Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Statsministern fördömer förstörelsen av dammen

Ny klimatvarning: Isfri sommar i Arktis på 2030-talet

Utredare föreslår stärkt graviditetspenning

Senaste dygnet

Björklund: "Det är vänstern som bråkar"

Skolavslutningar ska få hållas i kyrkan med både präster och psalmsång.

Regeringen vill nu att det klargörs i skollagen.

Uppdaterad: Publicerad:

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) har de senaste årens debatt gjort många skolor osäkra på vad som är tillåtet och därför avstått från skolavslutningar i kyrkan.

- De som vill hålla skolavslutning i kyrkan, en tradition som går generationer tillbaka på många orter, ska få göra det, säger han.

- Det blir tillåtet med vissa religiösa inslag. Det är ju ofrånkomligt att man har en viss religiös inramning mär man är i kyrkan.

Björklund nämner som exempel att prästen ska kunna berätta varför man firar jul och att man ska få sjunga "Den blomstertid nu kommer".

Förtydligandet i skollagen föreslås i en promemoria som regeringen presenterade på tisdagen. Enligt Björklund ska dock ceremonin utformas så att alla, oavsett religion, känner sig välkomna. Om en elev ändå inte vill delta, ska han eller hon ha rätt att avstå.

- Många invandrare är förvånade över hur dåliga vi är på att fira våra traditioner. Det är sällan invandrare som kritiserar detta. Det är den svenska vänstern som bråkar om det, säger Björklund.

TT