Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

SD-ledamot på konferens med konspiratoriker

Widding på scen med förintelseförringare

Uppdaterad: Publicerad:

SD-ledamoten Elsa Widding deltog i helgen på en konferens med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen, skriver stiftelsen Expo.
– Fler riksdagsledamöter borde besöka de här konferenserna, säger Elsa Widding.


Konferensen ägde rum under lördagen i norska Stavanger. En röd tråd genom konferensen var enligt Expo att organisationer som WHO och World Economic Forum i hemlighet försöker ta makten över världen. En av arrangörerna hävdar bland annat att coronapandemin var orkestrerad av en dold världselit.

En medarrangör var Children’s Health Defense Europe – som leds av den amerikanska konspirationsteoretikern Robert F Kennedy Jr, brorson till USA:s tidigare president John F Kennedy.

"Klimatkrisen påhittad"

Han har flera gånger jämfört vaccinationsprogram med Förintelsen och judars situation under andra världskriget.

2022 sade han att covid-19-restriktionerna var värre för människor än vad livet var för Anne Frank eftersom hon ”ändå kunde gömma sig på en vind”, har The Guardian rapporterat.

En annan arrangör vid namn Bindersinitiativet hävdar på sin sajt att klimatkrisen är påhittad för att toppolitiker och akademiker ska göra karriär. De påstår också att koldioxidutsläpp inte är orsaken till den globala uppvärmningen.

Widding höll enligt Expo ett föredrag under konferensen och tog då upp Klimatpolitiska rådets senaste rapport där ordförande Cecilia Hermansson varnat för riskerna med att skjuta utsläppsminskande åtgärder på framtiden.

"Ovetenskapligt sagt"

Under föredraget gick Widding till attack mot uttalandet.

– Det är väldigt ovetenskapligt sagt av henne. Det är en skam! Jag skäms verkligen över sådana uttalanden och att de sprids i media, sade hon från scenen.

Efter konferensen säger Widding till Expo att hon inte ser några problem med att hon deltagit i sammanhanget utan att det är "fantastiskt bra" att lyssna på de här experterna.

Samtidigt säger hon att hon inte känner till den relativisering av Förintelsen som deltagare och arrangörer ägnat sig åt men att hon inte står bakom detta i fall det skett.

Elsa Widding, som valdes in i riksdagen förra året, har tidigare sagt att hon anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

TV4 Nyheterna har, utan framgång, sökt Elsa Widding.

TT