Politiker får inte vara föräldrarlediga

Kommun- och landstingspolitiker i Sverige har ingen laglig rätt att vara föräldralediga, något som kan leda till att kvinnor avskräcks från att ta på sig politiska uppdrag, skriver svt.se.

Hel- och deltidspolitiker inom kommuner, landsting och regionerhar inte har någon formell rätt att vara lediga. En som därför var tvungen att hoppa av sin politiska karriär är Maria Chergui (V) i Eskilstuna. Det är bara anställda, inte förtroendevalda, som har rätt till föräldrarledighet.
– Jag blir arg så fort jag tänker på det. Jag måste avgå för att få vara hemma med mitt barn, säger hon till SVT.

Lagen skrevs för männen

Resultatet kan bli att många kvinnor inte vill ta på sig några uppdrag på grund av lagstiftningen. Och anledningen till att det ser ut som det gör är just för att kommunallagen inte skrevs för kvinnor eller yngre, utan för äldre män i första hand. Det säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation, till SVT.

En kommun får inte införa en egen regel eller rättighet om föräldraledighet enligt Sveriges kommuner och landsting och i de kommuner som har tagit beslut om egna lösningar kan det innebära att det strider mot kommunallagen.
- Man ska kunna ta på sig ett förtroendeuppdrag utan att vara rädd för att mista det på grund av ett föräldraskap. Om vi vill ha politiker i framtiden som ska representera vårt samhälle så måste vi ändra på det här nu, säger tidigare kommunalrådet Maria Chergui till SVT.