Klädrådgivaren tipsar om vårens klädvård

Tänkte du hänga undan vinterkläderna på vinden? Stopp! Följ klädrådgivaren Monica Nordlund tips så klarar de sig längre.

Ge vinterkläderna lite kärlek

Vill du ha vinterkläder som ser fräscha ut även nästa säsong? Se då till att ge dem lite uppmärksamhet innan du hänger in dem i förråden till förmån för vårplaggen.

- Det är som att tvätta bilen, då ser man när rostfläckarna börjar komma. Det är samma när man går igenom kläderna, man ser när det börjar komma fläckar eller bli trasigt, säger Monica Nordlund, klädrådgivare med lång erfarenhet av att ta hand om vintageplagg.

Vinterjackan ska du först kontrollera efter fläckar, för de bör tas bort, tipsar hon.

- Jag brukar säga: behandla fläcken lokalt. Är det en yllekappa är det lätt att dutta med vatten, tänk att du silar smutsen genom tyget och samlar upp med en frottéhandduk på baksidan. Täckjackor får du lämna in på kemtvätt.

Att slänga in hela jackan i tvättmaskinen avråder Monica Nordlund från - det sliter på plagget som dessutom riskerar att tappa formen. Innan du hänger in jackan i garderoben så töm fickor och vädra den.

De tjocka vintertröjorna bör också vädras och är de av ylle, vilket mal och pälsängrar tycker är smaskens, kan det vara bra att stoppa in dem i vakuumpåsar.

Skor bör tvättas av och eventuellt fettas in.

- Framför allt ska du stoppa tidningspapper i skorna så de håller formen, eller använda skoblock, säger Monica Nordlund.

Stockholm (TT)

Klädvård: Innan vinterkläderna läggs undan

Kolla efter fläckar på jackor och kappor. Se till att få bort dem om de finns.

Töm fickor på prylar och skräp.

Vädra jackor, kappor och tjocktröjor ordentligt innan du hänger in dem i garderoben.

Ha gärna klädskydd på ytterplaggen och lägg in ylletröjor i vakuumpåsar.

Rengör vinterskorna. Fetta in de skor som behöver och tål det.

Fyll skorna med tidningspapper, det håller fukt borta och gör att skorna håller formen.

Se till att ställa skorna i ett torrt utrymme, de kan lätt ta lukt annars.

Källa: Monica Nordlund (TT)

Klädvård: Gör ditt eget klädskydd

Att skydda jackan eller kappan när du hänger in den för förvaring kan vara bra och du kan tillverka ett sådant klädskydd själv, tipsar Monica Nordlund.

Ta ett gammalt påslakan som du viker dubbelt. Gör sedan ett litet hål längst upp där du kan trä in kroken på galgen som plagget hänger på. Dra upp lite av tyget längst upp och knyt runt kroken så det sluter tätt.

Detta skyddar mot damm, smuts och eventuell solblekning men däremot inte mot mal eller andra skadedjur då det blir öppet nertill. 

(TT)

Så kan du som äldre aktivera dig igen efter isolering: "Som kor på grönbete"

Det har varit ett på många sätt ensamt och instängt år för de flesta, men kanske särskilt för de som tillhör riskgrupper som rekommenderats att i stort sett inte träffa någon i onödan. På grund av detta inleder nu SPF Seniorerna en nationell folkhälsovecka, när de som behövt vara som mest isolerade fått sitt vaccin. Peter Sikström, Generalsekreterare SPF Seniorerna, ger bra tips till de som levt i isolering under lång tid.

Ny sajt ska minska stressen för barn som opereras: "Nyckeln är förberedelser"

Att som barn bli sövd inför en operation kan vara traumatiskt o sätta djupa spår. Att förbereda sig och sitt barn för operation har stor betydelse för att minska oron och stressen, menar Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som vill att alla ska få möjlighet att förbereda sig inför sin sjukhusvistelse. Hon har startat Narkoswebben en informationssajt för barn, unga och föräldrar. Vi gästas även av Helena, mamma till Edvin, 9 år, som drabbades av barnreumatism.

Så sannolikt är det att restriktionerna lättas i sommar

Idag den 17 maj var planen att restriktionerna skulle lätta. Men på grund av smittspridningen och trycket på sjukvården som det medför beslutade regeringen på inrådan av Folkhälsomyndigheten att förlänga restriktionerna till tisdag den första juni. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, berättar om hur restriktionerna kan se ut under sommaren.

Så laddar Tusse inför Eurovision: "Känns tryggt"

Eurovision-veckan är här, och imorgon är det dags för Tusse att ge allt i den första semifinalen. Alla artister, scenarbetare och journalister måste genomgå snabbtester minst var 48:e timme och det ryktas om att hela den isländska delegationen ligger i karantän. Vår reporter Filip Stiller har träffat Tusse på plats i Rotterdam.

”Jag skäms när jag går på stan” – Benjamin Ingrosso om nya musiksatsningen

Benjamin Ingrosso har gått från klarhet till klarhet. I tv-programmen "Så mycket bättre" och "Benjamin´s" på TV4 visade han nya sidor av sig själv och blev folkkär. Imorgon är det smypremiär för nya låten "Smile" som släpps på fredag. Men första gången han spelade den offentligt var faktiskt på storasyster Biancas 25-årsfest.

Dolde mensfläck med pärlor – Isabelle vill uppvärdera det nötta

Varje svensk slänger i genomsnitt 7,5 kilo kläder rakt i soporna varje år, och ofta är kläderna hela. Var kommer vår slit- och släng-mentalitet ifrån? Den frågan besvarar Isabelle McAllister i hennes nya bok Skavank. En bok som även visar skönheten i det som skaver, och på den tillfredsställelse det kan ge att ta hand om något.

Pernilla bryter historisk mark på börsen: ”Krossat glastaket”

Det startade i hennes pappas garage 2013 och nu är Pernilla Nyrenstens och makens varumärke på väg in i Stockholmsbörsen. Pernilla blir därmed den första kvinnan som startat och drivit ett företag som börsnoterats (inte skett sedan 1863. Här berättar entreprenören om sin resa mot ekonomisk framgång.

Planen för samhällets öppning – då lättar restriktionerna

Trots att smittoläget fortsatt är högt och pressen på vården består, går saker och ting åt rätt håll och därför gör man nu bedömningen att publiktak kan höjas och krogen får ha öppet längre. Tomas Ritter går igenom vilka datum vi alla har att se fram emot i sommar.