Klädrådgivaren tipsar om vårens klädvård

Tänkte du hänga undan vinterkläderna på vinden? Stopp! Följ klädrådgivaren Monica Nordlund tips så klarar de sig längre.

Ge vinterkläderna lite kärlek

Vill du ha vinterkläder som ser fräscha ut även nästa säsong? Se då till att ge dem lite uppmärksamhet innan du hänger in dem i förråden till förmån för vårplaggen.

- Det är som att tvätta bilen, då ser man när rostfläckarna börjar komma. Det är samma när man går igenom kläderna, man ser när det börjar komma fläckar eller bli trasigt, säger Monica Nordlund, klädrådgivare med lång erfarenhet av att ta hand om vintageplagg.

Vinterjackan ska du först kontrollera efter fläckar, för de bör tas bort, tipsar hon.

- Jag brukar säga: behandla fläcken lokalt. Är det en yllekappa är det lätt att dutta med vatten, tänk att du silar smutsen genom tyget och samlar upp med en frottéhandduk på baksidan. Täckjackor får du lämna in på kemtvätt.

Att slänga in hela jackan i tvättmaskinen avråder Monica Nordlund från - det sliter på plagget som dessutom riskerar att tappa formen. Innan du hänger in jackan i garderoben så töm fickor och vädra den.

De tjocka vintertröjorna bör också vädras och är de av ylle, vilket mal och pälsängrar tycker är smaskens, kan det vara bra att stoppa in dem i vakuumpåsar.

Skor bör tvättas av och eventuellt fettas in.

- Framför allt ska du stoppa tidningspapper i skorna så de håller formen, eller använda skoblock, säger Monica Nordlund.

Stockholm (TT)

Klädvård: Innan vinterkläderna läggs undan

Kolla efter fläckar på jackor och kappor. Se till att få bort dem om de finns.

Töm fickor på prylar och skräp.

Vädra jackor, kappor och tjocktröjor ordentligt innan du hänger in dem i garderoben.

Ha gärna klädskydd på ytterplaggen och lägg in ylletröjor i vakuumpåsar.

Rengör vinterskorna. Fetta in de skor som behöver och tål det.

Fyll skorna med tidningspapper, det håller fukt borta och gör att skorna håller formen.

Se till att ställa skorna i ett torrt utrymme, de kan lätt ta lukt annars.

Källa: Monica Nordlund (TT)

Klädvård: Gör ditt eget klädskydd

Att skydda jackan eller kappan när du hänger in den för förvaring kan vara bra och du kan tillverka ett sådant klädskydd själv, tipsar Monica Nordlund.

Ta ett gammalt påslakan som du viker dubbelt. Gör sedan ett litet hål längst upp där du kan trä in kroken på galgen som plagget hänger på. Dra upp lite av tyget längst upp och knyt runt kroken så det sluter tätt.

Detta skyddar mot damm, smuts och eventuell solblekning men däremot inte mot mal eller andra skadedjur då det blir öppet nertill. 

(TT)

Maria Wern-paret: "Finns tyska montage av oss när vi pussas"

Nya säsongen av Maria Wern har startat och de fansen tycks lyckliga över att Maria och Sebastian nu är ett par i serien.
”De har skapat härliga musikvideos och kallar oss Sebaria”, säger Eva Röse som spelar Maria Wern. Erik ”Jerka” Johansson gör rollen som Sebastian och är glad att serien tar upp aktuella teman. ”För varje säsong måste karaktären få något nytt att jobba med”, säger han. Här berättar de mer om arbetet bakom serien.

Hon undviker att ge eleverna prov ”Finns andra sätt att bedöma”

Många elever har det tufft med distansundervisningen, och allt fler kommuner ser en risk att fler elever riskerar att lämna gymnasiet med ofullständiga betyg. Här diskuterar Skolpanelen, det vill säga Alexandra Ferraro, matematik- och naturkunskapslärare Solna gymnasium, Maria Wiman, högstadielärare Skapaskolan och Josefine Fälth, ordförande Sveriges Elevkårer utmaningarna med att mäta elevernas kunskaper. "Man ska inte lära sig för att få A på ett prov" säger Maria Wiman och berättar om alternativ för bedömning av elevernas kunskap.

Nyförlovade Karl Fredrik: ”Den här killen älskar jag”

Karl Fredrik på Österlen har förlovat sig med sin Petter. ”Vi tror att bröllopet blir på ett slott i Italien”, säger det sprudlande paret och berättar om spontana frieriet på Gotland i förra veckan. "Jag fick feeling" säger Karl-Fredrik och Petter höll med.

Fina frisyrer du kan fixa hemma - vårens trendiga knep

Många har låtit håret växa under pandemiåret. Vilken tur att det går att fixa fina frisyrer helt på egen hand! Här visar frisören Hillewi Gottfridsson hur du kan fixa lockar, få upp volymen, eller göra en snygg frisyr med en klämma.

”Det här är ett hot mot Facebooks affärsmodell”

En ny uppdatering gör det möjligt för Iphone-användarna att säga nej till spårning av vad de sysslar med på nätet. Det har lett till en storstrid mellan tech-jättarna. ”Om du känner att det känns okej att bli spårad i utbyte mot mer kvalitativa annonser, då ska du säga ja, men annars ska du säga nej” säger Emil Hellerud, techreporter.

Veckans filmer och serier med Wanda

Filmrecensent Wanda Bendjelloul recenserar filmerna: "The man who sold his skin", "Them", "The house of Pierre Cardin" och "Maronas fantastiska resa". Kolla in hur många solar filmerna får i klippet!