Bomb vid svenskt konsulat

En bilbomb har exploderat utanför Sveriges konsulat i Benghazi i Libyen, säger vittnen till Reuters. Byggnaden har fått skador.

Flera explosioner har enligt den saudiska tv-kanalen al-Arabiyya inträffat utanför konsulatet i Benghazi. Enligt internationella medier har ingen människa skadats vid explosionerna. Däremot har byggnaden som konsulatet är inhyst i fått stora skador.

UD i Stockholm är ännu osäkert på om det danska konsulatet ligger i samma byggnad.

Däremot ligger Finlands honorärkonsulat i byggnaden. Finlands honorärkonsul är släkt med den svenska honorärkonsuln.

Säkerhetsläget i Libyen har under lång tid varit mycket oroligt och särskilt Benghazi har drabbats av bombdåd och andra attentat, främst riktade mot poliser och säkerhetstjänstemän. Dagtid är läget i Benghazi överlag lugnt, men den svaga centralregeringens kontroll över säkerhetsläget i Benghazi är obefintlig, enligt Mellanösternexperten Hamdi Hassan.

- Regeringen känner sig helt förlamad och oförmögen att göra något, säger han i telefon till TT från den libyska huvudstaden Tripoli.

- Läget är väldigt allvarligt.

Motsättningarna mellan regionen Tripolitanien i väst och Cyrenaika i öst, där Benghazi ligger, har sedan länge slitit i landet och många i Benghazi har krävt större självständighet från Tripoli. Benghazibor har anklagat centralregeringen för en orättvis fördelning av resurser, men det finns också gamla lokala konflikter som pyr under ytan.

- Det finns en känsla av att man inte fått ta del av ekonomiska tillgångar, men även gammal fiendskap mellan klaner, säger Hassan.

Benghazi ligger geografiskt nära bland annat staden Derna, som sedan lång tid setts som en knutpunkt för militanta islamistiska grupper. De har haft svårare att slå rot i Tripoli, där starka milisgrupper slår vakt om sina egna områden och intressen.

Program från TV4