Extern länk
Början på sidans innehåll

Sport

Bergh och Sedinarna vann Elitloppet

I början av april förra året köpte Robert Bergh Nahar till NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedin. Det blev succé.
På söndagen vann Nahar Elitloppet på Solvalla inför drygt 25 000 åskådare.
-Det är en extrem häst, på många sätt, jublade Robert Bergh.

Uppdaterad: Publicerad:

Se loppet genom att klicka på bilden ovanför.

Per Lennartsson tränade Nahar under två säsonger 2010-2012. Hästen var bra men Robert Bergh anade en världsstjärna i den urstarke valacken. För ett drygt år sedan fick han möjligheten att köpa Nahar och bröderna Sedin, spelande för Vancouver Canucks, slog till.

De hade sålt sin förra topphäst Amour Ami och ville ha en ny bra att tävla med.
-Jag har alltid tyckt att Nahar varit en extrem häst. Det var i fjol höst som det började växa fram att vi kunde vinna Elitloppet. Och nu står vi här som segrare, helt otroligt, sade Bergh.
Bergh körde två perfekta lopp, i båda försök och final. Han utnyttjade hästens styrka men i försöket räckte de inte fram till favoriten Sebastian K, körd av Åke Svanstedt.

I tredje spår

I finalen fick Åke Svanstedt ledningen med Sebastian K och efter 500 meter kom Lutfi Kolgjini upp utvändigt med Raja Mirchi. Svanstedt var på väg att släppa spetsen men ångrade sig.
Det fällde de båda svenska hästarna som körde alldeles för fort i täten.
Men det öppnade för Nahar och Robert Bergh som rätt så enkelt rundade fältet i tredjespår sista 700 metrarna.
-Jag hade en väldigt bra känsla i finalen. Det var hårt tempo i täten och hästen kändes lika bra som i försöket. Jag kollade in Sebastian K och Raja Mirchi med 500 meter kvar och de såg lite trötta ut. Sen kollade jag bakåt i sista sväng och då förstod jag att vi skulle vinna. En otrolig känsla att åka upploppet ner, jag ville kasta körspöt och jubla redan ett hundra meter kvar men var tvungen att vänta till vi passerat mållinjen.

Vilken vecka

Daniel och Henrik Sedin har haft några sanslösa veckor i maj. Först kom de hem och hjälpte Sverige att ta VM-guld i hockey. Därefter fick de vinna Elitloppet med en segercheck på tre miljoner kronor, men utan att vara på plats. De stora traventusiasterna var tvungna att åka tillbaka till Kanada efter VM-guldet där de följde Elitloppsdagen på tv.
-Helt otroligt, sade Daniel Sedin till TV4.
-Det är otroligt vilket lopp de gör. Går inte att förklara.
Sedan erkände NHL-proffset att han var mer nervös inför Elitloppet än vad han var under ishockey-VM i Globen.
-När man är på isen kan man vara med och påverka själv men nu, när man sitter så här vid sidan av, var jag betydligt mer nervös, sade Daniel Sedin.


Nu väntar en Norrlandstur för Nahar med lopp i Östersund och Boden.
Amerikanske Arch Madness spurtade bra till andraplatsen före franske Timoko.
 

Stig Lindmark/TT