Följ PT-skolan med Lovisa "Lofsan" Sandström

Alla har inte råd att anlita en personlig tränare. Därför bjuder Lovisa "Lofsan" Sandström under våren på gratis pt-tips i Nyhetsmorgon. Se dem om och om igen här på tv4.se eller i TV4 Play.

Lovisa "Lofsan" Sandström hälsar dig välkommen till PT-skolan:
- Programledaren Jessica Almenäs och jag gör en PT-skola där man får följa med och se hur det fungerar att träna med personlig tränare. Vi kommer i varje avsnitt att visa träningsövningar, prata om kost i inslaget Dagens rätt och ge tips på strategiska beslut i Tips från coachen, som kommer att göra att man får mer resultat av sin träning. Vi vänder oss till nybörjare men också till de som är vana i gymmet och som är redo att lägga i en växel till.

Det första avsnittet i serien handlar om ryggträning och hur man kan kombinera olika övningar.
- En stark rygg är inte bara snygg utan förbättrar också hållningen i löpning och i vardagen, säger Lofsan.

TIPS FRÅN PT-SKOLAN - AVSNITT 1:

Dagens rätt:

Använd din knutna näve när du lägger upp mat på tallriken. En knuten näve protein och en knuten näve kolhydrater får samsas tillsammans med en öppen handflata som man bygger på höjden med grönsaker. 

Tips från coachen:

Variera din träning. Träna mer varannan vecka och lite mindre varannan. Träna max två dagar på raken och vila var tredje dag. Om man tränar för mycket och för ofta ökar risken för att man överanstränger sig, blir sjuk eller tröttnar. Ha en träningsplanering att följa!

Se övningarna från första lektionen i klippet ovan!

Lofsan har varit med i Nyhetsmorgon förut. Se hennes tidigare tips här:

Soffpotatis - så kommer du igång med träningen

Löpningstips med Lovisa Sandström

Träningstips för axlar och rygg

Bloggande träningsmammans enkla workout

Jill Johnson har hockeyfeber - Så laddar hon inför kvällens match

Rögle är i sin första SM-final i Hockey någonsin. Historiskt!
Jill Johnson berättar hur hockeyfebern totalt slagit ner i hela Ängelholm.
Min tråd tjejtråd på nätet har ändrat karaktär, man ställer in saker för att det är hockeymatch. Härligt att byta ut coronaämnet, säger Jill som kommer att se matchen på plats. Peppen går att ta på.

Wanda om Skråmobarn-dokumentären: ”Oerhört sevärd”

Dokumentären Children of the enemy” där filmaren Glaser-Müller följer det uppmärksammade händelseförloppet då Patricio Galvez bestämde sig för att åka till IS-fånglägret i Syrien och rädda sina sju barnbarn. En gripande och mycket sevärt historia, säger vår filmrecensent Wanda Bendjelloul. Här finns fler fina tips för den som vill se och hänga med i filmernas värld. Bland annat betygssätts Collective ( som du hittar på HBO) First cow, biopremiär så även
Water Lilies.

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

Har presidentparet Bidens gästat ett dockskåp?

En bild som fullständigt vält nätet är den på Joe och Jill Biden som gör ett besök hos expresidenten Jimmy Carter och hans hustru Rosalynn Carter.
Varför ser det ut som presidentparet gjort ett besök i ett dockhus?
Nyhetsmorgons programledare gav sig på att visa hur det lätt kan bli lite tokigt.
En fotolektion på morgonkvisten.

Tänk på det här innan du köper fritidshus – här är det billigast

Allt fler svenskar vill ha egen stuga. Sen pandemin bröt ut så har intresset att köpa fritidshus ökat på många håll i landet så också priserna.
Idag får man betala i genomsnitt 2,6 miljoner kronor för ett fritidshus. En ökning med sexton procent jämfört med vad priserna låg på första kvartalet förra året.
Men skillnaderna vad gäller pris är fortsatt stora geografiskt så den som är beredd resa lite längre till sommarstället kan göra fynd, berättar Sharon Lavie, sparekonom som tipsar om hur du ska göra för att hitta sommardrömmen.

Cinco de Mayo firas med fest och god mat – så fixar du Mexikansk festbuffé

Femte maj är en stor festdag både i Mexiko och i USA då man firar och äter mycket god mat. Här visar kocken och krögaren Mollie Mueller och Kareem El Rafie hur ett typiskt festbord ser med både mat och dryck.
Bland annat blir det "Tinga de pollo" som är ett långkok tillsammans med drycken "Agua de Jamaica" som bland annat innehåller hibiskusblomma. Här finns en hel del mer att hämta ispriation till festen, Tacos dorados och den klassiska mexicanska festdrycken ”Michelada". Alla recept hittar du på Köket.se

Därför firas Cinco de Mayo

Journalisten och historiepoddaren Urban Lindstedt berättar varför den 5:e maj, "Cinco de Mayo" som man säger på spanska, är en regional helgdag i Puebla i Mexiko, och varför det stora firande äger rum i USA.

Ta reda på din dejtingpersonlighet och hitta rätt partner

Nötandet på varandra hemmavid under pandemiåret har inte sällan lett till att relationer har spruckit. Men snart kan nyblivna singlar börja dejta igen.
Fast det gäller att undvika att gå i de fällor som kan leda till att dejten inte blir det man önskar. Och inte minst handlar det om att förstå vilken dejtingpersonlighet man själv är. Detta reder Angela Ahola, doktor i psykologi och dejtingexpert, ut.

Så fann vi stöd när våra söner fick cancer: ”Man går sönder av beskedet”

Varje år drabbas drygt 350 barn av cancer. Och det är en sjukdom som inte bara påverkar det sjuka barnet, hela familjer får sin tillvaro helt omkullkastad.
Många känner sig också väldigt ensamma, både känslomässigt och socialt. För att uppmärksamma det här har något som kallas för Plåsterdagen, som en påminnelse om att dessa familjer varken är ensamma eller bortglömda. Malin Mohlkert och Ellinor Stattin har båda drabbats av något av det svåraste man kan tänka sig, söner som drabbadats av cancer.