Helt sjukt

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.

Läs chatten om träning med Katerina Janouch, Yvonne Lin och Eric Rydman

Säsongens fjärde Helt sjukt handlade om träningshets. Efter programmet svarade Katerina Janouch, träningsexperten Yvonne Lin och doktor Eric Rydman på tittarnas frågor i chatten. Här kan du läsa alla frågor och svar.

Robin: Hej! Jag har hört att man blir beroende på 9 dagar, man blir tex "rökfri" på 9 dagar. Är det likadant med träning? om man tränar 9 dagar i rad blir man "beroende då?
Yvonne Lin: SJälvfallet inte. Det tar längre tid. Steg för steg. Vanligtvis ett år.

Gina: Katerina, tror du att du har/har haft ortorexi? Hur kom du ur det?
Katerina Janouch: Tror inte jag haft det men jag har svårt med gränssättning, kanske mer det.

Emma: Hej Katerina, var inte din träning snarare en ätstörning? 
Katerina Janouch: Jo men hela kvinnolivet är lite av en ätstörning tycker jag, är ju uppväxt med dieter etc...

Anonym: Hej! Jag fick diagnosen anorexia när jag var 13 och undrar om det finns en ökad risk att fastna i träningsberoende på grund av detta? Många skulle nog säga att jag tränar mycket idag och ibland kan det bli 8-9 pass i veckan. Jag själv tycker att det känns rimligt men ibland funderar jag på om det verkligen är det?
Yvonne Lin: Det är vanligt att Anorexia övergår i ortorexi. Du fortsätter att svälta men inte genom extremt lågt energiintag utan på grund av för hög energiförbrukning. Insikt om problemet är ett bra första steg.

Ingmarie: Katarina, vad har du vägt som mest och som minst? när mår du som bäst! Du är är stor förebild!
Katerina Janouch: Tack Ingmarie! Som mest i graviditet har jag väg ca 100 kilo (slutade väga mig vid 85) - som minst i tonåren runt 53-55, idag ca 65 kg.

Lisa: Hur vanligt är det med stressfrakturer? Och hur lång är en normal rehab vid stressfraktur? Syns en stressfraktur alltid vid en röntgen? 
Dr Eric: Hej! En stressfraktur tar längre tid att läka än en vanlig fraktur och kräver mer avlastning än en vanlig fraktur. Ofta krävs en operation. En stressfraktur syns inte på vanlig röntgen till att börja med.


Alex: Hej! Har en gång i tiden varit vältränad men la helt ner med allt, började på nytt stillsittande jobb, nu är jag 170 cm lång och väger 130 kg. Vad gör jag?
Yvonne Lin: Kombinera mindre mat med mer aktivitet. Förbjud inga livsmedel utan skärner på portionsstorleken. Ät allt men 75% av tallriken (alternativ ta alltid en dessertallrik) och träna styrketräning ett par gånger i veckan.

Gull: Jag undrar om Katarina kan svara på hur man kommer igång med träning? hur gjorde du? Hur kunde du tycka att det var så kul? hur får man motivation?
Katerina Janouch: Jag ser det som att varje dag måste innehålla mat, motion och vila - jag älskar att röra på mig och känna frisk luft i lungorna. Började med stegmätare efter sista graviditeten och tog även hjälp av en personlig tränare för att kicka igång. Med hjälp av små steg framåt uppnår man sina delmål. Tex målsättning att hålla sig i rörelse minst 30 minuter per dag (men helst 1-2 timmar). Ju bättre kondis man får desto roligare blir det! Sen kör jag hemmagym med armhävningar och plankan etc, det går snabbt o ger snabba resultat o kostar inget vare sig tid eller pengar!

Anna: är det mycket att träna 3 gånger fotboll och ett löp pass i veckan för en ungdom?
Yvonne Lin: Nej inte alls, ungdomen och energi hör ihop. För kondition och uthållighet är det toppen och optimal ålder för att bygga upp uthållighet är runt 14-15 års ålder. Kör på. Men inte mer.

Alexandra: Hej Katerina, kände du inte av ngt från hjärtat innan du var på vårdcentralen o gjorde ekg?
Katerina Janouch: Kände ingenting alls!

