Helt sjukt

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.

Varningssignaler på för hög alkoholkonsumtion

Läkaren Eric Rydman och psykologen Anna Bennich Karlstedt berättar vilka tecken du ska titta på om du misstänker att du eller någon annan dricker för mycket alkohol.

Varningssignaler på för hög alkoholkonsumtion.


1) Ökad tolerans. Man tål mer och mer alkohol.


2) Alkohol som avslappning. Man använder alkohol som enda strategi för att kunna komma ned i varv, somna eller för att undvika/hantera obehagliga känslor eller orostankar.


3) Dricker mer och oftare än tänkt. Att man tar varje tillfälle i akt att dricka alkohol och att det ofta innebär att man dricker mer än vad som var planerat.


4) Förvärrade bakfyllor. Att man märker att man mår allt sämre psykiskt efter att ha druckit. Man ska framför allt vara observant på ökad ångest.


5) Negativa konsekvenser i livet. Vardagen påverkas negativt, till exempel får svårare att sköta sitt arbete, ökade konflikter i nära relationer, sämre hälsa, nedstämdhet.

Om du känner att varningssignalerna stämmer in på dig och du vill prata med någon om din alkoholkonsumtion så kan du ringa till Alkohollinjen på 020-84 44 48. Alkohollinjen har extra öppettider veckan efter påsk: tisdag - torsdag har de öppet mellan 09:00 till 19:00 och fredag 09:00 till 17:00.

Säsongsavslutning för Helt sjukt

Vad händer när förväntningar inte uppfylls? Shirley Clamp berättar om när depressionen slog till. Morgan Allings njure växte inte där den skulle, varför då? Många frågor får svar i Helt Sjukt, allt under ledning av Petra Mede.

Dr Mikael om IBS

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om feber

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Per Elofsson och Lina Hedlund i Helt sjukt

I säsongens fjärde avsnitt gästas programmet av före detta skidåkaren Per Elofsson och artisten Lina Hedlund som båda berättar om när drabbades av livshotande tillstånd.

Dr Mikael om klamydia

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om magsjuka

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om förkylning

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om löss

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Trailer: Säsongspremiär för Helt sjukt

Helt sjukt är tillbaka under ledning av Petra Mede, tillsammans med TV-doktorn Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Under säsongen gästas de av bland andra Sven Melander, Samir Badran, Bianca Ingrosso och Anders Bagge. Säsongspremiär 12 september på TV4 och TV4 Play.

Helt sjukt tillbaka i TV4

Den 12 september är Helt sjukt tillbaka på TV4. Petra Mede är nu programledare och har vid sin sida experterna ”Doktor Mikael” Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Bland gästerna i årets säsong ses bland annat, Bianca Ingrosso, Samir Badran, Lotta Schelin och Sven Melander.

David gör ett ADHD-test

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Hälsovetaren Yvonne Lin pratar om hälsa och träning

I det fjärde avsnittet av Helt sjukt är temat "träning som drog". Gäst i programmet är bl.a. Yvonne Lin som är hälsovetare och expert på området ortorexi. Vi har pratat med Yvonne och hälsa och träning.

Hjälpresurser om depression

Här hittar du ett antal hjälpresurser för den som lider av depression eller andra former psykologisk kris.

Ullkarin Nyberg: "Viljan att dö är möjlig att påverka"

Ullakarin Nyberg är överläkare i psykiatri och en av gästerna i säsongens tredje avsnitt av Helt sjukt, som tar upp ämnet depression. Här berättar Ullakarin, som skrivit boken Konsten att rädda liv - om att förebygga självmord, om hur man känner igen en depression och varför det är viktigt att våga tala om självmordstankar.

Hjälpresurser om sömn

Här hittar du Helt sjukt-redkationens tips för dig som behöver hjälp med dålig sömn.