Klädrådgivaren tipsar om vårens klädvård

Tänkte du hänga undan vinterkläderna på vinden? Stopp! Följ klädrådgivaren Monica Nordlund tips så klarar de sig längre.

Ge vinterkläderna lite kärlek

Vill du ha vinterkläder som ser fräscha ut även nästa säsong? Se då till att ge dem lite uppmärksamhet innan du hänger in dem i förråden till förmån för vårplaggen.

- Det är som att tvätta bilen, då ser man när rostfläckarna börjar komma. Det är samma när man går igenom kläderna, man ser när det börjar komma fläckar eller bli trasigt, säger Monica Nordlund, klädrådgivare med lång erfarenhet av att ta hand om vintageplagg.

Vinterjackan ska du först kontrollera efter fläckar, för de bör tas bort, tipsar hon.

- Jag brukar säga: behandla fläcken lokalt. Är det en yllekappa är det lätt att dutta med vatten, tänk att du silar smutsen genom tyget och samlar upp med en frottéhandduk på baksidan. Täckjackor får du lämna in på kemtvätt.

Att slänga in hela jackan i tvättmaskinen avråder Monica Nordlund från - det sliter på plagget som dessutom riskerar att tappa formen. Innan du hänger in jackan i garderoben så töm fickor och vädra den.

De tjocka vintertröjorna bör också vädras och är de av ylle, vilket mal och pälsängrar tycker är smaskens, kan det vara bra att stoppa in dem i vakuumpåsar.

Skor bör tvättas av och eventuellt fettas in.

- Framför allt ska du stoppa tidningspapper i skorna så de håller formen, eller använda skoblock, säger Monica Nordlund.

Stockholm (TT)

Klädvård: Innan vinterkläderna läggs undan

Kolla efter fläckar på jackor och kappor. Se till att få bort dem om de finns.

Töm fickor på prylar och skräp.

Vädra jackor, kappor och tjocktröjor ordentligt innan du hänger in dem i garderoben.

Ha gärna klädskydd på ytterplaggen och lägg in ylletröjor i vakuumpåsar.

Rengör vinterskorna. Fetta in de skor som behöver och tål det.

Fyll skorna med tidningspapper, det håller fukt borta och gör att skorna håller formen.

Se till att ställa skorna i ett torrt utrymme, de kan lätt ta lukt annars.

Källa: Monica Nordlund (TT)

Klädvård: Gör ditt eget klädskydd

Att skydda jackan eller kappan när du hänger in den för förvaring kan vara bra och du kan tillverka ett sådant klädskydd själv, tipsar Monica Nordlund.

Ta ett gammalt påslakan som du viker dubbelt. Gör sedan ett litet hål längst upp där du kan trä in kroken på galgen som plagget hänger på. Dra upp lite av tyget längst upp och knyt runt kroken så det sluter tätt.

Detta skyddar mot damm, smuts och eventuell solblekning men däremot inte mot mal eller andra skadedjur då det blir öppet nertill. 

(TT)

Marie innan lyckovinsten i Triss: ”Hade kirr i magen”

I dagens trisskrap var det dags för Marie i Lerum att testa sin tur i tv-rutan. Efter att sista rutan skrapats blev inget annat än ett lyckorop från hennes sida, och inte minst ett rejält tillskott i kassan. Hur mycket exakt ser du i klippet ovan!

Carl Bildt om förslaget om slopad vaccinpatent: ”Ger inte mer vaccin”

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Även EU är redo att diskutera förslaget. Carl Bildt gästar Nyhetsmorgon för att berätta mer om sitt nya jobb och vad förslaget egentligen kan innebära. Från och med mars har han nämligen haft uppdraget som WHO:s särskilda sändebud i projektet ACT-A.

Sämre mattekunskaper trots fler skoltimmar: ”Det är ju katastrof”

Imorgon är det Högskoleprovet, men allt fler gör dåligt ifrån sig på Mattedelen. Medierna belyser inte heller mattedelen i lika stor utsträckning. Men vart börjar det här problemet? Rapport från Sveriges Ingenjörer visar att det är framförallt barn till lågutbildade föräldrar som har svårt med matten.

Jill Johnson har hockeyfeber - Så laddar hon inför kvällens match

Rögle är i sin första SM-final i Hockey någonsin. Historiskt! Jill Johnson berättar hur hockeyfebern totalt slagit ner i hela Ängelholm.
Min tjejtråd på nätet har ändrat karaktär, man ställer in saker för att det är hockeymatch. Härligt att byta ut coronaämnet, säger Jill som kommer att se matchen på plats. Peppen går att ta på.

Wanda om Skråmobarn-dokumentären: ”Oerhört sevärd”

Dokumentären Children of the enemy” där filmaren Glaser-Müller följer det uppmärksammade händelseförloppet då Patricio Galvez bestämde sig för att åka till IS-fånglägret i Syrien för att rädda sina sju barnbarn. En gripande och mycket sevärt historia, säger vår filmrecensent Wanda Bendjelloul. Här finns fler fina tips för den som vill se och hänga med i filmens värld. Bland annat betygssätts Collective, First cow och Water Lilies.

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

Kalle Moraeus: Därför behöver gubbar rycka upp sig

Det här med att åldras med elegans är inte alltid det lättaste, men nu finns bot och bättring för alla gubbar där ute som känner sig surare för varje år som går. Hela Sveriges speleman har sett ljuset och skrivit en ryk-upp-dig-guide till gubbar.