Paris skrällde i Kitzbühel

Dominik Paris är bara 23 år gammal. Men redan en legend. I alla fall brukar det heta så, när man vinner Kitzbühels störtlopp.
- Haha, jag vet inte. Men att vinna här är en dröm för alla störtloppsåkare, säger italienaren.

Det är oftast bara de mest rutinerade störtloppsåkarna som har något att säga till om i Kitzbühel, i en backe där minsta lilla misstag kan göra att man flyger handlöst in i skyddsnätet.

Det verkade Dominik Paris inte bry sig om. Den 23-årige italienaren fick på ett drömåk som räckte hela vägen till seger. Inte minst tack vare en mäktig slutspurt.

- Jag kan knappt fatta det, jag hittade en perfekt linje och fick med mig en massa fart, säger Paris, som vann före Erik Guay, Kanada, och österrikaren Hannes Reichelt.

När han passerade den sista fartkameran, i målhanget, stannade mätaren på drygt 142 kilometer i timmen. Och det efter nästan två minuters kamp på det isiga och ojämna underlaget.

Spektakulära krascher

Det är inte för intet som Kitzbühels störtlopp har fått sin status och lockar uppemot 50 000 åskådare — i år bland andra Arnold Schwarzenegger.

USA:s landslag har kallat det för alpinåkningens "superbowl", medan norrmannen Aksel Lund Svindal jämför tävlingen med formel 1-loppet i Monaco.

Redan i starten börjar svårigheterna, när åkarna accelererar från 0 till 100 på tre—fyra sekunder. Som vanligt bjöd tävlingen också på ett par spektakulära krascher, lyckligtvis utan allvarliga skador.

- Jag är jättenöjd med tredjeplatsen, men ännu mer nöjd med att jag ännu en gång får åka hem från Kitzbühel hel och frisk, säger Hannes Reichelt.

Italiensk dominans

För Dominik Paris innebär segern att han plötsligt är i ledning i störtloppscupen. Segern i Kitzbühel var hans andra hittills i världscupkarriären efter segern i Bormio i slutet av december.

Dessutom var det ännu en italiensk störtloppsseger den här säsongen, även Christof Innerhofer är uppe i två segrar i vinter.

- Vi har bra stämning i laget och när man är bra med på träning vet man att det räcker långt, säger Dominik Paris, som kommer från Ultimo i den tyskspråkiga norra delen av Italien.

Nu blir han en av favoriterna till VM-guldet i Schladming om två veckor.

- Ja, varför inte. Nu kan jag i alla fall åka dit helt avslappnat och bara se vad som händer.

Jens Bornemann/TT

Seger historisk - slog både svenskt och europeiskt rekord:


Caroline Seger är historisk.
Efter att ha startat Sveriges match mot Australien har hon nu gjort flest landskamper på damsidan i både Sverige och Europa - 215 landskamper.
- Jag bröt ihop totalt, berättar Seger för C More.

Så påverkade pandemin Italien: "Värsta tragedi vi upplevt"

Italien drabbades kanske hårdast av alla under coronapandemins inledning.
En pandemi som skakat om, men också haft en enande kraft.
- Ett land så kulturellt och historiskt delat som Italien enades plötsligt, säger Atalantasupportern Franz Barcella.

Anthony Elanga imponerade i U21-debuten

Anthony Elanga imponerade i U21-debuten, och gjorde mål.
Sedan byttes Manchester United-talangen ut.
- Jag tycker att det var en bra match, en bra halvlek från mig och mina grabbar, säger han till C More.

Sarah Sjöström trea i comebacken

Sarah Sjöström slutade trea i comebacken på 50 meter frisim i franska Canet. Therese Alshammar, gjorde även hon comeback, och slutade femma på samma distans.

Möt bollkonstnären från Färöarna

När finalspelet i handboll inleds finns all anledning att hålla ett extra öga på Elias Skipagötu. 18-åringen från Färöarna är en av världens allra största talanger.