Oskar: Bästa sättet att få bort magfettet på magen?
Katerina Janouch: Äta mindre och springa långt, lågintensivt. Och stå i plankan! Mitt rekord är 4 minuter ;) Man kan köra plankan 2-3 ggr om dan, ställ timern på din iphone! kämpa ;)

Sofia: Hej, jag styrketränar 6-7 dagar i veckan, har två pass som jag kör varannan dag.. Men slänger också in lite kondition som crossfit, boxning och Indoor walking alla 1 timme långa.. Så dagarna i gymmet blir ca 2.5-3 timmar.. Jag är en tjej på 17 år och jag får ångest av att tänka på vilodagar, är verkligen beroende.. Är det farligt det jag gör? Vilar jag för lite och borde jag träna mindre?
Yvonne Lin: DU tränar för mycket och ger tecken på ortorexi. Om du inte kan hoppa över en träning är det ett problem. Den mests grundläggande principen för träning Over load principle innbär vila efter styrketräning. När du lägger in kondition dagen efter förtas effekten av styrketräningen dessutom så det är ett korkat upplägg. Men du tränar inte för max resultat utan för att inte få ångest. Ta hjälp.

Carito: Hej. måste man ta proteinpulver efter tränning för att bygga muskler? vilken mat ska man äta innan och efter tränning?
Dr Eric: Hej! Om man är ute efter maximal muskeltillväxt ska man försöka att få i sig protein och snabba kolhydrater efter träningen. Det finns dock en övertro på proteinpulver. Det går definitivt att bygga muskler utan pulver.

Alli: Hej Katerina. Vad för slags träning sysslar du med idag? Vad brukade vara din favoritträning förr?
Katerina Janouch: Jag går och småspringer, gärna terräng och ute i naturen. Kör hemmaträning varje morgon, armhävningar, plus vad heter dom nu igen, benböj. Plankan. Kör 30-40 armhävningar och försöker köra 50-70 benböj och 1-3 min plankan. denna 10 minuters träning per dag är väldigt bra styrka.


Anonym: Hej jag har inte tränat på flera år men kommit igång nu men får så ont i ryggen. Vad beror det på?
Yvonne Lin: Åldern tar ut sin rätt och så även inaktivitet. Kompressionen i ryggen ökar och med styrketräning i tillägg kan det bli värre. Undvik träning i vertikal position dvs sittande och stående ett tag framöver. Sedan är det förhållandet mellan fettvikt och styrkekapacitet naturligtvis. Om ryggen är stel ökar även hävstångseffekten så viss rörlighetsträning för ryggen är bra. 

Tvåbarnsmamma: Katerina får du ångest när du inte tränar? om du inte tränar en dag, äter du mindre då? hur håller du dig iform?
Katerina Janouch: Jag får lite panik ja när jag sitter still en hel dag... det är ett stillasittande jobb att vara författare! Mitt ätande reglerar sig självt på nåt sätt, är ganska ändamålsenlig, äter när jag är hungrig - och rätt nyttigt.

Emma: Till K: hur kom du ur ditt problem? lider av samma..
Katerina Janouch: Emma, jag är inte helt ute ur problemet...

Säfström: Eric! Tycker du att det är relevant att jmf kostnaderna för övervikt - och inaktivitet - för sjukvården och Sh i stort med kostnaden för träningsnarkomaner? Eller var det en groda??
Dr Eric: Hej! De indirekta kostnaderna för övervikt är självklart högre, både för samhället och individen med övervikt. 


Kille, 33: Hej, hur är det med att träna med en inflammation vid en ryggkota i ländryggen? styrketränar annars 4dagar/vecka 
Yvonne Lin: Inflammation betyder vila. Dumt att belasta kroppen när den gör allt för att läka skadan. Dessutom, förbättring lär du knappast få. Träna andra delar kan man självfallet göra som elitidrottare men en motionär kan vila. 

Jiji: Till Kat: mår du helt bra idag? Tror du att du kommer att få återfall?
Katerina Janouch: Mår till o från inte helt bra, känner av hjärtat en del, tränar då mindre. men generellt kan jag säga att jag lyssnar mer på kroppen och pressar mig inte så hårt. Har slutat vara så tävlingsorienterad och accepterar att jag inte kan träna som en yngre person. det känns okej.

Lasse: Kan träning ersätta ett aktivt sexliv?
Katerina Janouch: Man blir mer kåt av att träna faktiskt, men absolut, man kan säkert träna sig så trött så man tappar kåtheten ;)

Nina: Hejsan. Tänkte höra om det är bra att träna tuff crossfit när man är gravid i sista tremistern? tänkte,hopp, tunga lyft m.m.
Katerina Janouch: Nej det skulle jag inte rekommendera!

