Extern länk
Början på sidans innehåll

#DinGåva

Nu öppnar skolorna i Filippinerna igen

För en månad sedan drog tyfonen Haiyan fram över Filippinerna. 80 procent av landets skolor slogs ut av katastrofen, men nu börjar man så sakta kunna ta emot elever igen. Unicef tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen ska kunna fortsätta sin utbildning.

Förödelsen efter tyfonen Haiyan är ofattbar. 90 procent av skolorna i de hårdast drabbade områdena skadades i tyfonen. I dessa skolor fanns mer än en miljon elever före katastrofen, liksom 34 000 lärare.

Quinapandon Central Elementary School var en av få skolor som kunde öppna igen redan i slutet av november. En lärare i första klass gråter när hon berättar att hon förlorade sin man i katastrofen. Men på grund av sina elever bestämde hon sig för att återvända till skolan.

– Det är en väldigt svår tid, men barnen får ingen utbildning om jag inte fortsätter, förklarar hon.

En full öppning av skolorna ska ske i januari

Louise Bautista, vid utbildningsdepartementet i Filippinerna, berättar om regeringens syn på hur viktigt det är att de tyfondrabbade barnen snabbt kommer tillbaka till skolan. Först med denna mjukstart i december, och sedan en full öppning av skolorna i januari.

– Vi skall resa oss ur katastrofens ruiner, säger hon, bangon.

Bangon betyder just att resa sig på språket tagalog, och har blivit ett ord av inspiration här i återuppbyggandet efter katastrofen.

Ted Chaiban, Unicefs ansvarige för katastrofprogram på plats, känner hopp efter att ha rest i området under två dagar:

– Känslan av återhämtning och motståndskraft finns överallt här, berättar han. Nu ser man framåt, och UNICEF är en del av den berättelsen.

Unicefs insatser sedan katastrofen

6,3 miljoner barn har påverkats av katastrofen i Filippinerna. Förutom att se till att 8 000 barn har kunnat återvända till skolan har Unicef vaccinerat över 10 000 barn mot mässling och polio, försett 200 000 människor med rent vatten, delat ut vatten- och hygienpaket, vattenreningstabletter till mer än 360 000 människor, satt upp trygga platser där barnen kan leka och få utbildning, rehabilitering och stöd.

I Unicefs gåvoshop kan du köpa flera av de förnödenheter som skickats till Filippinerna. Köp julklappar som räddar barns liv!