"Fas 3 är rena skiten"

Längst bort från de fasta, trygga jobben går 33 000 personer varje dag till det som kallas sysselsättningsfasen - mer känt som Fas 3. Detta är för många en hopplös tillvaro som bara ger jobb för fyra procent av de berörda. Vad som ska hända med den här gruppen är en av valrörelsens stora stridsfrågor.

- Jag kommer in, slår på datorn, går in på arbetsförmedlingens hemsida och Letar efter nytillkomnna jobb.

Efter 450 dagar som arbetslös hamnade Jeanette Hemmingson i sysselsättningsfasen - mer känd som Fas 3. Hon måste vara här för att få ut sitt aktivitetsstöd på 5 000 kronor i månaden efter skatt.

- Fas 3 tycker jag är rena skiten för mig, säger hon. Men man träffar folk och det är väldigt trevlig stämning.

"Vem vill ha en gammal kärring?"

Verksamheten finansieras av arbetsförmedlingen och det är låga krav på vad verksamheten ska innehålla - men många här har ändå gett upp hoppet om att få jobb.

- Vem vill ha en gammal käring? säger arbetssökande Anne Kihlman.

Den ideella föreningen Blåeld sysselsätter 200 Fas 3-deltagare på flera olika anläggningar. 

- Det är en resa man får göra, har man varit arbetslös i snitt nio år så tar det en tid komma tillbaka, säger verksamhetschefen Lasse Reuterberg.

Bara fyra procent får jobb

En stor del av dem vi träffar här är långt ifrån arbetsmarknaden - de kan ha språksvårigheter, funktionsnedsättningar eller vara nära pension. Och utsikterna är dystra - färre än fyra procent får jobb per månad. Men så finns heller inget krav från arbetsförmedlingen att verksamheten ska leda till jobb.

- Jag tror att uppdraget som vi har skulle vara mer specificierat och tydligt, säger Lasse Reuterberg. 

"Vad händer med oss?"

Från Jeanette Hemmingson och de andra deltagarna i den här aktiviteten får vi med oss en fråga till politikerna inför valet:

- Vad kommer att hända med mig efter valet - är jag en resurs eller är jag inte? 

Så svarar politkerna - lyssna på alla svaren HÄR.

Program från TV4