Liddeh: Yvonne, finns det olika orsaker till ortorexi jämfört med anorexia? Vilket kan vara den största tror du?
Yvonne Lin: Ja Anorexi har fokus på kvantitet och räknar kalorier. Ortorexi på kvalitet och har fokus på nyttigheten i olika livsmedel. Den första står på vågen den andra tittar i spegeln men de har båda gemensamt att både kost och träning som man genomför är ohälsosamma och på sikt farliga.

Lisa: Katerina är du orolig att dina barn ska ta efter dig vad det gäller träningshets?
Katerina Janouch: Nja, jag uppmuntrar dem till att träna... 2 av grabbarna går på gym. Just nu är jag mer orolig för att de sitter still. Har alltid uppmuntrat till friluftsliv, fotboll, skidåkning, tennis etc. 

Tomas: Hur farligt är det att träna när man har hög puls? Jag har uppmätt 275 på sjukhus men har låg vilopuls, ca 45.
Yvonne Lin: 275 i puls och träning? Vad går du på då? Efedrin, koffein och aspirin?

Per: Hej Katarina. Hur fann du tiden att träna sådär hårt? Med 5 barn, ett jobb som måste skötas o andra intressen i livet. Har du några tips? Är ju tidsbristen som är min största träningsmotståndare:). 
Katerina Janouch: Planerade in träningen noga men började först när ungarna var äldre (den hårdaste träningen), när de var små hade jag inte tid till detta!

Lisa Nilsson: Hur mycket kan vi 65 åringar träna. Min man och jag tränar 5-6 gånger i veckan. Gym med 30 min. Grosstraining och 5-6 maskiner. Vi promenerar 6-10 km en gång i veckan.
Yvonne Lin: Det låter mycket men faktum är att det som skiljer när man blir äldre är att man tappar effekt snabbare när man vilar. Men styrketräning två ggr per vecka räcker. Crossfit har för höga belastningar som regel som välj något humanare. Promenaderna är bra.

Em: Har tränat kraftigt under en relativt lång period nu. Men nu när jag springer så kan jag plötsligt utan förvarning förlora medvetandet och falla ihop. Detta kan hända mer än en gång under en löptur. Finns de risk för att jag skadat mitt hjärta? Eller vad kan de bero på?
Yvonne Lin: Ta kontakt med din husläkare. 

JK: Hej Katarina. Kan du ge mig lite träningstips på bra träning om man både vill förbättra kondition o styrka?
Katerina Janouch: Styrka: Kör 10 minuter/dag hemma, morgon o kväll! Köp en stång att sätta upp mellan dörrkarmar, häv dig upp. Armhävningar, benböj, crunches, plankan. Man behöver inget gym. Kör hantlar också om du vill. För kondis: Minst 1 timme powerwalk varannan dag, mixa med intervallträning, soft jogg och rusch. Dansa också. Dans är jättebra träning som ger kondis!

Sara: Yvonne Lin, var kan man vända sig om man vill ha hjälp med ortorexi? 
Yvonne Lin: Ylab eller ätstörningsklinik med kunskap om träning/ortorexi.

Hej Katerina: Vad ger du dina barn för tips när det kommer till träning?
Katerina Janouch: Att de ska lyfta röven från stolen där de häckar framför datorn! Mina barn är olika, vissa tränar regelbundet, andra är mer slöa. Det är svårt, vill inte pressa någon.

Mabel: Om man är överviktig och har precis börjat träna 20 minuter varje dag, när kan man börja öka tempot?
Dr Eric: Bra där! Det beror på vad du tränar. Det viktiga är att du motionerar öht. Om du känner att kroppen inte säger emot dig kan du försiktigt börja öka länden och tempot. Det är dock som sagt jätteviktigt att du varierar träningen och inte bara springer.

Ursula: Hej Yvonne! Vill komplettera min förra fråga lite: Svårt att veta vad som är sjukt och friskt. Jag är 60 och jobbar mycket för att hålla mig smidig, vilket är sunt, men det finns ett moment av ångest att bli gammal och stel och jag fasar för att jag skulle bli sjuk och behöva ligga flera dagar och ligga på sjukhus och behöva äta sådan mat som jag tycker är värdelös och näringsfattig. Förstår inte hur folk överlever som inte tar några tillskott alls. Känns som om jag har en onormal syn på detta.
Yvonne Lin: Överdosering är lika illa som underskott så konsultera med husläkaren först för att se om du behöver ta tillskott. Funktionell träning och dagliga promenader är fullt tillräckligt. Åldersångest bör man ta tag i på annat sätt för att kunna åldras med värdighet och tillförsikt. 

