Johan Falk

Finns Johan Falks "GSI" i verkligheten?

Efter första säsongen av Johan Falk fick polishusets växel i Göteborg ett stort antal samtal från människor som sökte Johan Falk. Eller åtminstone någon person som innehar samma befattning som Johan har inom polisen. Så, finns GSI på riktigt?

Anders Nilsson, skaparen bakom Johan Falk berättar:

GSI, och flera av de fall de haft att göra med i serien, är inspirerat av den verkliga gruppen SSI (Sektionen för Särskilda Insatser) på länskriminalen i Stockholm. En sektion är något större än en grupp. Så för att göra antalet karaktärer hanterbart – så vi hinner lära känna dem alla, plus att Göteborg är en mindre stad än Stockholm – döpte vi enheten till GSI. Dessutom ville vi markera att detta inte rakt av är från verkligheten.

Redan under inspelningen av säsong 1 så märkte vi blickar, ofta småleende, från vältränade män (för det är oftast män i dessa specialenheter) som gick förbi utanför polishuset när vi filmade. Vi både kände, och fick bekräftat sen, att detta var the real stuff som gick förbi.

Under säsong 1 hette GSI:s motsvarighet i Göteborg i verkligheten SI (Särskilda Insatser). Under säsong 2 bytte de namn, och jag (Anders Nilsson) har lovat att inte nämna vad de heter numera, åtminstone inte förrän de byter namn igen J. Inom rikskriminalpolisen finns också ett SSI. De är ju numera ganska omskrivna i svensk press. Googla så ser ni varför. Det finns till och med ett GSI i Stockholm numera också. Dock med annan arbetsbeskrivning än filmernas GSI och verklighetens SSI.

Så hur nära ligger vi verkligheten? Många av historierna som filmerna bygger på, eller har inspirerats av, har ju hänt. Men kanske inte med lika snabba händelseförlopp som i filmerna. Och inte heller alltid med de infiltratörer som antyds. Och inte inom samma kriminella gäng. Eller på samma platser och städer. Och inte skjuts det lika mycket i verkligheten som i filmerna (oftast i alla fall). Men bortsett från det så siktar vi på att skildra en arena som ligger så nära verkligheten som möjligt. För det skulle inte bli särskilt intressant om vi inte gjorde det. Vad som är extra kul, tycker vi, är att Rikspolisstyrelsen ringde och frågade oss om de fick använda sig av filmerna som undervisningsmaterial i sin utbildning av hanterare. Och vi tyckte att det är nog det bästa betyg vi kan få när det gäller trovärdighet.

Drama-frossa hos TV4 i sommar

När de ljumma sommarkvällarna hägrar verkar vi svenskar vara mer benägna än någonsin att krypa upp i tv-soffan framför en bra serie. Därför har TV4 dramasatsat i år och sommartablån bjuder på flera internationella seriefavoriter såsom norska kriminaldramat Tredje ögat och 1864, ett kritikerrosat kärleks- och krigsdrama om det dansk-tyska kriget.

Trailer: Johan Falk - "Ur askan i elden"

Se den första trailern från den tredje och sista Johan Falk-säsongen. Johan Falk – "Ur askan i elden" släpps på DVD/Blu-ray/digital den 29:e juni 2015. Filmerna visas i TV4 senare.

Johan Falk möter sitt tuffaste motstånd någonsin i fem nya filmer

Nu är det klart att det blir fem nya filmer i svenska polisactionserien om Johan Falk. Jakob Eklund, Jens Hultén, Mikael Tornving och Meliz Karlge med flera är tillbaka i rollerna som poliser och infiltratörer inom specialenheten Gruppen för särskilda insatser, GSI, som nu står mot sitt tuffaste motstånd någonsin. Vi ser också Björn Bengtsson och Aliette Opheim i två för säsongen helt nya roller och det blir ett kärt återseende med Alexandra Rapaport som gör comeback. Johan Falk-filmerna har inspelningsstart i juni 2014.

Peter Rätz (Frank Wagner) om livet som undercoveragent

Peter Rätz är infiltratören som tjänade som förebild för Joel Kinnamans rollfigur Frank Wagner i Johan Falk-filmerna. I den här bakomfilmen från Kodnamn Lisa berättar han själv om sina upplevelser.