skolsnusk

Astma- och Allergiförbundet: Inför klassrumspeng

Astma- och Allergiförbundet vill att kommunerna ska kunna söka ett statligt investeringsstöd för upprustning av skolorna. Detta sker efter att TV4Nyheterna pekat på bristerna i skolmiljön i samband med granskningen #skolsnusk.

Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet, skriver i en debattartikel i Dagens samhälle att regeringen måste satsa mer på skolorna. Detta genom en klassrumspeng som ger kommunerna möjlighet att rusta upp. 

Att det finns brister inom skolmiljön visar bland annat en ny rapport från Socialstyrelsen. Många barn med överkänslighet drabbas hårt och detta leder till sämre prestationer. 

- Även TV4s stora granskning av skolmiljön, #skolsnusk som ska pågå hela hösten visar att det finns stora brister när det gäller inomhusmiljön i skolan. Allergikonsulent Britt-Marie Wallström som intervjuas i TV4 Nyheterna i Halland menar att det saknas resurser för att arbeta förbyggande med inomhusmiljön i skolan.Det vill vi ändra på, säger Maritha Sedvallson. Vårt förslag till lösning är en klassrumspeng, ett statligt investeringsstöd som kommunerna ska kunna söka, säger Sedvallson i ett pressmeddelande. 

"Man trivs inte alls"

På en skola i Jönköpings län är det dammigt, smutsigt och ofräscht. "Man trivs inte alls", säger en av eleverna.

Kalla Fakta Special om #skolsnusk, direkt från Norrköping

På torsdag den 5:e december sänds Kalla Fakta Special #skolsnusk från Hagagymnasiet i Norrköping. Det blir finalen i TV4 Nyheterna och Kalla Faktas granskning av den svenska skolmiljön. Under hösten har hundratals elever hört av sig med tips och material vilket har lett till flera lokala granskningar och redan nu initiativ till förbättringar i skolorna.

Reinfeldts tips till Oliwer: Sätt upp ordningsregler

Allt började med Oliwer, 7. Han skrev ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och ställde den enkla - men ändå kluriga - frågan om varför toaletterna är snuskiga på hans skola samtidigt som Sverige lägger pengar på att ta fram förarlösa stridsflygplan. Hur kan det vara så? Det var Oliwer som fick oss på TV 4 att vilja dra igång den öppna granskningen av skolmiljön.

Statsministern om Oliwers brev

Sjuårige Oliwer Domanik har fått stor uppmärksamhet sedan han skrivit ett brev till Fredrik Reinfeldt om den dåliga skolmiljön.

TV4 granskar smutsen i skolan

Det handlar om våra barn. Om barnens framtid – om allas vår framtid. Och den formas i skolan. Det är där grunden ska läggas.