Sandra: Hur många vilo dagar bör man ha från löpning. Om man har problem med hjärtat. Jag har varit med om samma som Katerina (är 24 år)
Katerina Janouch: Du kanske inte kan springa lika hårt som innan! Prata med en läkare. Lyssna på signalerna från kroppen - om det känns okej, så är det troligen så! Om jag var du skulle jag satsa mer på powerwalks och springa mindre. Powerwalks är ju lika effektivt men du sliter inte ut dig lika mkt o det är skonsammare för hjärtat.

Slitvarg: Vid styrketräning får jag lätt yrsel, har lågt blodtryck, något samband? 
Yvonne Lin: Undvik maxbelastning och statiska övningar. Mat och vätska som är bristfällig kan även det orsaka yrsel. Liksom dålig sömn. 

Anonym: Kan alltså träning öka risken för hjärtinfarkt? Eller är det just träning i kombination med värktableter?
Katerina Janouch: Enl läkarna så ökar riskerna med intensiv löpning. För hjärtproblem, alltså.

Tintin: Hej Eric. Är en 70 årig kvinna som i ca 25-30 år promenerat ca 1 mil om dagen. Har fått problem med ett knä idag och påstås ha artros utan röntgen. Kan man lita på det och att det inte är skadorav allt promenerande?
Dr Eric: Grattis till ditt aktiva leverne! Det finns ingen koppling mellan långa promenader och artros i knäna. Artros kan man få ändå. Har du stora bekymmer tycker jag att man ska röntga knäna.

Lisa: Hej! Jag lider av hypotyreos. Äter medicin varje dag. Undrar ifall sjukdomen har påverkan på min utveckling för träningen? 
Yvonne Lin: Jag antar att du äter Levaxin och så ska ämnesomsättningen vara normal igen och inte påverka träningen. Däremot, om du har ätstörningar och man givit dig Levaxin är det olyckligt för sänkt ämnesomsättnning är kroppens försvar mot energiunderskott. 

J: Katerina, vad för slags idrott sysslade du med som ung? Är övriga familjen lika träningstokiga som du?
Katerina Janouch: I unga dar var det gymnastik och konståkning och friidrott (hade skolrekord på 60 meter). Alltid rört på mig mycket. Kommer från aktiv familj där vi åkte skidor och vandrade i berg etc. Pappa är gammal bergsbestigare ;) o farfar var renässans man med allehanda motion i bagaget. Det var den gamla skolan att idrott var vägen till hälsa.

Jonte: Katerina. Har du slutat med sex-spalterna? Hur får man dina råd om sex o samliv nu då?
Katerina Janouch: Du kan mejla mig på min frågespalt på improveme.se! kolla på expertrådet, där finns jag, skicka in din fråga bara. ;)

Anna: Hej Yvonne, jag tränade intensivt aerobics hos dig under 90:talet och jag tror inte att alla mår bra av att träna så?
Yvonne Lin: All ensid träning som görs i alltför stor utsträckning kan kan vara ohälsosam. Tyvärr är det inte många som anammar principen om belastningsvariation som är ett sätt att hålla sig skadefri. Många tränar samma sak hela tiden. Inte så smart. 

Anna: Katarina. Har du skrivit någon bok om dina upplevelser med träningen? Om inte..kommer det i framtiden?
Katerina Janouch: Bra idé! Kanske jag borde :) - "Hjärtat som svek" eller nåt liknande. Men den 18/6 kommer min sjunde roman om barnmorskan Cecilia Lund och hon har ju också haft en del hjärtproblem.... får en hjärthändelse i slutet av "Modershjärtat" bla ;) Nya boken heter "Blodssystrar"

Ebba: Hur hittar man egentligen balansen i kost och träning? Jag blir så mycket "antingen eller" och mår inte bra av varken för strikt eller slapp livsstil.
Katerina Janouch: Jag har samma prblem som du Ebba ;) det är jobbigt. Just nu en slö period med mkt dåligt samvete. Men var ute o gick ikväll, kände luften i ansiktet, det var gott! tricket är att lura sig själv o tänka "bara en kort prommis" sen blir det ändå 45 minuter o man är nöjd. Men det är en evig kamp! Vet inte om det går att lösa...

