Det här ska du tänka på när du köper flytväst

Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet, berättar vad du ska tänka på när du köper flytväst.

I Sverige drunknar i snitt en person var tredje dag, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Allra flest olyckor sker under sommarmånaderna, då värmen lockar oss närmre sjöar och hav. Många liv skulle kunna räddas om fler använde flytväst, och rätt sådan. Men vad ska man tänka på för att välja rätt? Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet, ger dig checklistan:

- Barn och ej simkunniga ska ALLTID ha räddningsväst med krage.

- Köp INTE en väst att växa i.

- Prova så att du får rätt storlek. Ha hellre en för liten än för stor, flytförmågan påverkas inte av storleken.

- Välj CE-märkta västar.

- Lär känna västen - bada med den.

- Sitt inte på västen, då plattar man ut flytblocken.

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.