skolsnusk

TV4 granskar smutsen i skolan

Det handlar om våra barn. Om barnens framtid – om allas vår framtid. Och den formas i skolan. Det är där grunden ska läggas.

Men hur ser det ut i skolan egentligen? Hur är det i klassrummen, i korridorerna, på toaletterna? Hur är miljön där barnen ska lära sig allt det viktiga?

På många håll ser det bra ut. Luften är ren och städningen ordentlig. Förutsättningarna för lärande är de bästa.

Men inte överallt.

Efter ett inslag i TV4:s Kalla fakta fick Oliwer, sju år, nog. Han skrev ett brev. Han tyckte det var fel att Sverige satsade pengar på att bygga stridsflygplan samtidigt som det var snuskigt i hans skola.

”Jag går i en skola där toaletterna har kiss över hela golvet”, skrev Oliwer.

Och Oliver är tyvärr inte ensam.

Många av Sveriges barn går i skolor med en miljö som vuxna aldrig skulle tolerera på sin arbetsplats.

Det finns skolor där elever håller sig hela dagen för att slippa gå på söliga, trasiga toaletter. Det finns elever som får ont i huvudet av den ständigt dåliga luften. Det finns skolor där den ingrodda smutsen aldrig riktigt torkas bort. Det finns helt enkelt skolor där det ibland är svårt att fokusera på det viktigaste – att lära sig för framtiden.

Varför är det så? Hur utbrett är skolsnusket? Vad betyder det för lärandet och hälsan? Och varför är vissa skolor mycket bättre att vistas i än andra?

Genom en så kallad öppen granskning vill TV4:s Kalla fakta och TV4Nyheterna i hela Sverige ta reda på hur det verkligen ser ut – och vi behöver din hjälp.

Granskningen kommer att pågå under hösten 2013 i TV4Nyheterna och avslutas med ett Kalla fakta special.

Vi vill att du skickar bilder på din smutsiga skolmiljö. Tipsa oss här – det är inte svårt. Ju fler som deltar, desto mer tydlig blir bilden. Du kan vara med och visa hur det ser ut. 

Har du fler frågor om granskningen? Klicka här. 

"Man trivs inte alls"

På en skola i Jönköpings län är det dammigt, smutsigt och ofräscht. "Man trivs inte alls", säger en av eleverna.

Kalla Fakta Special om #skolsnusk, direkt från Norrköping

På torsdag den 5:e december sänds Kalla Fakta Special #skolsnusk från Hagagymnasiet i Norrköping. Det blir finalen i TV4 Nyheterna och Kalla Faktas granskning av den svenska skolmiljön. Under hösten har hundratals elever hört av sig med tips och material vilket har lett till flera lokala granskningar och redan nu initiativ till förbättringar i skolorna.

Reinfeldts tips till Oliwer: Sätt upp ordningsregler

Allt började med Oliwer, 7. Han skrev ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och ställde den enkla - men ändå kluriga - frågan om varför toaletterna är snuskiga på hans skola samtidigt som Sverige lägger pengar på att ta fram förarlösa stridsflygplan. Hur kan det vara så? Det var Oliwer som fick oss på TV 4 att vilja dra igång den öppna granskningen av skolmiljön.

Astma- och Allergiförbundet: Inför klassrumspeng

Astma- och Allergiförbundet vill att kommunerna ska kunna söka ett statligt investeringsstöd för upprustning av skolorna. Detta sker efter att TV4Nyheterna pekat på bristerna i skolmiljön i samband med granskningen #skolsnusk.

Statsministern om Oliwers brev

Sjuårige Oliwer Domanik har fått stor uppmärksamhet sedan han skrivit ett brev till Fredrik Reinfeldt om den dåliga skolmiljön.