Anna: Hej Dr Eric! Under det senaste året har jag försökt med löpning men har bara drabbats av problem med benhinnorna...tror det är det iaf. Har gått några gånger till en kiropraktor och idrottsmassör som har masserat och inte sagt något annat iaf. Har provat ut skor och startar alltid lugnt löpningen (gå springa, gå springa). När jag har fått ont har jag vilat i ca 3 mån så det inte gör ont längre, men jag får ändå problem nästa gång jag fortsätter jogga. Nu har det gått 3 mån sedan sist och jag går ALLTID med "spring-skor" även om jag bara går och handlar. Använder jag en sko med lite klack får jag ont dagen efter. HUR BLIR JAG AV MED DETTA??
Dr Eric: Benhinnebesvär beror oftast på att man belastar insidan av foten för mycket. Det finns många som är skapade på det sättet. Man kan kan komma runt problemet via fotbäddar, styrketräning eller operation. Prata med en ortoped.

Emma: Hej! Jag tränar ca 4-5 gånger i veckan och har mått rätt bra av det, verkligen beroende av endorfinkicken och att se resultat. För ett år sedan var jag rätt överviktig men gick snabbt ner 15 kg med förändrad kost och träning. Nu är jag också rädd för att hamna där igen så det kan också vara en orsak till träningsberoendet. Min omgivning har uttryckt oro men jag känner att jag oftast mår bra. Men idag efter träningen kändes det som att jag fick någon slags panikattack, det svartnade för ögonen och jag tappade känsel i fingrarna. Obehagligt, men det gick över snart igen... Tror du att jag har ortorexi? Hur ska jag träna för att inte bli övertränad? 
Yvonne Lin: Fråga dig själv: tycker du om träningen när du tränar (och inte enbart efter)? Kan du hoppa över träningen utan att känna skuld eller ångest? Kan du äta alla typer av mat? Sover du ordentligt om nätterna? Att det svartnar för ögonen är självklart inte ok. Det låter som om din löpning blivit din ångestdämpande medicin. Snabb viktminskning är en stark riskfaktor för ortorexi. Du måste äta, sova och vila mellan träningspassen. Ta hjälp för att utreda. 

Daniela: Hejsan! Jag undrar vad jag ska göra för att gå ner i vikt för att nå mitt mål? 
Katerina Janouch: Ät balanserat, och rör på dig minst 1 timme per dag och GE INTE UPP, långsiktiga mål är det som gäller, finns inga quick fix!

Anna: Hur ska vi få människor att få en långsammare lunk i vardagen? En medicinsk yogalärare som tidigare tränade intensivt varje dag.
Yvonne Lin: Genom att följa deviset Hinn lite mindre, andas lite mer.

Isak: Exempel på vad man kan göra på sina vilodagar? Har alltid så tråkigt på mina vilodagar :(
Katerina Janouch: Läsa bok, skriva bok ;), simma! simning är bra. Yoga/mindfulnessträning, meditation. hitta på nåt kreativt? Jag kollar teveserier!

Mats: Hej Eric, Är det verkligen möjligt att träna bort en skada som Claes beskriver?
Dr Eric: nej...

Soffi: Hej, vad ska man ha för midjemått som kvinna. Ska man relatera det till längden, eller är det ett absolut mått?
Katerina Janouch: Såklart det måste relateras till längden, annars blir det konstigt. 70 cm är nåt slags ideal men är man tex 175 lång och kraftigt byggd blir det ju lite löjligt.

Erik: Man säger att kondition är en färskvara. Hur snabbt blir man av med den kondition man byggt upp under många år? Är det lättare för en tidigare vältränad att förbättra sin kondition än en otränad, om båda börjar på samma nivå?
Yvonne Lin: Vid sängläge tar det cirka tre veckor att bli av med sin uthållighet. Styrkan kan man hålla kvar längre och teknik ännu längre så den som tränat kommer betydligt snabbare tillbaka i form eftersom ben, rygg och bål redan är starka och löptekniken (eller sim/cykling) finns redan där. Liksom alla kappilärer rund muskelfibrerna som vill plocka upp syret till förbränning. 

Jema: Bästa rådet för att nå t ex löpa 1 mil?
Katerina Janouch: Ha en bra app (jag körde med Nike+) och öka stadigt. Varva löpning med gång, så småningom kan du springa en mil nonstop, hur snabbt däremot är en annan fråga. 

Blixt Gordon Ramsey: Om man har ett väldigt fysiskt jobb, hur viktigt eller oviktigt är det då att röra på sig efter jobbet och hur ofta?
Dr Eric: Mindre viktigt än om man jobbar på kontor. Samtidigt kan man behöva styrketräna för att undvika arbetsskador. 

