Följ PT-skolan med Lovisa "Lofsan" Sandström

Alla har inte råd att anlita en personlig tränare. Därför bjuder Lovisa "Lofsan" Sandström under våren på gratis pt-tips i Nyhetsmorgon. Se dem om och om igen här på tv4.se eller i TV4 Play.

Lovisa "Lofsan" Sandström hälsar dig välkommen till PT-skolan:
- Programledaren Jessica Almenäs och jag gör en PT-skola där man får följa med och se hur det fungerar att träna med personlig tränare. Vi kommer i varje avsnitt att visa träningsövningar, prata om kost i inslaget Dagens rätt och ge tips på strategiska beslut i Tips från coachen, som kommer att göra att man får mer resultat av sin träning. Vi vänder oss till nybörjare men också till de som är vana i gymmet och som är redo att lägga i en växel till.

Det första avsnittet i serien handlar om ryggträning och hur man kan kombinera olika övningar.
- En stark rygg är inte bara snygg utan förbättrar också hållningen i löpning och i vardagen, säger Lofsan.

TIPS FRÅN PT-SKOLAN - AVSNITT 1:

Dagens rätt:

Använd din knutna näve när du lägger upp mat på tallriken. En knuten näve protein och en knuten näve kolhydrater får samsas tillsammans med en öppen handflata som man bygger på höjden med grönsaker. 

Tips från coachen:

Variera din träning. Träna mer varannan vecka och lite mindre varannan. Träna max två dagar på raken och vila var tredje dag. Om man tränar för mycket och för ofta ökar risken för att man överanstränger sig, blir sjuk eller tröttnar. Ha en träningsplanering att följa!

Se övningarna från första lektionen i klippet ovan!

Lofsan har varit med i Nyhetsmorgon förut. Se hennes tidigare tips här:

Soffpotatis - så kommer du igång med träningen

Löpningstips med Lovisa Sandström

Träningstips för axlar och rygg

Bloggande träningsmammans enkla workout

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.