Extern länk
Början på sidans innehåll

Helt sjukt

Helt sjukt

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärti...

Anna Bennick Karlstedt
Foto: TV4

Varningssignaler på för hög alkoholkonsumtion

Läkaren Eric Rydman och psykologen Anna Bennich Karlstedt berättar vilka tecken du ska titta på om du misstänker att du eller någon annan dricker för mycket alkohol.

Uppdaterad: Publicerad:

Varningssignaler på för hög alkoholkonsumtion.


1) Ökad tolerans. Man tål mer och mer alkohol.


2) Alkohol som avslappning. Man använder alkohol som enda strategi för att kunna komma ned i varv, somna eller för att undvika/hantera obehagliga känslor eller orostankar.


3) Dricker mer och oftare än tänkt. Att man tar varje tillfälle i akt att dricka alkohol och att det ofta innebär att man dricker mer än vad som var planerat.


4) Förvärrade bakfyllor. Att man märker att man mår allt sämre psykiskt efter att ha druckit. Man ska framför allt vara observant på ökad ångest.


5) Negativa konsekvenser i livet. Vardagen påverkas negativt, till exempel får svårare att sköta sitt arbete, ökade konflikter i nära relationer, sämre hälsa, nedstämdhet.

Om du känner att varningssignalerna stämmer in på dig och du vill prata med någon om din alkoholkonsumtion så kan du ringa till Alkohollinjen på 020-84 44 48. Alkohollinjen har extra öppettider veckan efter påsk: tisdag - torsdag har de öppet mellan 09:00 till 19:00 och fredag 09:00 till 17:00.