Aktiv: Vilka är de främsta varningssignalerna i kroppen som man bör ta hänsyn till efter skada? Viss smärta känns väl som om man får acceptera. :)
Katerina Janouch: Tycker att smärta som är ihållande bör man respektera, jag respekterade tex inte min smärta i höften. Nåt är fel när man har ont jämt.

Anna: Min son på 16 år, som tränar fotboll 5 ggr i veckan, har börjat med en diet bestående av: grötfrukost med blåbär, kycklingfilé och råris med 5 dl grönsaker X 2 och 200 G köttfärs med 5dl grönsaker. Får han i sig tillräckligt med energi och näring?
Yvonne Lin: Det verkar som han börjat med fitnessdiet vilket ofta är startskott för ortorektiskt beteende. Han verkar utesluta kolhydrater vilket är själva grundbränslet för träning. Om han tränar mycket lär detta inte vara tillräckligt om det avser hela dagen. Ungdomar drar mycket energi. 

Uffe: Erik: Jag är man 46 år och tränar inte idag men vill komma igång att springa. Kan jag börja springa direkt eller bör jag börja med promenader? Jag har ett ganska aktivt jobb där jag rör på mig hela dagarna. Jag har åderbråck på benen, är det något hinder? Med vänlig hälsning/ Uffe
Dr Eric: Hej! Jag tycker att man ska börja med snabba promenader och långsamt lägga ersätta en del av stäckan med löpning. Åderbråck är inget hinder. Sannolikt tvärtom. 

Frida: Katerina... Har du några bra tips på träning man kan göra hemma? Har så svårt att hinna iväg ut:(
Katerina Janouch: Jag svarade på nåns fråga... finns skitbra hemmaträning, armhävningar, plankan på tid (ställ timern i din iphone), benböj, situps, man kan köpa hantlar eller bolla med en bebis ;) - jag borde fan ha en träna hemma-skola! likaså när man e ute o går, varenda parkbänk kan man göra träning på! värsta bra grejen o man kan skita i att folk glor ;)

Eva: Jag lyssnar till kroppen och med Parkinson sen 17 år tillbaka tycker jag att jag har lärt mig en hel del. Så det förvånade mig att ni inte talade mer om vikten av allsidig träning. Jag går i skogen, simmar, paddlar kanot, Går på gympa och Yoga, osv ja du/ni fattar. För mig är varje dag en kamp mot en stel kropp. jag måste lyssna till den röra mig mer eller mindre hela tiden. för sätter jag mig som t ex när jag åker bil 20 min, har jag svårt att ta mig ur bilen sen. Skriver allt här för jag blir stel av att sitta och skriva här (ha ha) Frågan var; har ni glömt vikten av allsidig träning; kondition balans koordination smidighet styrka. Idiotiskt att bara träna löpning kan jag tycka. Eva
Yvonne Lin: Absolut inte. Jag älskar själv allsidig träning vilket jag fått med mig från min kinesiska kampsportträning. Belastningsvariation är ett nyckelord i träningslära och den bedyrar just att byta belastningar och så även typ av aktivitet för att inte stagnera (kallas ackomodation). Så kör på i din goda stil. 

Lisa: Kan man bli helt frisk från ortorexi, eller har man utvecklat någon typ av "skörhet"?
Yvonne Lin: Man kan absolut bli helt fri från ortorexi med rätt hjälp. Dock inte med evidensbaserade metoder för anorexi och bulimi som är andra former. 

Njjohanna: Hur ska man göra för att gå ner i vikt om man redan tränar 9h i veckan?
Katerina Janouch: Viss kraftfull träning ökar din stress och det gör att du inte går ner i vikt. Särskilt för kvinnor gäller det att gå ner i stressnivå för att kroppen faktiskt ska bli smalare. Det är väldigt intressant det där, vissa går ej ner pga stressen som gör att man lagrar fett. Du kanske är en av dem? Vet inte hur du äter men troligen kanske det inte funkar i kombination, den mat du äter o hur du tränar? men sen kan vviktnedgång vara lurigt, det kan ta lång tid, det går i nivåer, rätt vad det är tappar man kilon fast de suttit som berget, så ge inte upp.

Mari: vill börja jogga men min hälsena är öm och svullen. hur får man en magnetröntgen? vårdcentralen vill spruta cortison?
Dr Eric: Magnetkameraundersökning hjälper inte till att ställa diagnosen. Stoppa in hälinlägg och börja inte springa här senan är inflammerad. Kortison tycker jag man ska vara försiktig med runt senan. 

