Kidnappad svensk i Ukraina släppt

Den kidnappade svensken Sölve Nilsson, som hållits fången av proryska rebeller i östra Ukraina, är släppt.
"Vi tackar Ukraina för dess insatser", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Rikskriminalpolisen är förtegen om frigivningen.

- Vi kan bekräfta att den svenske medborgaren som varit bortförd mot sin vilja i Ukraina är fri. För övrigt kommenterar vi av säkerhetsskäl aldrig insatser rörande om människorov, kidnappningar eller gisslansituationer, säger pressekreterare Ylva Voxby.

Hon kan inte säga när Sölve Nilsson släpptes, var han befinner sig eller hur han mår.

Fördes bort 10 juli

64-årige Sölve Nilsson fördes bort den 10 juli. Han kommer ursprungligen från Västsverige men har bott i Norge i flera år.

Häromdagen talade Sölve Nilsson med TT på telefon, då han satt i ett skyddsrum.

- Det smäller som fan hela tiden. Det är för djävligt att president Porosjenko inte har kunnat ordna så att vi utväxlats tidigare. I stället skickar han granater, sade han.

Svensken har också sagt att han har behandlats förhållandevis väl.

Tillsammans med ett femtontal ukrainska poliser, soldater och en georgisk affärsman hölls Sölve Nilsson fången i Horlivka.

Ukrainas president Petro Porosjenko skriver i ett uttalande på Kyiv Posts hemsida att 17 gisslantagna som varit fångna i Horlivka ska ha frigivits och anlänt till Ukrainas huvudstad Kiev på tisdagen.

Enligt Porosjenko ligger en framgångsrik men hemligstämplad operation bakom fritagandet.

Presidenten uppger att ytterligare 150 personer fortfarande hålls tillfångatagna av de proryska separatisterna.

Danska reaktionen på munskyddtvång – meget godt

På torsdagen infördes krav om munskydd på offentliga platser i Danmark. Vill du komma in på tillexempel gym och matvarubutiker så måste du nu bära munskydd. Ett välkommet krav enligt danskarna själva.

Här är Donald Trump – som skräckpumpa

Halloween står för dörren och att skära fram ansikten i pumpor är populärt. Men att karva fram USA:s president Donald Trump kanske inte hör till vanligheterna.

Byn som tappat flest invånare i Sverige

Den svenska landsbygden fortsätter att förlora invånare, vilket leder till allt sämre service. I Kristineberg i Lycksele kommun har 80 procent av befolkningen försvunnit sedan 60-talet.

Merkels stenhårda restriktioner

Stängda teatrar och biografer, igenbommade restauranger och i princip stopp för utländsk turism. Det är den tyska förbundskanslern Angela Merkels krav för att bromsa smittspridningen – men först måste hon övertyga sina kolleger i delstaterna.

SD-toppen frias från sexanklagelser

TV4Nyheternas Ulf Kristofferson om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande.

Program från TV4