Brasilien köper svenska Jas Gripen-plan

Brasilien har beslutat att köpa Saabs stridsflygplan Jas Gripen, uppger flera brasilianska medier. Enligt tidigare uppgifter handlar ordern om totalt 36 Gripenplan.

Inledningsvis handlar det dock om ett köp av tolv Gripenplan, uppger tidningen Istoé Independente och hänvisar till militära och diplomatiska källor. Nyheten, som först återgavs av tidningen Folha de São Paulos nätupplaga, beskrivs i Brasilien som överraskande då det amerikanska planet Boeings F/A-18 sågs som favorit.

Men ända sedan augusti, när det blev känt via visselblåsaren Edward Snowden att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, har brasilianska försvarsministeriet ökat tempot i sina förhandlingar med Sverige, skriver brasilianska medier.

En regeringskälla säger till Reuters att det avgörande för president Dilma Rousseffs beslut ska ha varit Saabs erbjudanden om tekniköverföring till lokala partner.

Det tredje alternativet, franska Rafale, uppges ha varit för dyrt.

Saab avvaktade inledningsvis med att ge några kommentarer.

- Jag har inget att kommentera ännu, jag ser bara att brasilianska försvarsdepartementet har sagt att det ska vara en presskonferens senare i kväll, sade Helene Lindstrand, presschef på Saab, vid 19.30-tiden.

Inte heller någon från regeringen ville då kommentera uppgifterna.