Carola: Katarina; 70 cm i midjan då har jag blivit fet !! Väger 56 , 164 lång och midjan har tydligen ökat till 76-77 !! Dax att banta för mig då ??
Katerina Janouch: Oj, svårt att säga, jag gillar ej att stirra på siffror - hur känns det i din kropp? Mår du bra så tycker jag inte du ska tänka på centimetrarna!

Erik: Är det farligt att träna hårt om man är över 60?
Dr Eric: Absolut inte. Man ska dock alltid anpassa träningen till sin hälsa. 

Sara: Det stod i tv-programmet att normal fettprocent för kvinnor är 19-30%. Är det hälsosamt att ligga på 19% fett Yvonne?
Yvonne Lin: 19% är i lägsta laget. Många kvinnor blir av med menstruationen så man måste se till genitik. Motionärer ligger ofta runt 25% men viss elit kan gå ned till 20-21. En risk. 

Tilda: Vad ska jag som tonåring göra för att komma igång lite mer? Behöver inte vara en super hård träning utan mest för att röra mig lite mer... Vad ska man ha för motivation?
Katerina Janouch: Bra musik i hörlurarna eller favvopodd eller prata med en polare medan du går! Gör ärenden till fots! Hjälp föräldrarna att handla, gå till affären, kånka hem kasar! Cykla. Ta trapporna ist för hiss. Säg aldrig nej t idrott i skolan. Gör 20 armhävningar varje morgon. det är mitt bästa tips. jo, ut o gå med en kompis, o babbla om livet! en timme går snabbt som blixten.

Pecka: Dr Eric. Vad kan man göra vid en fotskada som Claes hade om man inte vill operera?
Dr Eric: Många blir hjälpta av s.k. stötvågsbehandling 

Genus: Hur vet jag att jag tränar för mycket eller att min kropp är övertränad? Och, om det är fallet, hur ska man tänka kring fortsatt träning? Det handlar väl inte om att sluta med träning helt?
Katerina Janouch: Om du ständigt tänker på din träning o får ångest av hur lite du tränar, så är du inne i en osund trall... om du har ont också o skadar dig ofta...

Sara: Har varit sjuk i anorexia för 10 år sedan, men hållit mig ifrån kontinuerlig träning efter det. Är nämligen rädd att ramla tillbaka och få det hemska synsättet fast i träningsform. Nu har jag fött två barn och mår bra men vill komma igång med träning igen. Har börjar springa lite. Hur ofta och hur bör jag starta träningen. Känner att jag har lätt att pressa mig, och vill veta vad som är sunt. Tack på förhand!
Yvonne Lin: Svårt att kort svara på det. Att träna för att komma i form är positivt. Att träna för rädsla att förfalla är destruktivt. Spontanitet är en friskfaktor så så länge du kan träna för att du har lust och hoppa över när du inte "orkar" är det som regel lugnt. Ät alla livsmedel och träna ibland är mitt korta råd. 

EE: Katerina: kan du utveckla powerwalk -stavar, vikter, fart, längd etc.
Katerina Janouch: PW - gärna 1-2 tim/dag, transportgå till möten etc! Stavar kör jag ej längre men man kan absolut använda sig av dem, det känns mer effektivt då. Alt: 30 minuter morgon, 30 min kväll - så du blir lite varm. Jag brukar springa en bit mellan vissa riktmärken, tex uppför en backe. Sen kör jag armhävningar mot en parkbänk eller ett räcke. Och stretch. Finns klippor/terräng så upp på dem! Jag låtsas jag är en stenbock ;)

Betty: Är det rimligt att som tonåring styrketräna i flera tretimmarspass per vecka? Ger det ngn effekt
Yvonne Lin: Styrketräning när man växer är ok men då funktionell träning med kroppen som belastning. Fria vikter kan användas men då bör det vara tränare med (elittränare) som äkan teknik och kompletteringsträning. När kroppen vill växa bör man inte komprimera den med tunga vikter. 

Lasse: Är det farligt att träna när man har druckit alkohol?
Yvonne Lin: Nej men korkat.

