Korrarna

Programmet följer utrikeskorrespondenterna Rolf Porseryd, Elisabet Frerot, Anna Herdenstam och Stefan Borg när de reser och rapporterar från krig, katastrofer och konflikter världen över.

Programmet följer utrikeskorrespondenterna Rolf Porseryd, Elisabet Frerot, Anna Herdenstam och Stefan Borg när de reser och rapporterar från krig, katastrofer och konflikter världen över.

Det tuffa livet som världsreporter skildras i TV4:s nya dokumentärserie Korrarna

Möt TV4-journalisterna Rolf Porseryd, Elisabet Frerot, Stefan Borg, Peter Lindgren och Expressen-medarbetaren Terese Cristiansson. De arbetar som utrikeskorrespondenter och lever ett liv av ständigt flängande mellan händelsernas centrum. I premiären den 2 juni får tittarna följa dem i deras viktiga jobb och i den tuffa och ibland farliga vardagen bakom världsnyheterna.

Hur tänker journalisterna som utsätter sig själva för livsfara för att rapportera från oroshärdar ute i världen? Hur är det att ständigt möta utsatta människor i katastrofer? Och hur får man ihop familjelivet när man alltid är ute och reser? Det är några av frågorna som undersöks i Korrarna.

I serien har man filmat och intervjuat korrespondenterna dygnet runt för att dokumentera deras vardag.

En av Sveriges mest kända journalister och utrikeskorrespondenter är Rolf Porseryd. I programserien besöker han bland annat ett syriskt flyktingläger, som också är en plats för korruption och organiserad brottslighet. Där blir han hotad av en av lägrets invånare när han och hans fotograf försöker filma och intervjua flyktingar.

- När TV4 var ungt reste vi till Balkankriget i kortärmade sommarskjortor. I dag är säkerhet högsta prioritet. Men vi kan aldrig undanröja riskerna helt, då får vi stanna hemma, säger TV4:s korrespondent Rolf Porseryd.

Stefan Borg får känna den mänskliga tragedin in på huden, i spåren av den omfattande tyfonen i Filippinerna. Elisabet Frerot jagar president Obama och blir själv jagad av rysk polis. Och Peter Lindgren rapporterar från både stimmiga barer och städer som jämnats med marken där virvelstormar dragit fram.

Tittarna får även möta Expressen-medarbetaren Terese Cristiansson när hon klär sig i burka och sätter sig ensam i en bil inför ett möte med högt uppsatta talibaner:

- Mitt jobb är inte bara ett jobb, det är en livsstil. Visst kan det vara tufft, med svåra förhållanden och långa perioder borta från familj och vänner. En del skulle nog tycka att jag offrar mycket, men för mig vore det en uppoffring att tvingas sluta rapportera om konflikter, kriser och mänskliga rättigheter. Det skulle vara som att dö en smula. Jag tror nämligen att journalistik kan göra skillnad.

TV4:s exekutiva producent för Korrarna, Kajsa Stål:

- Våra utrikesreportrar och fotografer är grymt skickliga och äntligen får vi följa deras betydelsefulla jobb från insidan. Deras vardag är full av gastkramande berättelser, som både ger rysningar och fjärilar i magen.

- Serien har sorgligt nog fått en ny dimension efter det tragiska mordet på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Att skildra och visa utrikeskorrespondenternas viktiga jobb och farliga vardag är mer angeläget än någonsin, fortsätter Kajsa Stål.

Korrarna sänds den 2, 3 och 9 juni klockan 21:00 i TV4.

Fakta om korrarna:
Rolf Porseryd, 67 år
År som journalist: 40 år
År i tv-branschen: 24 år
Antal besökta länder: cirka 145
Antal resor: Svårt att uppskatta men cirka 800, kanske fler

En minnesvärd resa gick till Rumänien och regimens fall jul/nyår 89/90, då landet saknade ledning och våra nyhetsknäck låg i topp runt om i Europa och USA. En av de sämsta resorna gick till Iran 1993 då vi tvingades återvända hem utan att kunna jobba på grund av nya hårda nyårsregler i landet.

Elisabet Frerot, 49 år
År som journalist: 30
År i tv-branschen: 29
Antal länder: cirka 80
Antal resor: Ingen aning, jag har inte räknat.

En minnesvärd resa gick till Antarktis 1998. Bodde i tält på isen i två månader med kamerabatterierna fasttejpade runt magen dygnet runt för att de inte skulle ta slut i kylan. En magisk plats. Den jobbigaste resan var nog till Fukushima 2011. Inte bara för att det var en stor naturkatastrof. Vi var dessutom helt avskurna från information när vi reste runt utan tolk på landsbygden i norra Japan. Hade kärnkraftsverket exploderat då hade vi inte haft en aning om det innan det var för sent. Det var faktiskt lite obehagligt, osynlig strålning tycker jag är läskigt.

Terese Cristiansson, 39 år
År som journalist: 16 år.
År i tv-branschen: Jag är ju skribent i bland annat Expressen men har gjort inhopp i tv i ungefär tre år.
Antal besökta länder: cirka 65
Antal resor: Gissningsvis 200-300.

En minnesvärd resa gick till Nigeria där vi lyckats infiltrera bebisfabriker och vår story spreds över hela världen. Grym känsla när vi lyckas påverka. Nigeria var också en av de sämsta resorna eftersom vi fick avbryta efter ett våldsamt väpnat rån och kidnappningsförsök.

Stefan Borg, 60 år
År som journalist: 33
År i tv-branschen: 21
Antal länder du varit i: cirka 120
Antal resor: nära 400

En av de mest minnesvärda resorna var under Gulfkriget 1991. Den var nära två månader lång och tog mig till Israel, med taxi genom Sinai till Egypten och sedan flyg till Saudiarabien. Där följde vi uppladdningen i öknen för befrielsen av Kuwait innan vi slutligen rullade in i Kuwait City med allierade styrkor. En av de jobbigaste resorna var till Zaire (nuvarande Kongo Kinshasa) 1996. På andra dagen hamnade vi i korseld när Laurent Kabilas rebeller intog staden Goma. Fotografen Bengt Stenvall skadades svårt och dagen efter återvände vi till Sverige med ambulansflyg.

Peter Lindgren, 49 år
År som journalist: 25
År i Tv-branschen: 16
Antal länder du jobbat i: 2
Antal resor: ett 20-tal

En av de mest spännande resorna gick till Boston där hela stan stängdes ned i jakten på de båda "Bostonbombarna". En av de minst smarta var en bilresa från Dallas, Texas, till tornadodrabbade Moore i Oklahoma, då vi lika gärna hade kunnat svepas med i ovädret.

Obama: Låt oss rädda vår planet

USA:s president Barack Obama manade utrikesministrarna på konferensen om Arktis i Alaska, bland dem Sveriges Margot Wallström, att verka för att ett nytt globalt klimatavtal antas vid toppmötet i Paris i december.