Olsson rådde på alla — utom Northug

Johan Olsson fick en segerduell på 15 kilometer fritt i skid-VM. Men motståndaren var oväntad — och övermäktig.
Svensken hade knappt 12 sekunder fram till guldet och norrmannen Petter Northug.

I sin första tävling efter segern i VM-genrepet i Davos, tio dagar före onsdagens VM-lopp på 15 kilometer fristil, visade Johan Olsson att formen var intakt.

Det räckte inte till guld. Men till silver och hans första individuella VM-medalj.

- Klart att man vill ha framgång. Det är det som gör att det är mödan värt när man sliter hårt. Vid 32 års ålder vill man ju ha ränta för träningen, sade den rutinerade silvermannen.

- Men för mig är inte medaljen viktigast, utan att man kan plåga ur sig allt som i dag. Det hade varit skillnad om det hade varit guld. Silver är bra, men guld är bättre.

Knappade in

Det stod tidigt klart att Olsson var på väg mot en topprestation i den krävande femkilometersbanan. Han fanns hela tiden med i täten i det sugande föret.

Men samtidigt växte Petter Northugs ledning till imponerade 23 sekunder efter två varv. Olsson tog in på slutet, men i mål var skillnaden 11,8 sekunder.

- Det var bara 500 meter kvar när jag fick höra att det inte skiljde så mycket mer än tio sekunder. Men jag kunde inte ha åkt en sekund snabbare, sade Olsson.

Omgiven av norrmän

Johan Olsson höll sin plan till punkt och pricka och gjorde ett lika starkt slutvarv som de två första. Det räckte inte för att knäcka Northug, men för att säkra silvret med drygt tio sekunders marginal till Tord Asle Gjerdalen. Norrmannen fick på morgonen reda på att han skulle ersätta en sjuk Martin Johnsrud Sundby och reserven med pilotbrillorna har aldrig fått till ett så bra lopp med individuell start.

- Bra form, fantastiska skidor och rygg på Dario Cologna, så det blev nästan som ett masstartslopp för mig, sade den norske skrälltrean.

Även Petter Northugs guld var en överraskning för många. Norrmannen med den magiska spurten i masstartslopp visade nu att han kan vinna helt för egen maskin och tog definitivt plats som en av skidsportens riktigt stora. Guldet på 15 kilometer fritt var hans åttonde på 17 VM-starter, men det första i en individuell start.

- Jag verkar vara den enda som inte är överraskad, sade Olsson. När han är så här bra — då är han jäkligt bra.

Northug låg länge utmattad efter målgången.

- Jag blev lite bekymrad när jag tappade på slutrundan och det handlade mest om att hålla sig på benen, sade Northug.

- Jag kände ingen press, den har jag satt på mig själv. Jag har ju sagt att jag skulle ta ett eget guld i VM. Det var målet.

Vifta med armarna - bli utvisad

Domarna i hockeyallsvenskan har fått nya direktiv för hur de ska hantera missnöjda spelare och tränare.

Djurgården vann toppmötet

Djurgården besegrade Häcken med 2-0 på bortaplan i den allsvenska toppstriden.

Timrå körde över Södertälje

I Hockeyallsvenskan tog Timrå femte raka segern på onsdagskvällen när Södertälje besegrades på bortaplan. Och detta utan poängkungen Jonathan Dahlén.

Nya skidskyttemedaljer till Sverige

Den ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning och alla hans resultat mellan 2010 och 2014 stryks. Den fyraåriga retroaktiva domen innebär att Sverige tilldelas två nya mästerskapsmedaljer: OS-brons i stafett i Vancouver 2010 och VM-brons i stafett i Chanty-Mansijsk 2011.

Zlatan tvåmålsskytt mot Roma

Zlatan Ibrahimovic gjorde dubbla mål mot Roma. Men trots det blev det oavgjort efter en sen Roma-kvittering.

Mål av svenskar i Europa

Dejan Kulusevski frälste Juventus med mål hemma mot Verona. Alexander Isak gjorde sitt första mål för säsongen när Real Sociedad besegrade Huesca med 4-1.