Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Kommuner får 300 miljoner efter branden

Regeringen tillför 300 miljoner kronor för att underlätta för kommunerna som drabbats av storbranden i Västmanland. Det sade finansmarknadsminister Peter Norman på en pressträff som han höll tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson och försvarsminister Karin Enström.

Uppdaterad: Publicerad:

- Vår bedömning är att den här summan ska räcka för att täcka kommunernas kostnader, sade 250 miljoner går direkt till MSB och MSB får också i uppdrag att skyndsamt kompensera kommunerna, enligt Norman. De övriga 50 miljonerna går till sådant som inte direkt handlar om brandsläckning.

Erlandsson listar ett antal åtgärder som regeringen tar till för att underlätta för jordägare och skogsägare. Ett exempel är att regeringen kommer lämna bidrag till uppbyggnad av skadade vägar, enligt samma modell som under stormen Gudrun. I området reduceras dessutom dieselskatten för skogsmaskiner.

Största branden i modern tid

- Där tillkommer sedan kostnaderna för skogsbrandsbekämpning. Den kostnaden går direkt till staten, inte till kommunerna, säger Enström, som inte kan säga hur hög summan är.

Regeringen ska också, under landsbygdsministerns område, skjuta till pengar för djur som behövde evakueras och där försäkringen inte täcker kostnaderna.

Enström betonar att det kan dyka upp fler saker som behöver åtgärdas på sikt.

- Skogsbranden är den största branden som drabbat Sverige i modern tid. Den har skapat oro, den har skapat lidande och förödelse.

TT