OECD:s mätning Talis 2013 visar också att bara drygt hälften (53 procent) av de tillfrågade svenska lärarna skulle, om de kunde, välja läraryrket igen. Sverige ligger därmed långt under snittet på 78 procent.
Vidare uppger 18 procent av de svenska lärarna att de ångrar sitt yrkesval, jämfört med Talis-snittet på nio procent. Detta trots att de allra flesta (drygt 90 procent) svenska lärare gillar sitt nuvarande jobb och är nöjda med sin insats.
"Det är dystert och oroväckande att Sverige är det land där lärarna är mest missnöjda med yrkesvalet av alla lärare i undersökningen. Nu måste staten, kommunerna, friskolorna, rektorerna och lärarna arbeta tillsammans för att läraryrket ska bli mer attraktivt", säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Starka politiska reaktioner
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kallar rapportens resultat för "oroande". Men han vill främst lägga ansvaret på kommunerna.
- Det är ju kända fakta, men naturligtvis oroande. Det är en skarp vidräkning med kommunerna som arbetsgivare. Yrkets status har sjunkit kraftigt under kommunaliseringstiden sedan 90-talets början och det är ett misslyckande för kommunaliseringen.
- Det är väldigt nedslående, dock tyvärr inte helt oväntat, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson.
- Talis understryker det som lärare visat med fötterna sedan 2006, sedan dess har var fjärde lärare lämnat yrket av andra skäl än pension. Då är det både magstarkt och tondövt av Jan Björklund att inte erkänna ett enda misstag, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
Fridolin anser att man nu bör gå in med statliga pengar för att höja lärarlönerna. Partiet föreslår fem miljarder kronor för att få fler lärare och för att åstadkomma vad Fridolin kallar "en rejäl höjning för alla lärare".
- Lärarlönerna har halkat efter i 40 år, så det har uppstått en klyfta till andra yrken.