan min vetskap. Anledningen till att jag sedan gick på audition var för att jag såg det som en kul grej och för att se hur min matlagning stod sig i konkurrens med övriga amatörkockar i Sverige. Att dessutom få förmånen att testa min mat på tre av Sveriges mest smaksäkra män lockade självklart!

Hur började ditt matintresse?
Jag har alltid varit intresserad av mat, men mitt intresse tog fart på riktigt i högstadiet. Jag började bjuda mina vänner på middagar och insåg hur roligt det var att laga mat och hålla hov. Numera är det standard med hemlagade söndagsmiddagar i det lilla kollektivet. Gärna klassiker. En slottsstek med hasselbackspotatis och vinbärsgelé kanske?

Vilken typ av mat lagar du helst?
Helst av allt lagar jag svensk mat. Mat med enkla, rena smaker baserat på nordiska närproducerade råvaror. Vällagad, men ingen överdrivet komplicerad mat. Den amerikanska kocken och tv-profilen Mario Batali brukar alltid säga "what grows together, goes together". En devis som stämmer och som jag gärna håller mig till.

Vilken är din favoriträtt?
Jag har ingen direkt favoriträtt utan lagar och äter den maten jag för tillfället är sugen på. Årstiden, miljön och sammanhanget påverkar mycket och styr även mina smaklökar.
 
Finns det något du absolut inte äter?
Jag är allätare, testar gärna allt och uppskattar mat i alla former. Jag har dock svårt för "dålig" korv och champinjoner och majs på burk. Jag har dessutom liten förståelse för allt för het mat. Jag kan uppskatta lite hetta i en maträtt, men mat som bränner på tungan i ett halvt sekel har jag inget till övers för.
 
Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?
Jag tror att jag har stora chanser att vinna Sveriges Mästerkock för att jag i grund och botten har en god känsla för matlagning. Jag vet vilken typ av mat som är modern, hur den skall se ut och hur den skall smaka. Jag gör dessutom sällan bort mig i köket, utan har en mycket hög lägstanivå. Dessutom är jag en trogen IFK Göteborg-supporter, vilket borde ge mig några extrapoäng hos Mannerström i alla fall.

Här vinner Christin Kashou Sveriges mästerkock

Efter att gått igenom hela säsongen utan att ha hamnat i en enda elimineringstävling visade Christin även i finalen att hon förtjänade att ta hem titeln som Sveriges mästerkock 2021!

De tävlar om titeln Sveriges yngsta mästerkock 2021

PROGRAMINFORMATION
Tolv talangfulla och tävlingssugna småkockar tar nu steget in i mästerkocksköket för att kora Sveriges yngsta mästerkock 2021. De tävlar mot varandra men kärleken till maten förenar dem.

Sök till Sveriges mästerkock 2022!

PROGRAMINFORMATION
Är du grym på att laga mat? Då har du nu chansen att imponera på Sveriges tuffaste matjury. Sök till Sveriges mästerkock 2022.

Sveriges Mästerkock skruvar upp temperaturen – säsongspremiär 13 januari

Sveriges Mästerkock är snart tillbaka i hetluften och tar klivet in i ett nytt decennium med den elfte säsongen av Sveriges största matlagningsprogram. Förutom ett otroligt laddat gäng med amatörkockar så tar den nya jurymedlemmen Tom Sjöstedt plats bredvid Mischa Billing och Markus Aujalay. Sveriges Mästerkock startar den 13 januari klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Paul Kühlhorns bästa friteringstips

Tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Paul Kühlhorn kommer tillbaka för att ge deltagarna lite tips för hur de ska tänka när de friterar i Decenniets mästerkock.

Spännande mystery boxes genom åren

I tio år har deltagarna i Sveriges mästerkock fått så kallade mystery boxes. Vilket är lådor med ingredienser eller annat som deltagarna sen ska skapa fantastiska rätter av eller med hjälp av.

Trailer för Decenniets mästerkock

Sveriges mästerkock fyller tio år och det firas med Decenniets mästerkock. Blod, svett och tårar väntar när åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att än en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är den bästa av de bästa. Premiär 21 september!

Tom Sjöstedt – ny jurymedlem i Sveriges mästerkock 2021

Våren 2021 sänds den elfte säsongen av tittarfavoriten Sveriges mästerkock, och då för första gången utan Leif Mannerström i juryn. Mischa Billing och Markus Aujalay får istället sällskap av prisbelönta Tom Sjöstedt i mästerkocksjuryn.

Decenniets mästerkock – Vem är bäst av de bästa?

Det har gått 10 år sedan succéformatet Sveriges mästerkock startade på TV4 och som grädde på moset kommer nu Decenniets mästerkock. Åtta mästerkocksvinnare återvänder för att ännu en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är bäst av de bästa! Juryn med Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström samlas en sista gång för att utse vinnaren. Premiär 21 september på TV4.