Helt sjukt

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.

Svensk talkshow om hälsa och sjukdomar. Intressanta och öppenhjärtiga diskussioner med humor och värme varvas med fakta om den mänskliga kroppen. Varje avsnitt gästas av två folkkära patienter som berättar om sina egna sjukdomshistorier.

Susanna Rosenqvist, cancerläkare och psykiatriker, talar om "sjukdom mitt i livet"

I det femte avsnittet av Helt sjukt är temat "sjukdom mitt i livet": En av de medverkande i programmet är experten Susanna Rosenqvist som är cancerläkare och psykiatriker. Här berättar hon mer om ämnet i en intervju.

Du möter många patienter som befinner sig mitt i livet, och som drabbats av oväntade sjukdomar. Vilken är deras vanligaste reaktion?

De vanligaste är ”fattar inte”, ”kan inte vara sant”, ”det här går inte, det passar inte i mitt liv just nu”, ”det måste vara fel på proverna” och ”äntligen får jag veta det jag misstänkt hela tiden”. Man kan också låta lugn, klok och rationell men inombords kan det vara fullt kaos.

Kan samma typ av sjukdom utlösa helt olika reaktioner?

Ja, det är inte kopplat till sjukdomen utan mer till situation och person. En del är mer förberedda. Om man mår dåligt får man en förklaring, då känns det mer som en lättnad. Mycket kan också handla om hur doktorn och sköterskan uppträder när de ger beskedet, om patienten känner sig sedd och lyssnad till. En del får ju faktiskt också besked på telefon, det kan vara jobbigt.

Reagerar män och kvinnor olika på ett sjukdomsbesked?

På gruppnivå kan man se lite skillnader. Män har mer tendens att verka coola och ”ta det som en karl”, för kvinnor är det mer socialt och kulturellt tillåtet att gråta och söka tröst.

Är det lättare att hantera om inte sjukdomen syns på utsidan?

Det behöver inte vara lättare. Det kan vara jobbigt att det inte ens syns, ingen förstår lidandet. ”Det hade varit lättare om jag brutit benet och satt i rullstol”. De får inte den uppmärksamhet de vill ha. Andra kan tycka att det är bra att det inte syns, för då kan de bete sig som sitt vanliga jag och slipper bli "tyckt synd om".

Är det tuffare att bli sjuk mitt i livet idag än det var förr i tiden?

Här i den rika västvärlden har människor svårt att acceptera sjukdom. Det finns en föreställning att om man bara lever sunt så blir man inte sjuk. Det finns inte i beräkningen att lidande och sjukdom kan drabba alla helt blint. Man tror att det är andra människor som drabbas. I fattiga delar av världen är sjukdom och lidande en del av livet.

Hur ska man som vän eller anhörig närma sig en sjuk person?

Det finns inga mallar. Det handlar om att vara uppriktig, öppen, intresserad, vara sig själv. Inte ge råd om hur man ska tänka, det behöver ingen höra. Vare sig det handlar om att ”tänka positivt” eller att dra upp andra hemska fall man hört talas om och strö salt i såren. Det gäller att våga lyssna, våga höra av sig. Inte tro att man alltid behöver säga de rätta orden.

Hamnar alla människor som blir riktigt sjuka i en kris?

Ja, de flesta gör det. Sen blir det olika svårt beroende på hur man hanterat sitt ”livsbagage". En del har inte kunnat hantera svåra upplevelser förut. De har kanske dåligt nätverk, då är det lättare för dem som har odlat sina relationer.

Finns det olika faser man går igenom i en kris?

Man kan dela upp det i chockfas, reaktionsfas, bearbetningsfas och nyorienteringsfas. Den sista fasen handlar om att man försonas med att man förlorat nånting och kan börja bygga nya visioner kring det man har kvar.

Säsongsavslutning för Helt sjukt

Vad händer när förväntningar inte uppfylls? Shirley Clamp berättar om när depressionen slog till. Morgan Allings njure växte inte där den skulle, varför då? Många frågor får svar i Helt Sjukt, allt under ledning av Petra Mede.

Dr Mikael om IBS

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om feber

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Per Elofsson och Lina Hedlund i Helt sjukt

I säsongens fjärde avsnitt gästas programmet av före detta skidåkaren Per Elofsson och artisten Lina Hedlund som båda berättar om när drabbades av livshotande tillstånd.

Dr Mikael om klamydia

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om magsjuka

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Dr Mikael om löss

Vilka är våra mest googlade sjukdomar, krämpor och besvär? Dr Mikael reder ut!

Trailer: Säsongspremiär för Helt sjukt

Helt sjukt är tillbaka under ledning av Petra Mede, tillsammans med TV-doktorn Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Under säsongen gästas de av bland andra Sven Melander, Samir Badran, Bianca Ingrosso och Anders Bagge. Säsongspremiär 12 september på TV4 och TV4 Play.

Helt sjukt tillbaka i TV4

Den 12 september är Helt sjukt tillbaka på TV4. Petra Mede är nu programledare och har vid sin sida experterna ”Doktor Mikael” Sandström och psykologen Jenny Knutsson. Bland gästerna i årets säsong ses bland annat, Bianca Ingrosso, Samir Badran, Lotta Schelin och Sven Melander.

David gör ett ADHD-test

Om man misstänker sig ha någon form av bokstavskombination är det vanligt att göra en utredning. David Hellenius tar hjälp av Victoria Bengtsson, leg. KBT-psykolog, för att reda ut om han har ADHD.

Ullkarin Nyberg: "Viljan att dö är möjlig att påverka"

Ullakarin Nyberg är överläkare i psykiatri och en av gästerna i säsongens tredje avsnitt av Helt sjukt, som tar upp ämnet depression. Här berättar Ullakarin, som skrivit boken Konsten att rädda liv - om att förebygga självmord, om hur man känner igen en depression och varför det är viktigt att våga tala om självmordstankar.