Welcome to Sweden

Komediserie om amerikanen Bruce Evans som flyttar från New York till Stockholm med sin svenska flickvän Emma.

Komediserie om amerikanen Bruce Evans som flyttar från New York till Stockholm med sin svenska flickvän Emma.

Kärlek och kulturkrockar i Welcome to Sweden

Welcome to Sweden är en romantisk komediserie som hämtar inspiration från upphovsmannens eget liv. TV4.se träffade Greg Poehler inför premiären.

Amerikanen Bruce möter svenska Emma, ljuv musik uppstår, och Bruce lämnar sitt gamla liv för att flytta till exotiska Sverige med alla de kulturkrockar det innebär. Det är i korta drag upplägget för den nya romantiska komediserien Welcome to Sweden – och det är också en resa som seriens upphovsman Greg Poehler själv gjorde för åtta år sedan. Så hur mycket av serien bygger på Gregs eget liv?

- Jag vet inte, ungefär 27 procent, skrattar Greg när tv4.se möter honom under pressträffen för Welcome to Sweden.

Inspirerad av verkligheten

- De flesta situationerna är saker som hänt mig. Vi börjar nästan varje avsnitt med något som hände i verkligheten och sen gör vi det roligare eller galnare.

- Serien handlar om vad som händer när någon ger upp allt för någon annan och vad man måste göra när man kommer till ett nytt land: skaffa jobb, skaffa vänner, lära sig språket. Så det är egentligen en invandrares historia: ska han lyckas med livet i Sverige, ska han lyckas med förhållandet?

Vad tyckte du själv var det svåraste med att flytta till ett nytt land?

- Jag tycker fortfarande det är svårt att hitta vänner här. Svenskar tenderar att skaffa sina vänner när de är rätt unga och sen hålla fast vid dem.

-Annars är det saker som alla invandrare går igenom och som inte är specifika för Sverige. Hemlängtan kan vara tuff, inte hela tiden men kring Thanksgiving eller Super Bowl-söndagen. Det är inte samma sak att titta på Super Bowl här halv fyra på morgonen...

Svensk-amerikansk humor

Welcome to Sweden är Greg Poehlers första TV-serie. I manusarbetet samarbetade han med tre svenskar – bland dem Josephine Bornebusch, som också spelar Bruces flickvän Emma – för att balansera de olika perspektiven.

- När ett skämt var för svenskt eller för amerikanskt, och någon av oss inte gillade det eller förstod det så strök vi det. Jag tror det hjälpte oss att göra serien roligare för alla, oavsett nationalitet.

Det verkar ha varit en smart taktik. Welcome to Sweden har nämligen plockats upp av NBC och blir därmed den allra första icke-amerikanska serie som köpts in för visning av ett större amerikanskt nätverk.

- Jag tror att amerikanerna antingen kommer att gilla den jättemycket – eller hata den. Den har ju undertexter..., säger Greg.

Den svenska publiken kan stifta bekantskap med Bruce och Emma när Welcome to Sweden har premiär fredag den 21 mars. 

Stjärnspäckat i Welcome to Swedens andra säsong

I årets upplaga av den internationella komedisuccén Welcome to Sweden välkomnas ett antal internationella världsstjärnor till ett vintrigt Sverige. Bland andra dyker Neve Campbell, Jason Priestley, Jack Black och Paul Simon upp i nya gästroller, och så även Anja Pärson.

Vinnare DVD-tävling

Här presenteras vinnarna i Welcome to Swedens DVD-tävlingen. Finns ditt namn med på listan?

Klart med ny säsong av Welcome to Sweden

Här kommer ett glädjande besked till alla som gillar Greg Poehlers romantiska komediserie Welcome to Sweden, TV4 har nyligen beställt en ny säsong av serien vars premiär sågs av 1,7 miljoner tittare.

Nakenchock i bastun

För att ge Bruce ett riktigt svenskt välkomnande bjuder Emmas familj med honom till bastun. Men kombinationen jetlag, värme, sprit och en naken svärfar visar sig svår att hantera.

Welcome to Sweden komediserie om kulturkrockar

Greg Poehler spelar amerikanen Bruce som flyttar till Sverige för kärlekens skull, nämligen hans svenska flickvän Emma. Men han ser även flytten som en möjlighet att börja om och göra något meningsfullt av sitt liv. Han vill inte vara en framgångsrik revisor till bortskämda kändisar längre.

Det här är Emma i Welcome to Sweden

Emma Wiik, spelad av Josephine Bornebusch, är en intelligent, kärleksfull och fyndig tjej som flyttar hem för att börja jobba på bank efter flera år i USA. Hon vill överbevisa sin mamma att hon äntligen hittat sin själsfrände i Bruce och att förhållandet med honom ska hålla längre än de vanliga två veckorna.

Inspelningarna igång av TV4:s nya humorserie Welcome to Sweden

Vad händer när en amerikan träffar en svenska, blir förälskad och bestämmer sig för att följa med henne hem till Sverige? Det får vi veta i TV4:s nya humorserie och internationella storsatsning Welcome to Sweden, med bland andra Josephine Bornebusch, Lena Olin och Claes Månsson.