Sveriges mästerkock

Svenska amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Men ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen.

Ala Abasi slår ett slag för mat från mellanöstern

30-åriga skattejuristen Ala Abasi är en av deltagarna i Sveriges mästerkock 2014.

Namn: Ala Abasi

Ålder: 30

Ort: Uppsala

Yrke: Skattejurist

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?

Mat och matlagning är min stora passion i livet. Jag har alltid drömt om att få ge ut en egen kokbok och att få leda ett eget matprogram. Chansen att få bli bedömd av Sveriges främsta kockar och utvecklas och ta min matlagning till en ny nivå ser jag som en stor utmaning. 

Hur började ditt matintresse?

Mitt matintresse kommer från min barndom då vi hade begränsad tillgång till mat. Jag blev inspirerad av min mamma som verkligen tog vara på det lilla vi hade, hon var verkligen uppfinningsrik. I takt med tiden har jag genom mitt resande fått uppleva härlig mat från olika kontinenter vilket har lett till att mitt matintresse har ökat ännu mer.

Vilken typ av mat lagar du helst?

Mitt hjärta slår extra varmt för mat från mellanöstern där vi använder mycket färska örter och säsongbaserade grönsaker. På senare tid har jag också fått ett ökat intresse för den svenska husmanskosten, där smakerna är enkla och kombinationerna fantastiska. 

Finns det något du absolut inte äter?

Jag är nyfiken på allt och försöker ha ett öppet sinne men jag undviker helst hel- eller halvfabrikat och inälvsmat.

Vilket moment i tävlingen fruktar du mest?

Jag fruktar elimineringstävlingarna, eftersom det handlar om att vinna eller försvinna. Jag tror att den stress och press du känner blir tusen gånger värre under just de momenten vilket i sin tur gör att man inte kan prestera till 100%. 

Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?

Min kämparanda, envishet och vilja att hela tiden bli bättre gör att jag är fokuserad på målet. Jag är medveten om vad som står på spel, nämligen min dröm: en kokbok! Jag tror att min internationella bakgrund, som syns i min matlagning, kommer att vara till en fördel.

Paul Kühlhorns bästa friteringstips

Tidigare Sveriges mästerkock-deltagaren Paul Kühlhorn kommer tillbaka för att ge deltagarna lite tips för hur de ska tänka när de friterar i Decenniets mästerkock.

Spännande mystery boxes genom åren

I tio år har deltagarna i Sveriges mästerkock fått så kallade mystery boxes. Vilket är lådor med ingredienser eller annat som deltagarna sen ska skapa fantastiska rätter av eller med hjälp av.

Trailer för Decenniets mästerkock

Sveriges mästerkock fyller tio år och det firas med Decenniets mästerkock. Blod, svett och tårar väntar när åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att än en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är den bästa av de bästa. Premiär 21 september!

Tom Sjöstedt – ny jurymedlem i Sveriges mästerkock 2021

Våren 2021 sänds den elfte säsongen av tittarfavoriten Sveriges mästerkock, och då för första gången utan Leif Mannerström i juryn. Mischa Billing och Markus Aujalay får istället sällskap av prisbelönta Tom Sjöstedt i mästerkocksjuryn.

Decenniets mästerkock – Vem är bäst av de bästa?

Det har gått 10 år sedan succéformatet Sveriges mästerkock startade på TV4 och som grädde på moset kommer nu Decenniets mästerkock. Åtta mästerkocksvinnare återvänder för att ännu en gång skramla med kastrullerna och göra upp om vem som är bäst av de bästa! Juryn med Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström samlas en sista gång för att utse vinnaren. Premiär 21 september på TV4.

Här är topp 12 i Sveriges mästerkock 2020

Efter en händelserik audition och ett dramatiskt slutkval i Gävle har juryn äntligen utsett de tolv finalister som kommer att förgylla onsdagarna i tv-rutan under våren.