ZeB: Hej Katerina Janouch! Jag har börjat löpa nyligen, har precis kört 1 intervallpass, då sprang jag 4 ggr under passet så fort jag kunde, varje rusch varade ca 10-15 sek. Hört att man kan köra intervallpass ca 1 gång i veckan, är det korrekt? Hur ska man lägga upp sin löpträning på ett bra sätt? Mvh: ZeB
Katerina Janouch: Du kan köra både kortare o längre intervallpass, ut o spring varannan dag men rör på dig dagligen... Variera med styrka i bålen och träna överkroppen!

Sandra: Min vilo puls ligger mellan 33 till 35 slag... Jag har sprungit ca 2 mil om dagen innan jag "kraschade" hur lång tid tar återhämtning
Yvonne Lin: Beror på vad du mera med att krascha. Har du dragit på dig ett beroende kan det ta 1 - 3 år att bli frisk. 

Orolig: Vad ska man göra när man ser en anhörig träna alldeles för mycket och tänker på nyttig mat hela tiden. Tjat biter nog inte.
Katerina Janouch: Fast hen hör vad du säger! Så fortsätt att tjata.

Body: Yvonne, På vilket sätt används BodPod som David gjorde i programmet när det handlar om träningsberoende? Varför är fettprocenten viktigare än vikten?
Yvonne Lin: På Ylab där jag arbetar använder vi helst Bod Pod i kombination med flera fystester för det är helheten som är viktig. Ex hur stark är man i förhållande till sin fettvikt. Om tillräckligt stark är det inget problem med några extra kilon. Om tillräckligt bra syreupptag är det ej heller en risk. Smal och inaktiv är större risk än lite överviktig och aktiv. Fettprocenten är betydligt viktigare än vikten. Ortorektiker som kan ha ett fåtal procent fett (extrem svält) kan ha en normal vikt eller BMI på grund av stor muskelmassa men det är i akut svält. 

Annicka: När jag tränar grupp pass i intensivt blir alltid illröd i ansiktet eftert är det normalt.?
Yvonne Lin: Ytliga blodkärl och bra cirkulation. Be happy. Värre är blek och kall som vid anorexia/bulimi eller ångest. 

Lena: Jag tror min 24-åriga dotter lider av ortorexi. Hon äter extremt sunt och tränar i stort sett varje dag. Hoppar hon över träningen så mår hon dåligt. Har försökt att prata med henne men hon blir bara arg. Vad ska jag göra? Vilken typ av hjälp ska vi söka?
Katerina Janouch: Hon är ju vuxen så det är svårt att tvinga henne till något... men säg vad du ser och att du är orolig för henne så du får igång en dialog.

Yvonne: Är kvinna och 67 år. Lider av artros på flera ställen. Vattengympa är bästa träningen för mig. Tränar två ggr i veckan plus att jag går ca en timme om dagen. Låter det som en lagom träning för åldern?
Yvonne Lin: Det låter som ett utmärkt upplägg!

Säsongsavslutning för Helt sjukt

Vad händer när förväntningar inte uppfylls? Shirley Clamp berättar om när depressionen slog till. Morgan Allings njure växte inte där den skulle, varför då? Många frågor får svar i Helt Sjukt, allt under ledning av Petra Mede.

Dr Mikael om IBS

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om feber

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Per Elofsson och Lina Hedlund i Helt sjukt

I säsongens fjärde avsnitt gästas programmet av före detta skidåkaren Per Elofsson och artisten Lina Hedlund som båda berättar om när drabbades av livshotande tillstånd.

Dr Mikael om klamydia

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om magsjuka

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om löss

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Trailer: Säsongspremiär för Helt sjukt

Helt sjukt är tillbaka under ledning av Petra Mede, tillsammans med TV-doktorn Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Under säsongen gästas de av bland andra Sven Melander, Samir Badran, Bianca Ingrosso och Anders Bagge. Säsongspremiär 12 september på TV4 och TV4 Play.

Helt sjukt tillbaka i TV4

Den 12 september är Helt sjukt tillbaka på TV4. Petra Mede är nu programledare och har vid sin sida experterna ”Doktor Mikael” Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Bland gästerna i årets säsong ses bland annat, Bianca Ingrosso, Samir Badran, Lotta Schelin och Sven Melander.

David gör ett ADHD-test

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Ullkarin Nyberg: "Viljan att dö är möjlig att påverka"

Ullakarin Nyberg är överläkare i psykiatri och en av gästerna i säsongens tredje avsnitt av Helt sjukt, som tar upp ämnet depression. Här berättar Ullakarin, som skrivit boken Konsten att rädda liv - om att förebygga självmord, om hur man känner igen en depression och varför det är viktigt att våga tala om självmordstankar.