Fångarna på fortet

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Fort Boyard utanför Frankrikes atlantkust är spelplats när programledarna Gunde Svan och Agneta Sjödin leder sina lag genom kluriga gåtor, klaustrofobiska celler och benhårda kamper om den åtråvärda äran att bli mästare på fortet.

Börje Ahlstedt är nya gåtmannen i Fångarna på fortet

En av Sveriges största skådespelare tar nu över uppgiften att ställa kluriga gåtor till de tävlande i Fångarna på fortet.

Fader Fouras, Dan Bäckman, Bebé Fouras, Kurt Olsson och Stellan Silvertass – så har gåtställarna i Fort Boyards torn tidigare hetat. Nu avslöjar TV4 stolt att skådespelargiganten Börje Ahlstedt är klar för rollen som Pápá Fouras.


- Att få spela en så upphöjd roll - en pápá, så lärd, så galen, så vis, så urgammal och så rolig – är en dröm för varje sann skådespelare. Jag tackar och bugar, säger Börje Ahlstedt.

Före honom har personer som Stig Ossian Ericson, Felix Herngren, Rolf Skoglund, Lasse Brandeby och Peter Magnusson spelat rollen som gåtställaren i fortets torn.

- Det är en ära att få presentera en gigant som Börje Ahlstedt i den här rollen och det ska bli mycket spännande att se vad han gör av den, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4.

Precis som under tidigare säsonger är det Gunde Svan och Agneta Sjödin som leder programmet.

Fångarna på Fortet sändes första gången 1990 i TV4 och är ett av kanalens mest klassiska program. Den 15:e säsong spelas in i sommar. Vilka som tävlar avslöjas vid ett senare tillfälle.

Fångarna på fortets inspelningar 2021 inställda

Våren 2020 meddelade TV4 att inspelningarna av Fångarna på fortet ställdes in på grund av den rådande pandemin.
Inför sommaren 2021 kommer återigen ett nytt bakslag. Även inspelningarna för årets program ställs in.
- Det är ett ytterst tråkigt beslut men det ligger utanför vår kontroll, säger programledare Agneta Sjödin.

Kalle Moraeus trotsar sin rädsla!

"Jag vill inte vara med om att vara instängd under vatten" sa Moraeus innan han klev ner i den läbbiga undervattenscellen.

Fångarna på fortet fyller 30 år – här är säsongens deltagare

Det är dags för Agneta och Gunde att återigen återvända till Fort Boyard, tillsammans med Madame Fouras och alla tävlingslystna deltagare. Dessutom bjuds det på ett nostalgiskt jubileumsavsnitt för att fira att Fångarna på fortet fyller 30 år. Bland de tävlande finns Lotta Engberg, Keyyo, Börje Salming, Ben Mitkus och Thomas Ravelli. Fångarna på fortets nya säsong har premiär fredag den 14 augusti klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.