Olsson rådde på alla — utom Northug

Johan Olsson fick en segerduell på 15 kilometer fritt i skid-VM. Men motståndaren var oväntad — och övermäktig.
Svensken hade knappt 12 sekunder fram till guldet och norrmannen Petter Northug.

I sin första tävling efter segern i VM-genrepet i Davos, tio dagar före onsdagens VM-lopp på 15 kilometer fristil, visade Johan Olsson att formen var intakt.

Det räckte inte till guld. Men till silver och hans första individuella VM-medalj.

- Klart att man vill ha framgång. Det är det som gör att det är mödan värt när man sliter hårt. Vid 32 års ålder vill man ju ha ränta för träningen, sade den rutinerade silvermannen.

- Men för mig är inte medaljen viktigast, utan att man kan plåga ur sig allt som i dag. Det hade varit skillnad om det hade varit guld. Silver är bra, men guld är bättre.

Knappade in

Det stod tidigt klart att Olsson var på väg mot en topprestation i den krävande femkilometersbanan. Han fanns hela tiden med i täten i det sugande föret.

Men samtidigt växte Petter Northugs ledning till imponerade 23 sekunder efter två varv. Olsson tog in på slutet, men i mål var skillnaden 11,8 sekunder.

- Det var bara 500 meter kvar när jag fick höra att det inte skiljde så mycket mer än tio sekunder. Men jag kunde inte ha åkt en sekund snabbare, sade Olsson.

Omgiven av norrmän

Johan Olsson höll sin plan till punkt och pricka och gjorde ett lika starkt slutvarv som de två första. Det räckte inte för att knäcka Northug, men för att säkra silvret med drygt tio sekunders marginal till Tord Asle Gjerdalen. Norrmannen fick på morgonen reda på att han skulle ersätta en sjuk Martin Johnsrud Sundby och reserven med pilotbrillorna har aldrig fått till ett så bra lopp med individuell start.

- Bra form, fantastiska skidor och rygg på Dario Cologna, så det blev nästan som ett masstartslopp för mig, sade den norske skrälltrean.

Även Petter Northugs guld var en överraskning för många. Norrmannen med den magiska spurten i masstartslopp visade nu att han kan vinna helt för egen maskin och tog definitivt plats som en av skidsportens riktigt stora. Guldet på 15 kilometer fritt var hans åttonde på 17 VM-starter, men det första i en individuell start.

- Jag verkar vara den enda som inte är överraskad, sade Olsson. När han är så här bra — då är han jäkligt bra.

Northug låg länge utmattad efter målgången.

- Jag blev lite bekymrad när jag tappade på slutrundan och det handlade mest om att hålla sig på benen, sade Northug.

- Jag kände ingen press, den har jag satt på mig själv. Jag har ju sagt att jag skulle ta ett eget guld i VM. Det var målet.

Frölunda kollapsade totalt mot Växjö

Serieledande Frölunda är inne i en rejäl formsvacka. På tisdagen kom tredje raka förlusten och dessutom blev det storstryk borta mot Växjö.

Helsingborg degraderas - då avgår ordföranden

Helsingborgs IF har trillat ur allsvenskan.
I samband med det avgår ordförande Krister Azelius.
- Just nu ser jag ingenting annat än mörker, säger Azelius till Fotbollskanalen.

Grosjean tackar nya skyddet efter kraschen

Söndagens Formel 1-lopp i Bahrain inleddes med en otäck olycka där den franske föraren Romain Grosjeans bil klövs i två delar och fattade eld.

Friare Westlund redo för hett svenskt möte

Under lördagskvällen avgörs det som kallats "det största svenskmötet genom tiderna" i MMA. En skadefri Adam Westlund ställs mot Tobias Harila, vilket är huvudnumret på "Superior Challenge".

Zlatan och Janne Andersson har träffats i Italien

Zlatan Ibrahimovic öppnade nyligen för en landslagscomeback i Blågult.
Nu har svensken träffat förbundskaptenen Janne Andersson för att diskutera saken.
- Mötet var mycket bra och givande, och vi är överens om att fortsätta dialogen framåt, säger förbundskaptenen.


Villas-Boas: "Pensionera nummer 10"

Marseille-tränaren André Villas-Boas önskar att tröjnummer 10 pensioneras i hela fotbollsvärlden som en hyllning till avliden Diego Maradona.


Vifta med armarna - bli utvisad

Domarna i hockeyallsvenskan har fått nya direktiv för hur de ska hantera missnöjda spelare och tränare.

"Vi har justerat min position"

Kosovare Asllani gör succé i Real Madrid. Åtta mål på åtta ligamatcher under hösten, i en mer framskjuten roll än hon har i landslaget.