Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Kalla fakta: Gift i glaset

Baksmällan behöver inte bero på att du drack för mycket. Illamåendet kan komma från olika tillsatser och bekämpningsmedel som flera vintillverkare använder – utan att du får reda på det. Kalla fakta har granskat innehållet i storsäljarna på Systembolaget, och resultatet är slående. Nedan kan du ta del av tillverkarnas enkätsvar och läsa mer om vilka ämnen som fanns i vinerna.

Det är inte bara alkoholen som kan orsaka baksmälla –  flera av Systembolagets storsäljare innehåller även andra gifter. Det handlar om tillsatser, rester av bekämpningsmedel och ämnen som används i tillverkningsprocessen.

Kalla fakta har testat de tio mest sålda boxvinerna och funnit skadliga ämnen i flera fall. I ett vin var halten av bekämpningsmedel 55 gånger högre än den tillåtna mängden om det hade rört sig om dricksvatten. 

-Vi vet inte vad det är som vi dricker med alla dessa tillsatser, så det är väldigt illavarslande, säger Morgan Andersson, överläkare vid Lunds Universitet.

Viner marknadsförs ofta som naturliga och livsbejakande. Men för att de ska sälja tillsätts olika smakämnen i syfte att tilltala konsumenten. Kalla fakta kan ikväll presentera en unik kartläggning där vi visar att vintillverkarna får använda sig av 64 olika ämnen vid tillverkningen av vinerna. Merparten av dessa ämnen, som kan orsaka allergi eller överkänslighetsreaktioner, redovisas inte av producenterna  på etiketten.

-De vill inte att man ska få reda på vad vin egentligen innehåller. De är rädda för vilken reaktionen blir. Innehållet är hemligt eftersom man vill att myten om det naturliga vinet ska leva vidare” säger Malcolm Gluck, en av Storbritanniens ledande vinexperter.

Viner har ett undantag från reglerna om innehållsförteckning – så kallad ingrediensförteckning – efter beslut i EU. Enligt kritikerna beror undantaget på den starka vinlobbyn.

-Jag tycker att man ska att man alltid ska ha en ingrediensförteckning, så att man kan välja. Det är speciellt viktigt för en allergisk konsument. Då kan det vara livshotande om det blir fel” säger Ulla Edberg, enhetschef på Livsmedelsverket. 

LÄNKAR

Här kan du se vilka ämnen vintillverkarna får tillsätta samt vilka av dessa som enligt Livsmedelsverket kan skapa allergiska eller överkänslighetsreaktioner:
Dokument: LISTA ÖVER TILLSATSER OCH ALLERGENER

Här finns en sammanställning över våra testresultat där vi alltså hittade bekämpningsmedelsrester i fyra av de tio mest sålda vinboxarna 2012: 
Dokument: BEKÄMPNINGSMEDEL 10 MEST SÅLDA BOXAR

EU:s förordning om vintillverkning.
Dokument: EU-FÖRORDNING OM VINTILLVERKNING

LEVERANTÖRERNAS SVAR – SAMMANFATTNING

Eftersom vare sig Livsmedelsverket eller Systembolaget kunde svara på vilka viner som innehåller vilka tillsatser blev vi hänvisade till leverantörerna. Endas tre av leverantörerna ville svara fullständigt på den enkät vi skickade ut.
Här finns en sammanställning över leverantörernas och tillverkarnas svar
Dokument: SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄT

Nedan finns varje leverantör och tillverkares svar:

Oeonforos som tillverkar Umbala, Zumbali Chenin Blanc, Il Conte Primitivo.
Dokument: SKRIFTLIGT SVAR FRÅN OENOFOROS

Primewine som säljer vinet SomeZin Zinfandel box.
Dokument: ENKÄTSVAR FRÅN PRIMEWINE

François Lurton och The Wineagency som säljer Les Fumées Blanches.
Dokument: SKRIFTLIGT SVAR FRÅN THE WINEAGENCY

Stellan Cramer som säljer JP Chenet Cabernet-Syrah.
Dokument: SKRIFTLIGT SVAR FRÅN STELLAN CRAMER

Vinunic AB och Kleine Zalze som säljer Foot of Africa.
Dokument: ENKÄTSVAR FRÅN VINUNIC
Dokument: ENKÄTSVAR FRÅN VINUNIC: ÄMNEN

Henkel och CO samt Balatonboglár Winery som säljer Chapel Hill Riesling Sauvinon Blanc
Dokument: ENKÄTSVAR FRÅN HENKEL & CO 
Dokument: ENKÄTSVAR FRÅN HENKEL & CO: ÄMNEN

Winepartners Nordic AB som säljer Castelforte Appassimento.
Dokument: SKRIFTLIGT SVAR FRÅN WINEPARTNERS NORDIC

TILLVERKARNAS KOMMENTARER TILL TESTSVAREN

Läs de berörda tillverkarnas svar på resultatet av Kalla faktas vintest HÄR.