Början på sidans innehåll

Decembermode från Nyhetsmorgon

2013-11-28

Här får du veta mer om plaggen som Niklas Berglind och Emma Danielsson visade upp i Nyhetsmorgon den 28 november.

Direktrapportering

Här får Maria och Steffo medalj - tilldelas orden ”Festus Humidorus”

7 min 34 sek

I framtiden ska kungen dela ut fler ordnar och medaljer - och betydligt fler svenskar än tidigare ska få möjlighet att tilldelas en orden. Även gamla ordnar som varit vilande i många år ska börja användas igen. Vår reporter Anders Pihlblad reder ut vad det är som är på gång - och delar dessutom ut medaljer till Maria och Steffo.

Direktrapportering

Professorn: Ovaccinerade anhöriga ska inte besöka äldreboenden

6 min 4 sek

Smittpridningen av covid-19 på äldreboenden i Sverige ökar - och just nu är antalet covidsmittade där det högsta sedan april. Professorn och överläkaren Jan Albert tycker inte att ett besökförbud bör införas - men däremot att anhöriga som är ovvacinerade bör avstå från besök på äldreboenden.

Direktrapportering

400 klimatdemonstrationer inför tyska valet - gröna partiet ökar: ”Gretaeffekt”

3 min 53 sek

Inför det tyska valet på söndag håller Fridays for Future demonstrationer för klimatet på 400 olika platser i Tyskland i dag. Den största demontrationen äger rum i Berlin där bland andra Greta Thunberg är på plats. Enligt TV4:s korrespondent Jona Källgren väntas en stor uppsluting av människor - framförallt unga.

Direktrapportering

Vulkanutbrott på La Palma: forskaren avlivar myter om vulkaner

4 min 13 sek

Efter att vulkanen Teneguía på Kanarieön La Palma fick ett utbrott i söndags fick 600 personer evakueras från sina hem. Nu är lavan på väg mot vattnet. Steffi Burchardt som är vulkanforskare Uppsala universitet berättar vad det innebär.

Direktrapportering

Nya EU- kravet: Enhetliga laddare till alla elektronikprylar

3 min 48 sek

EU-kommissionen vill att det i framtiden ska räcka med en laddare till alla elprylar. Anledningen är att de vill främja en mer hållbar miljö - och samtidigt vara ”snälla” mot konsumenterna, berättar teknikexperten Evelina Galli.

Direktrapportering

Rececca och Fiona lirar nytolkningar från musikvideoeran i nytt program

6 min 54 sek

På lördag sänder SVT Save tonight - svenska hits från videoeran som är ett hyllningsprogram till tiden då rubikskuben kom, okej-tidningarna flög av hyllorna och musikvideos var det hetaste som fanns. Programmets husband som består av DJ:s och låtskrivarna Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick och musikjournalisten Per Sinding-Larsen berättar vad vi kan förvänta oss.

Direktrapportering

Här kan det storma idag: ”Dags att ta upp båten”

1 min 20 sek

I dag väntas stora mängder regn och riktigt blåsigt väder på sina håll i landet. Vår meteorolog Madeleine Westin berättar mer om var i landet det finns extra stor risk att drabbas.

Direktrapportering

Kritik mot S-förslaget om vinster i skolan: ”Ogenomtänkt politiskt utspel”

5 min 55 sek

I går presenterade Socialdemokraterna förslag som de tänker lägga fram på partikongressen i november. Ett förslag var ett stopp för vinstuttagen för bolag som bedriver utbildningsverksamhet. Enligt Marcus Strömberg, som är vd för Academedia, behöver den svenska skolan samsyn och långsiktiga spelregler - och kallar förslaget ”ogenomtänkt”.

Direktrapportering

Män i ofrivilligt celibat ett växande terrorhot

7 min 47 sek

En incel är en person som lever i ofrivilligt celibat. De flesta är män, där vissa radikaliseras och kan utgöra en samhällsfara. Enligt SÄPO utgör de ensamma männen även ett växande terrorhot i Sverige. Emil Hellerud som är reporter Kalla fakta berättar om kvällens Kalla fakta-program som handlar om svenska män som kallar sig incels.

Direktrapportering

Lööf firar 10 år som partiledare: ”Sitter säkert”

8 min 15 sek

Idag är det exakt 10 år sedan Annie Lööf valdes till partiledare för Centern.
Det är dessutom så att Centern inleder sin stämma just idag. Annie Lööf har de senaste åren ständigt angripits från både höger och vänster, men tycks vara så att hon sitter säkert, säger Anders Pihlblad som tittat på hur Lööfs 10 stundtals stormiga år sett ut.

Direktrapportering

Politisk debatt om prostitution och sexköp i Tyskland: ”Pratar om svenska modellen”

3 min 18 sek

I Sverige är det förbjudet att köpa sexuella tjänster men inte att sälja sex - men i många andra länder är sexköp och prostitution lagligt. I Tyskland vill det Kristdemokratiska kvinnoförbundet ändra på det då de ser stora problem med människohandel. TV4:s korrespondent Jona Källgren berättar att man pratar om den ”Svenska modellen”.
– Det gör man ibland på ett positivt sätt och ibland på ett negativt sätt, säger Jona Källgren.

Direktrapportering

Låg vilopuls ökar risk att återfalla i kriminalitet: ”Söker kickar”

4 min 25 sek

Att personer med låg vilopuls löper en förhöjd risk att begå brott är i sig inget nytt - men en färsk studie visar nu att det även finns ett samband mellan låg vilopuls och en ökad risk att återfalla i kriminalitet.
– Det handlar om att man kanske inte är lika rädd för de konsekvenser som ens handlingar kan få, eller att man söker en kick, säger Sofi Oskarsson, doktorand i kriminologi vid Örebro universitet, som har gjort studien.

Direktrapportering

Selam Fessahaye har designat åt Beyoncé och kronprinsessan

7 min 45 sek

Den prisbelönta designen och kreatören Selam Fessahaye har klätt både kronprinsessan Victoria och världsstjärnan Beyoncé - och i år har också hon fått det ärofyllda uppdraget att designa årets Rosa band. Selam berättar om hur desginerdrömmarna blev verklighet, hur det var att klä en världsstjärna och vad som inspirerade henne när hon designade Rosa bandet.

Direktrapportering