Bergwall om gubbtruppen: "Räcker inte bara att vara 22 år"

En väntad bandytrupp presenterades under onsdagen till hemma-VM i Vänersborg. Målvaktsstjärnan Andreas Bergwall är en av de mer rutinerade i truppen. Och han menar att det krävs rutin för att kunna delta i ett VM - det räcker inte bara att vara ung och lovande.
- Det räcker inte bara att vara 22 år för att man ska bli uttagen, säger han till TV4Sport.

Att ta ut en VM-trupp i bandy verkar inte vara särskilt svårt.

Förbundskapten Franco Bergmans 17-mannatrupp till hemma-VM i Vänersborg är identisk med den i fjol — förutom att Patrik Nilsson är med.

- Du behöver rutinen i bandy, säger Bergman.

Det är inte lätt att slå sig in i bandylandslaget.

16 av spelarna i truppen var med och vann VM-guld i Kazakstan i fjol, bara Patrik Nilsson — landslagets främsta målskytt med sina 61 VM-mål — har lyckats att ta sig in i laget.

Det är inte så konstigt, enligt förbundskaptenen.

- Det är ju ungefär samma spelare som är drivande i klubblagen och ju mer man har vunnit ju mer vill man vinna. Dessutom vet de erfarna vad som behövs för att förbereda sig för att lyckas, säger Franco Bergman, vars enda kontroversiella val var att ta med Jonas Edling på bekostad av Christoffer Edlund eller David Karlsson.

Ingen chock

- Jag har sett drygt 100 matcher sedan i augusti och tagit ut de spelare som jag tror passar bäst för att vinna, säger han.

Stefan Erixon, som trots sina 35 år och tio spelade VM-turneringar inte är mest erfaren i laget, håller med om att truppsammansättningen knappast chockade honom.

- Jag förstår att man vill se förändringar, det vill ju folk alltid. Men man har ju roller i ett lag, och de här är de spelarna som han (Bergman) tycker passar bäst. Men jag förstår verkligen att de spelare som inte blev uttagna är besvikna, säger Erixon.

Inleds 27 januari

TT: Varför är det så svårt att komma in som ung spelare, tror du?

- Tiden till förberedelse är lite knapp för oss varje år, då underlättar det med spelare som vet precis vad man ska göra. Sedan är ju bandyn som sport sådan att man kan hålla en högre nivå högre upp i åldrarna då den inte är lika skadedrabbad som hockeyn eller fotbollen.

Bandy-VM inleds söndagen den 27 januari. Finalen spelas söndag 3 februari.

Niclas Green/TT

HÄR ÄR HELA TRUPPEN:

På onsdagen presenterade förbundskapten Franco Bergman de 17 spelare som utgör Sveriges VM-trupp i bandy. VM-turneringen spelas i Vänersborg 27 januari — 3 februari.

Målvakter:

Andreas Bergwall, 38, Hammarby, Anders Svensson, 37, Dynamo Kazan.

Utespelare:

Olov Englund, 29, Hammarby, Per Hellmyrs, 29, Dynamo Moskva, Andreas Westh, 35, Bollnäs, Daniel Berlin, 25, Dynamo Moskva, Hans Andersson, 30, Edsbyn, Johan Löfstedt, 26, Sandviken, Stefan Erixon, 35, Hammarby, Linus Pettersson, 25, Zorkij, Erik Säfström, 24, Sandviken, Daniel Mossberg, 31, Dynamo Moskva, Jonas Edling, 29, Edsbyn, Patrik Nilsson, 30, Zorkij, Daniel Välitalo, 36, Edsbyn, Daniel Andersson, 29, Villa Lidköping, Johan Esplund, 29, Zorkij.

Så påverkade pandemin Italien: "Värsta tragedi vi upplevt"

Italien drabbades kanske hårdast av alla under coronapandemins inledning.
En pandemi som skakat om, men också haft en enande kraft.
- Ett land så kulturellt och historiskt delat som Italien enades plötsligt, säger Atalantasupportern Franz Barcella.

Efter covidfall - Andersson kallar in sex reserver

Efter två positiva fall av covid-19 i spelatruppen vidtar nu Sverige åtgärder. Förbundskapten Janne Andersson kallar in sex reservspelare som kommer att förbereda sig i en egen bubbla - redo att hoppa in om det behövs.

Anthony Elanga imponerade i U21-debuten

Anthony Elanga imponerade i U21-debuten, och gjorde mål.
Sedan byttes Manchester United-talangen ut.
- Jag tycker att det var en bra match, en bra halvlek från mig och mina grabbar, säger han till C More.

Sarah Sjöström trea i comebacken

Sarah Sjöström slutade trea i comebacken på 50 meter frisim i franska Canet. Therese Alshammar, gjorde även hon comeback, och slutade femma på samma distans.

Möt bollkonstnären från Färöarna

När finalspelet i handboll inleds finns all anledning att hålla ett extra öga på Elias Skipagötu. 18-åringen från Färöarna är en av världens allra största talanger.